MSI'a göre, 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin talep verileri hem ana hat hem de ana hat dışı ticarette “genel olarak” yıldan yıla güçlü bir büyüme gösterdi ve MSI'ın küresel üretim endeksi şubatta 113,05'e ulaşarak son üç yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Bu durum, “dünya çapında senkronize bir hacim toparlanmasını” gösteriyor.

MSI'a göre, Pasifik'in batısından ABD'nin batı kıyısına yönelik 2023 hacimlerindeki zayıflık bu ticaretlerde büyüme beklendiği anlamına geliyordu, ancak ABD'nin batı kıyısındaki sıçrama beklenenden daha büyük oldu.

“ABD'nin Doğu Asya'dan ithalatı şubat ayında %30,4 ve bu yılın ilk iki ayında %23,6 gibi etkileyici bir oranda arttı. Mart ayındaki liman verileri de bu güçlü performansı devam ettirdi" diyen MSI, ABD'nin en büyük 10 limanından 9'unda ithalatın yıllık bazda toplam %18,4 oranında arttığını belirtti.

Vancouver ve Prince Rupert'in hacimleri ise yıllık bazda %24,9 artışla aynı modeli izledi.

Buna ek olarak MSI, “dirençli” tüketici harcamaları ve düşük stoklar ile ABD konut piyasasındaki toparlanmanın daha fazla büyümeyi destekleyeceğini söyledi.

ID Gemi Acenteliği OFAC listesinden çıkarıldı ID Gemi Acenteliği OFAC listesinden çıkarıldı

MSI, “Şimdi bu ticaret için tahminimizi özellikle yükselttik ve 2024'te tam yıllık büyümenin %7,5 olmasını bekliyoruz” dedi.

Ancak Xeneta baş analisti Peter Sand, bu rakamların 2023 başlarındaki zayıf hacimlerle ve Kızıldeniz krizinin maskelediği kapasite fazlasıyla karşılaştırıldığı uyarısında bulundu.

Sonuç olarak Sand, Xeneta'nın küresel büyümenin bu yıl için %2,5-%3 civarında sınırlı kalacağına inandığını söyledi.

Sand, “Pasifik'te ticaret 2023‘te %4,4 olmak üzere iki yıl üst üste düştü, bu nedenle %7,5’lik büyüme Pasifik'ten doğuya ticareti 2021 seviyelerine geri getirmeyebilir” dedi.

Asya'dan Avrupa'ya ticarette de bir sıçrama görüldü, ancak geçen yılın ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreğindeki yüksek büyüme oranlarıyla MSI bu sıçramanın sona ermesini bekliyor.

Bu yılın şubat ayında Avrupa ticaret hacminde bir önceki yıla göre %17,8, ilk iki ayda ise %11,5'lik bir büyüme görüldü ancak Batı Avrupa'daki “durgun GSYH ve tüketici harcamalarındaki büyüme” nedeniyle MSI bu yıl Asya'dan Avrupa'ya yapılan ticarette sadece %4,2'lik bir büyüme öngörüyor.

Buna karşılık, Avrupa'dan ABD'ye yapılan ihracat şubat ayında kaydedilen son bir yılın ilk büyümesi olan %7,0 ile tersine dönmüş gibi görünüyor. MSI ilk çeyrekte Atlantik ticaretinde marjinal bir büyüme öngörüyor, ancak 2024'ün geri kalanında yaklaşık %5,5'lik büyümenin sürdürüleceğini tahmin ediyor.

Asya içi hacimler de geçen yılın 4. çeyreğinde yaklaşık %6,1 ve bu yılın ilk çeyreğinde %6,5 oranında sağlıklı artışlar gösterdi ve MSI bu ticaretlerin bu yılın geri kalanında %5 oranında istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmesini bekliyor.

Asya'dan Afrika, Latin Amerika, Okyanusya ve Orta Doğu ile Hint Yarımadası'na yapılan ihracat da bu yılın ilk iki ayında 2023'ün aynı dönemine kıyasla %22-30 gibi önemli bir büyüme gösterdi.

MSI, “Bu ticaretlerin 2023‘teki yüksek büyüme oranlarını kaydetmesi beklenmese de, 2024’te %6 ila %9 arasında sağlıklı bir büyüme öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Xeneta'nın 23 Nisan tarihli verilerine göre hem Asya'dan Avrupa'ya hem de Pasifik'ten doğuya yapılan ticarette yükselen oranlar Pasifik'te bir önceki aya göre %9,1 oranında düşmüş olsa da aralık ayı ortasındaki oranların %108 üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Avrupa ticaretinde oranlar bir önceki aya göre %5,8 düşmüş, ancak Xeneta'nın aralık ayı seviyelerinden %120 daha yüksek seviyede kalmıştı.

Sand, 2023'ün ilk iki ayındaki düşük 2023 rakamlarıyla karşılaştırılan Kızıldeniz ve Aden Körfezi krizi ile kapasitedeki büyümenin istatistikleri güçlendirmesi nedeniyle bu rakamlardan çok fazla iyimserlik çıkarılmaması konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.

“AB ETS'den bahsetmiyor olmamız bile bunun diğer faktörler tarafından gölgede bırakıldığını gösteriyor,” diyen Sand sözlerine şöyle devam etti: “Bu yılın ilk iki ayıyla aynı şekilde devam edecek bir yıl görmeyeceğiz.”

Sand ayrıca Konteyner Ticaret İstatistikleri'nin (CTS) küresel hacim rakamlarının önümüzdeki haftaya kadar açıklanmayacağını ve muhtemelen piyasanın görünümünü yeniden değiştireceğini belirtti.

Kaynak: seatrade-maritime.com