Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Ajansı'nın (UNCTAD) son Küresel Ticaret Güncellemesi'ne göre, devam eden zorluklara rağmen küresel mal ve hizmet ticaretinin 2024 yılında 33 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu, 1 trilyon dolarlık önemli bir artış ve yıllık %3,3'lük bir büyüme anlamına geliyor.

Yıllık bazda %7 artan hizmet ticaretindeki güçlü büyüme, genişlemenin yarısını oluştururken, mal ticareti %2 arttı ancak 2022 zirvesinin altında kaldı.

Geleneksel olarak küresel ticaretin güçlü itici güçleri olan gelişmekte olan ekonomiler, üçüncü çeyrekte ithalatın %1 daralması ve Güney-Güney ticaretinin aynı oranda düşmesiyle 2024'te ters rüzgarlarla karşılaştı.

Buna karşılık gelişmiş ekonomiler, istikrarlı talebin ithalatta %3 ve ihracatta %2 artışa yol açmasıyla 3. çeyrekte büyümeye öncülük etti.

Bu zorluklara rağmen, gelişmekte olan ekonomiler için yüksek büyüme oranına sahip sektörlerden yararlanma fırsatları devam ediyor.

Bilgi ve iletişim teknolojileri ile hazır giyim ticareti, 2024'ün üçüncü çeyreğinde sırasıyla %13 ve %14'lük artışlarla yükseldi. 

İstikrarlı küresel büyüme tahminleri ve gevşeyen enflasyon da 2025 yılında dayanıklılık oluşturma şansı sunuyor.

MSC, sipariş defterini 2 milyon TEU'nun üzerine çıkardı MSC, sipariş defterini 2 milyon TEU'nun üzerine çıkardı

Bilgi ve iletişim teknolojileri ve hazır giyim güçlü bir ivme gösterirken, gelişmekte olan ekonomiler için kritik öneme sahip geleneksel sektörlerde düşüşler yaşandı.

Enerji ticareti çeyreklik bazda %2, yıllık bazda %7 düşerken, metal ticareti hem çeyreklik hem de yıllık bazda %3 daraldı.

Otomotiv ticareti 3. çeyrekte %3 düştü ancak yılı %4'lük mütevazı bir büyüme ile tamamlaması bekleniyor.

UNCTAD, gelişmekte olan ekonomileri ticaretin çeşitlendirilmesini artıran hedefli politikalar benimsemeye ve riskleri azaltmak için yüksek değerli sektörlere yatırım yapmaya çağırdı.

UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, “Ticaret, sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından biri olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ekonomiler 2025'teki fırsatları yakalayabilmek için belirsizliklerin üstesinden gelmek, bağımlılıkları azaltmak ve küresel piyasalarla bağlantılarını güçlendirmek üzere koordineli desteğe ihtiyaç duymaktadır” dedi.

7DENİZ