Türkiye'deki limanlara demiryolları bağlantıları yapılmasının önemine işaret eden 7deniz Dergisi yazarı Atilla Akbaş, kaleme aldığı "Limanlarımıza demiryolu ağı olmazsa olmazımız" isimli yazısında bu durumun ''Yeşil Liman - Green Port'' çevre dostu, iş ve işçi sağlığı güvenliğine önem veren sürdürülebilir tesisleşmenin de önünü açacağına işaret ediyor.
Akbaş'ın yazısı şöyle devam ediyor:
"Türk Denizciliğinin en heyecan verici hayallerinden biridir Demiryolları ile Limanları birbirine bağlamak.
Projeyi hayata geçirmek yapılan çalışmaların altında her ne kadar Üniversiteden hocam Binali Yıldırım'ın imzası olsa da, proje'nin fikir babası Lucien Arkas'tır.
Eğer bu plan ivedilikle işlerse gerçek anlamda yeni bir denizcilik tarihi yazılmış olacak.
Aslında 2000 lerin ilk yarısından itibaren sümen altında bekletilen bir plan bu.
Ama bürokrasi denizini aşmak kolay olmadı. Neyse ki somut adımlar değer buldu da; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD arasında ittifak sağlandı.
Özellikle İç Anadolu'daki sanayi bölgelerini limanlara ulaştırmak amacıyla bir masada ortak payda da birleşildi. Eksiklerin tamamlanması adına yeni bir randevu takvimi belirlendi.
Dünya'da; iş ve çalışma bilincinin tavan yapmış olduğu ülkelerde sanayilerin limanlara tren hatlarıyla ulaştığı yadsınamaz bir gerçek. 1998 yılında işim gereği ziyaret ettiğim Rusya'nın Karadeniz kıyılarındaki en büyük limanı olan Noworossiyk Limanı'da bu özelliklerle çalışan bir limandı. Sovyetler Birliği döneminde yapılmış hayata geçirilmiş üstelik. Bu örnekleri çoğaltmak elbette mümkün.
Kendi bölgem olan Gemlik'ten örnek verecek olursam eğer, bu proje yıllık 40 milyon ton yükün kara yolundan demir yoluna aktarılması demek.
Kara yolu taşımacılığından Demir yoluna olacak olan bu geçiş, hem lojistik maliyetlerini hatırı sayılır bir şekilde aşağı çekeceği gibi, trafikteki akıcılığa da hız kazandıracak.
Yollardaki Kamyon, TIR enflasyonununda önüne geçecek belli bir ölçüde.
Sektördeki bu olumlu hava ''Yeşil Liman - Green Port'' çevre dostu, iş ve işçi sağlığı güvenliğine önem veren sürdürülebilir tesisleşmenin de önünü açmış olacak aynı zamanda.
2023 Dış Ticaret Hedefleri doğrultusunda bölgedeki yük hacminin daha da büyüyeceği ve daha hızlı adımlar atılması bekleniyordu. Hatta Gemlik Askeri Harayı'da içine alan bir genişleme çalışması planlanırken geçtiğimiz günlerde Bursa yerel basınında projenin şimdilik rafa kalktığı haberi geldi. Umarım bu durdurma kararı kısa sürelidir. Çünkü bu tür nokta dokunuşlara çok ihtiyacımız var."
7DENİZ -ÖZEL