Sektörden

SODAC Hukuk Bürosu'ndan kıyı yönetmeliği hakkında bilgilendirme

SODAC Hukuk Bürosu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yerlerinin Çevresel Yönetimi Hakkında Yönetmelik" kapsamında belirlenen inşa, tadilat veya bakım onarım faaliyeti sonucu ortaya çıkan ve deniz kirliliğine ve ekosistem tahribatına sebebiyet veren kirleticilerin çevresel yönetimine ilişkin usul ve esaslarına ilişkin bir bilgilendirmede bulundu.

Abone Ol

SODAC Hukuk Bürosu, 7 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yerlerinin Çevresel Yönetimi Hakkında Yönetmelik" ve içeriğine ilişkin bilgilendirme metni paylaştı. 

 

"“Tersane, Tekne İmal Ve Çekek Yerlerinin Çevresel Yönetimi Hakkında Yönetmelik” 7 Aralık 2022 Çarşamba günü, Resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikte, 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuatı kapsamında iç sular hariç olmak üzere Ülkemiz kıyı alanlarında faaliyet gösteren tersane, tekne imal ve çekek yerlerinde inşa, tadilat ve/veya bakım onarım faaliyeti sonucu ortaya çıkan ve deniz kirliliğine ve deniz tabanında birikim oluşturarak uzun sürede ekosistem tahribatına sebebiyet veren kirleticilerin çevresel yönetimine ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.

 

Bu yönetmelikte kapsam altına alınan Tüzel Kişilerin/Şirketlerin faaliyet alanları:

 

- Tersane,

-  Tekne imal ve çekek yerlerinde inşa,

-  Tadilat ve/veya bakım onarımdır.

 

Yönetmeliğin amacı Tersane, tekne imal ve çekek yerlerinin yürütmekte olduğu proseslerin çevresel açıdan iyileştirilmesi, temiz üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması, proseslerin deniz çevresine olan etkilerinin izlenmesi, balast sedimanı alım tesislerinin kurulması ve yapılmasıdır. Bu sebeple Yönetmelik kapsamında tesislerden kaynaklı çevreye olumsuz etkileri önlemek, en aza indirmek ve/veya ortadan kaldırmak amacıyla gerekli altyapıyı inşa etmek, tedbir ve önlemleri belirlemek, prosedürleri oluşturmak ve bunları uygulamaktır.

 

Yönetmelik birtakım faaliyetleri yasakladığı gibi “Genel Esaslar” başlıklı 5.maddesinin (7) numaralı fıkrasında tesislerde temiz üretim teknikleri yaygınlaştırılacağına vurgu yapılmıştır.

 

Yasaklanan faaliyetler:

 

1. Deniz yüzeyi üzerinde kontrolsüz ve uygun önlem alınmaksızın raspalama, boyama, bakım-onarım amaçlı kesim, zımpara ve montaj işlemlerinin yapılması,

 

2. Tesislerde gerçekleştirilen faaliyetlerde ulusal ve uluslararası sözleşmeler ile yasaklanmış olan malzemelerin kullanımı,

 

3. Bakım/onarım amacıyla tesise gelen gemilerde; bakım onarıma esas alandaki 26/12/2004 tarihli ve 25682 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yer alan tüm atıkların ilgili mevzuata uygun olarak alındığının tespiti yapılmadan işleme başlanması,

 

4. Faaliyet alanında oluşan tüm atık suların sahada toplanması esas olup, arıtılmadan deşarj edilmesi.

 

Denetim ve Yaptırım:

 

Tesisler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görev alanına giren hususlar bakımından 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre İdare ve yetki devri yapılan kurumlarca denetlenir. Yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yaptırım uygulanır.

 

Bu Yönetmelik yayım tarihi olan 7 Aralık 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup faaliyette olan tesisler, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde “tesis izleme raporlarını” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunmakla yükümlüdürler:

 

Tesis; izleme çalışmaları için gerekli teknik altyapıyı kurmakla, ölçüm ve analizleri yaptırmakla, bu analiz sonuçlarını raporlamakla ve gerekli kayıtları tutmakla yükümlüdür.

 

Tesisin deniz çevresine olan etkilerinin detaylı olarak belirlenmesi ve zamana bağlı değişiminin izlenmesi amacıyla su kolonunda, deniz sedimanında ve biyotada Yönetmeliğe Ek-4’te belirtilen parametreler dâhilinde yıllık izleme çalışmaları yapılarak ilgili il müdürlüğüne sunmak zorundadır."

 

7DENİZ