PRÜ'ye 'İSO Özel Kategori Çevre Ödülü

İstanbul Sanayi Odası tarafından verilen İSO 2018 Çevre Ödülleri sahiplerini buldu. Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü’ne "İSO Özel Kategori Çevre Ödülü" verildi.

Abone Ol

Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü, 'İSO Özel Kategori Çevre Ödülü'ne layık görüldü. İstanbul Sanayi Odası tarafından verilen İSO 2018 Çevre Ödülleri sahiplerini buldu. Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü’ne "İSO Özel Kategori Çevre Ödülü" verildi. Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarının daha çevreci ürünlerinin daha az enerji ve ham madde ile üretim sağlayan projelerinin ve “sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi” konusundaki çalışmalarının yarıştığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2018 Çevre Ödülleri sahiplerini buldu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleşen geleneksel İSO Çevre Ödülleri’nde Büyük Ölçekli Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi, Büyük Ölçekli İşletme Çevre Dostu Uygulama Projesi, Jüri Özel Ödülü, KOBİ Çevre Dostu Uygulama Projesi, Özel Kategori- Kurum/Kuruluş, Özel Kategori – Akademisyen konularında ödül verildi. Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü, İSO Özel Kategori Çevre Ödülü'ne layık görüldü.  Piri Reis Üniversitesi (PRU) adına ödülü  PRU Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Belik ve PRÜ Genel Sekreteri Rıdvan Kartal, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın elinden aldı.

“ÖDÜL BİZİ MEMNUN ETTİ”

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan da bir açıklama yaparak “Çevresel sürdürülebilirliğe büyük önem veren bir üniversite olarak İSO’nun uygun gördüğü bu özel ödülle de bu konun teyit edilmesi bizi memnun etti. İklim koşullarında büyük değişimler ve beraberinde büyük felaketlerin beklendiği böyle bir dönemde çevre konusuna daha büyük önem veriyoruz. Denizcilik temalı bir üniversitede öğrencilerimize daha denize çıkmadan çevre bilincini kampüste aşılamaya çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızın toplumun  tüm kesimlerince önemsenmesi diler, İSO’ya bu büyük organizasyon için teşekkür ederim” dedi.

ÇEVRE SORUNLARI HER GEÇEN GÜN CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIYOR

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ödül törenindeki konuşmasında ödül vermelerindeki asıl amaçlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir paydaşı olarak çevre konusundaki toplumsal farkındalığı pekiştirmek ve geliştirmek olduğunu söyledi. Bahçıvan, bu farkındalığın her geçen gün hep birlikte ve elbirliğiyle yaygınlaştırılması gerektiğine inandığını belirtti. Türkiye’de ve dünyada yaşadıkları çevre sorunlarının her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Bahçıvan, sanayileşme ve şehirleşmenin olumlu özelliklere sahip olsa da sanayileşmeyle birlikte kaçınılmaz olarak yaşanan göçlerin birtakım problemleri de beraberinde getirdiğini dile getirdi. Bahçıvan, İstanbul’un yaşadığı sorunların başında da hızlı nüfus artışı geldiğini ifade etti.

İLK VE TEK BREEAM SERTİFKALI KAMPÜS

İSO Özel Kategori Çevre Ödülünü kazanan Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek BREEAM sertifikalı kampüsü olma özelliğine sahip. Piri Reis Üniversitesi 2013 yılından itibaren Türkiye’nin ilk ve tek çevre duyarlı Yeşil Kampüsünü hizmete sunarak bu eğitimi uluslararası akreditasyonu ile öğrenciye yaşatarak vermeye başladı. Bu Kampüsün ana özellikleri olarak doğal kaynakları tekrar kullanılabilir hale getirecek sistemin kurulması; enerji kullanımı olarak güneş enerjisinden faydalanma; güneş, elektrik pillerinin kullanılarak bir kısım aydınlatmanın optimum şekilde sağlanması; çevre düzenlemesinin asgari su ihtiyacı olacak şekilde dizayn edilmesi; inşaat sırasında geri döndürülebilir çok özel malzemenin kullanılması; innovasyon olarak trijenerasyon enerji santralinin kullanılması; trijenerasyon sistemi ile sağlanacak doğalgaz/hava kirliliğinin asgaride tutulduğu dizel jeneratörü atık ısısı ile ısınma, absorbsiyonlu soğutma sağlanması ve deniz suyu kaynaklı ısı pompası kullanılarak ısıtma/soğutma yapılan enerji verimliliği yüksek kampüste pis suyun arıtılıp çevre sulamasında kullanılmasını sayılabilir. Karbondioksit, karbonmonoksit, kükürt oksit emisyonlarının en alt düzeyde tutulduğu dizaynı saymak mümkün. Piri Reis Üniversitesi Yeşil Kampüsü Tuzla’da Marmara Denizi sahilinde 30 dönüm arazide, yaklaşık 60,000 m2 kapalı eğitim hacmi ile 2013 yılı Kasım ayında hizmete girdi.