Araştırmacılar, okyanuslarda işlenen suçları, bildirilmemiş ve düzenlenmemiş faaliyetleri ve failleri tespit etmek amacıyla ‘Yapay zeka’ ile yeni algoritmalar geliştirmeyi amaçlıyor.

Yasadışı, bildirilmemiş ve düzenlenmemiş (IUU) faaliyetlerin failleri, yalnızca suç eylemleri nedeniyle değil, GPS izleme sistemlerini kapatıp yasal olarak gezinerek konumlarını gizlemeye çalıştıkları için toplu olarak “kara filo” olarak adlandırılan gemileri kullanıyorlar.

 

Algoritmalarla uygun müdahale araçları geliştirilecek

 

Oregon Eyaletinden araştırmacılar, hesaplama araçlarını geliştirmek için Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi'nden (NASA) üç yıl, 860 bin dolarlık bir hibe alıyorlar. İlk adımı, dünyadaki gemilerin çoğunluğunun bulunduğu yer hakkındaki verileri sentezlemek. Yasal olarak faaliyet gösteren yakındaki gemilerin davranışlarını izleyerek kısmen denizdeki yasadışı faaliyetleri belirleyebileceklerine inanıyorlar.

Algoritmalarla, bilinen denizcilik IUU etkinliklerine ilişkin eğitim veri kümelerini kullanarak bunları test edecekler ve daha sonra bu etkinlikleri gerçek zamanlı olarak tahmin etmek ve uygun müdahale araçlarını geliştirmek için bir model geliştirecekler.

Yasadışı balıkçılık buzdağının görünen kısmı

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden bir deniz bilimci uzmanı olan ve projenin baş araştırmacısı James Watson “IUU'lar her türlü korkunç şeyi içeriyor. Bu düşünceye öncelikli olarak yasadışı balıkçılık hakkında vardık, ancak bu buzdağının sadece görünen yüzü. Sorun çok daha büyük” dedi.

 

 

İnsan kaçakçılığı ve narkotik suçlar tekne ile yapılıyor

 

Şüpheli bir geminin şüpheli bir bölgeye girerken GPS sistemini kapattığını kaydeden Watson, şöyle devam etti: “Bir kişi, faaliyetlerinden yasadışı balıkçılığa katıldığı sonucuna varabilir. Orada tonlarca veri var - bu onu sentezleme ve kalıpları tanıma meselesi. Bunun davranışsal bir psikoloji yönü var. Bir gemi yasa dışı bir faaliyete başladığında çoğu zaman farklı davranmaya başlar. Bölge dışına çıkıyorlar. Birçok ‘şüpheli’ yasadışı faaliyet alanı iyi bilinmektedir. Birkaç hafta içinde, Avrupa ve Çin'den gelen dev balıkçı tekneleri, yasadışı yerel balıkçılar tarafından beş yıllık hasada eşit miktarda Somali kıyılarında bir miktar balık topladı. Orta Amerika'dan gelen narkotik kaçakçılığının çoğu tekne ile yapılıyor. Araştırmacılar, denizde köleliğin Endonezya, Güney Çin Denizi ve güneydoğu Asya'daki kıyı topluluklarında bir sorun olduğunu belirtti.”

 

Watson, verilerin ulus devletlere ve onların sahil güvenlik görevlileri ve donanmalarına, balıkçılara, koruma gruplarına, insani sivil toplum kurumlarına ve denizcilik şirketlerine sunulacağını da söyledi.

 

Sorun yasadışı balıkçılıkla başlıyor

 

Oregon Eyaleti araştırmacısı ve projenin ortak araştırmacısı Jane Lubchenco'ya göre ise, sorun genellikle, dünyadaki hükümetler, deniz ürünleri endüstrisi ve birçok vatandaşın büyük bir sorun olarak yaygın olarak kabul ettiği yasadışı balıkçılıkla başlıyor. Lubchenco, “Yasadışı balıkçılık, gıda güvenliğini tehdit ediyor, okyanus sağlığını tehlikeye atıyor, dürüst balıkçıları ve balıkçılık şirketlerini cezalandırıyor ve çoğu zaman köle işi, insan ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı. Neyse ki, dünya kısa bir süre önce politika anlaşmaları oluşturma, siyasi iradeyi harekete geçirme, teknolojiyi ve yapay zekayı bir araya getirme, üzerinde durma ve yasadışı avlanma ile başa çıkma konusunda büyük adımlar attı. Aslında, bu değişiklikler hükümetler ve sanayi için çığır açan bir hızda oldu. Zor bir problem ama çözülebilir” ifadelerini kullandı.

 

Lubchenco, “Sorunun bir kısmını politika ve politik irade ile çözdük ve şimdi geri kalanıyla mücadele etmemiz gerekiyor. Mevcut araçlarımızı yasadışı balıkçılık filosunun sadece bir kısmını görmek ve kenetlemek için kullanabiliriz” dedi.

 

7DENİZ

AB ve İngiltere'den IRISL'e yaptırım kararı AB ve İngiltere'den IRISL'e yaptırım kararı