2020 yılının sonlarında Pandemiden dolayı konteyner deniz taşımacılığında çok büyük aksaklıklara ve navlun yükselişlerine tanık olmuştuk.
Şu sıralarda buna benzer bir konteyner ve gemi kapasite arzı krizi yeniden alevlenmiş durumda.
Kızıldeniz’de geçtiğimiz aralık ayında başlayan Husilerin Süveyş kanalından geçen gemilere saldırıları, global armatörlerin rotasını Süveyş Kanalı’ndan Ümit Burnu’na çevirmesine sebep oldu.
Bu durum özellikle Asya-Avrupa arasındaki ticarette sefer sürelerinin yaklaşık %40 civarında uzamasına, uzayan sefer süreleri de gemilerin programlarının ve konteyner dolaşımının bozulmasına sebep oldu.
Güncel olarak özellikle Çin’de boş konteyner temin etmek ve gemilerde yer bulmak çok zor hale geldi.
Bu durumun hem Asya-Avrupa hem de dünya genelinde navlun artışına sebep olduğunu gözlemliyoruz.
Türk ithalatçılarımız için de önemli bir gösterge olan SCFI’e (Shanghai Containerized Freight Index) baktığımızda Shanghai- Rotterdam hattında 40’lık konteyner fiyatının USD 6000’in üzerine çıkmaya başladığını görüyoruz. Geçen yılın mayıs ayına göre %200 artmış durumda.
Dünya genelinde navlun maliyetleri için gösterge kabul edilen Drewry’a baktığımızda world container index şu sıralar USD 4220/40HC seviyelerinde seyrediyor. Bu geçen yıl aynı dönemde USD 1685 /40hc idi.
Navlun yükselişlerinin Kızıldeniz’deki sorunlar devam ettikçe sürmesi bekleniyor.
Yaşanan bu krizin sonucunda;
-Konteyner krizi, gemide yer bulma zorluğu ve limanlarda sıkışıklık devam edecek,
-Navlunlar yükselişini koruyacak,
-Armatörler ekipman dolaşım hızını arttırmak için serbest süre politikalarını daha sert uygulayıp , anlaşmalarını daha kısa serbest sürelere çekebilir,
-Ek serbest süre satın almanın daha pahalı olacağını söyleyebiliriz.
İhracatçılarımız boş ekipman bulmanın zor olacağı bu dönemde ihracat navlunlarına EQUIPMENT IMBALANCE SURCHARGE adı altında ek masraflar ödemek zorunda kalacaktır.
İthalatçı ve ihracatçılarımızın yükleme planlarını daha erkenden yaparak ekipman ve yer sorunlarının yaratacağı zaman kaybını bir miktar telafi etmesi iyi olacaktır.
Cem Çetik-Allcargo Denizyolu İthalat Müdürü