Uluslararası Kurtarmacılar Birliği’nin (International Salvage Union) Genel Kurul açılış resepsiyonu gemi kurtarma, acil müdahale ve römorkör hizmetleri sunan Aras Salvage sponsorluğunda dün akşam İstanbul Feriye Sarayı'nda gerçekleşti.

Resepsiyona Türkiye'den ve yurt dışından yoğun katılım oldu.  

70. Uluslararası Kurtarmacılar Birliği Genel Kurulu'nun açılış resepsiyonuna sponsor olan Aras Salvage'ın Onursal Başkanı Mustafa Alpaslan 7DENİZ’e yaptığı açıklamada “Uluslararası Kurtarmacılar Birliği’nin 70. yılı benim de meslek hayatımın 42. yılı. Yıllardan beri bu işlerle uğraşıyoruz. Uluslararası Kurtarmacılar Birliği’nin Genel Kurulunu ilk defa Türkiye’de yapma şerefi de bize ait oldu” dedi. Alpaslan amaçlarının sadece genel kurulu Türkiye’ye getirmek olmadığını belirterek “Amacımız bu vesileyle bizim sektörümüzdeki gerek hukuk gerek sigorta kesimlerindeki insanları bir araya getirip tanışmalarını sağlamak. Sonraki dönemlerde de benzer şeyler yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Amaç müfredat hazırlamak

“Aras Salvage olarak amacımız yaptığımız işlerin eğitimini verebilecek bir müfredatı hazırlamak” diyen Mustafa Alpaslan, şunları söyledi: “Biz firma olarak Aras Deniz Teknolojileri Enstitüsü’nü kurduk. Şimdi bunun içini doldurmaya çalışıyoruz. Biraz zaman alacak. Müfredat hazırlayacağız. Önce belki akredite olmadan, isteyen mühendislere eğitim verip sertifika vereceğiz. Sonrasında yurt dışında seçtiğimiz bir üniversite ile iş birliği yapıp akreditasyon alacağız. Sonrasında YÖK ile birlikte ilerleyeceğiz.”

“Dünyadaki sayılı yüzer vinçler sıralamasına gireceğiz”

Türkiye’nin ve bölgenin en büyük yüzer vincini yaptıklarını dile getiren Aras Salvage Onursal Başkanı, “Yüzer vinç bir aya kadar bitecek. Cumhurbaşkanımızı da davet edip açılışını yapacağız” dedi.

“Yüzer vinç bin 600 ton kaldırma kapasiteli olacak, 75 metre form yüksekliği var” diyen Alpaslan, şöyle konuştu: “Bunu 150 metreye çıkarmayı planlıyoruz. 145 metrede 800 ton kaldırabilecek bir yüzer vinç haline gelecek. Dünyadaki sayılı yüzer vinçler sıralamasına girmiş olacağız.”

Sondaj gemilerinde kullanılacak

'GİSBİR PerCon 2025' Mısır'da düzenlenecek 'GİSBİR PerCon 2025' Mısır'da düzenlenecek

Yüzer vinci asma köprülerin altından geçemeyen 4 tane sondaj gemisinin kulelerini söküp takma işlemlerinde kullanacaklarını kaydeden Aras Salvage Onursal Başkanı şunları kaydetti: “Ayrıca Sakarya Gaz Sahasının 2. fazında gaz proses işlemleri deniz tabanında değil su seviyesinde bir gemi platformunda yapılacak. O platform da önümüzdeki ay içinde geliyor. Onun üzerinde de çok ağır ve çok yüksek ekipmanlar var. Onların da monte işlerini yapmak için kullanacağız.”

“Yabancıların yaptığı offshore projelerini biz yapmayı hedefliyoruz”

Yüzer vinçleri offshoreda rüzgâr türbinlerinin inşaatında kullanacaklarını da belirten Alpaslan, “Birkaç ay evvel yeni bir yüzer vinci de devreye soktuk. O da 700 ton kaldırma kapasiteli. Hali hazırda Karadeniz’de çalışıyor. 3. vincimizi de 700 ton olacak şekilde planlıyoruz. Maksimum 2 yıl içinde o da devreye girecek. Başka projelerimiz de var. 10 yıllık planlama yapıyorum. Adım adım ilerleyeceğiz. Şu anda yabancıların yaptığı offshore projelerini yapmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


Ezgi Alpaslan


 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi