Enerji

"Nakliye kesintileri nedeniyle transit petrol rekor seviyelere ulaştı"

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) son Petrol Piyasası Raporu'na (OMR) göre, Kızıldeniz'deki nakliye aksaklıkları transit halindeki petrol miktarını rekor seviyelere taşıyor.

Abone Ol

Petrol tankerlerinin Afrika çevresindeki daha uzun rotayı tercih etmesiyle daha fazla petrol su üzerinde kaldı.

Sadece şubat ayında, Kızıldeniz'de tekrarlanan tanker saldırılarının daha fazla yükü Ümit Burnu çevresine yönlendirmesiyle sudaki petrol 85 milyon varil arttı. Şubat sonu itibariyle yaklaşık 1,9 milyar varil olan sudaki petrol, Covid-19 pandemisinin zirve yaptığı dönemden bu yana en yüksek ikinci seviyesine ulaştı.

Açıklandığı üzere, rekor seviyedeki küresel petrol ihracatı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından değişen ticaret modelleri ve Orta Doğu'daki huzursuzluk, transit halindeki petrol miktarının kayıtlardaki en yüksek seviyelerde olmasına neden oldu.

Rusya'nın petrol ihracatının büyük bir kısmının yönünün değiştirilmesinin yanı sıra, son aylarda yaşanan bir dizi tanker saldırısının ardından birçok gemi artık Kızıldeniz'den kaçınıyor. Süveyş Kanalı üzerinden taşınan petrol miktarı şubat ayında 2023 yılının aynı ayına kıyasla %50 oranında azaldı. Sonuç olarak, diğer rotaları kullanan ticaret arttı.

Ticaretteki değişimler gemiler için bunker yakıtına olan talebin artmasına yol açıyor. Denizcilikte yakıt ikmalinin başlıca küresel merkezi olan Singapur'da aralık ayından bu yana bunker satışları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Daha uzun nakliye rotaları ve daha yüksek gemi hızları Singapur'daki yakıt ikmalinin yeni bir rekor kırmasını sağladı.

IEA'dan yapılan açıklamada, "Bu eğilimler, 2024 yılında küresel petrol talebi artışı tahminimizin günlük 1,2 milyon varilden 1,3 milyon varile hafifçe yukarı yönlü revize edilmesine katkıda bulundu. Bununla birlikte, talep artışı 2023'te görülen günlük 2,3 milyon varilden hala önemli ölçüde yavaşlama yolunda ilerliyor. Aynı zamanda, son tahminimize göre, OPEC+ ülkelerinin gönüllü petrol üretim kesintileri 2024 yılı boyunca devam ederse, yıl için küresel arz dengesi fazlalıktan hafif bir açığa kayacaktır - ancak transit halindeki büyük hacimli petrol nihai varış noktalarına ulaştıkça bir miktar rahatlama gelebilir" denildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Mart 2024 Aylık Petrol Piyasası Raporu'nda, 2024 yılı için küresel petrol talebi büyüme tahmininin değişmediğini ve 2024 yılında günlük 2,2 milyon varil (bpd) olduğunu açıkladı.

2025 yılında küresel petrol talebinin bir önceki yıla göre günlük 1,8 milyon varil gibi güçlü bir artış göstermesi bekleniyor.

Kaynak: www.offshore-energy.biz