Taşıyıcıların yön değiştirmelerden kaynaklanan yeni talebi karşılamak için çabalamasıyla, 2024'te atıl konteyner tonajının ortalama payı sadece %0,7'ye düştü. Bu rakam, COVID-19 aksaklıklarının en yoğun olduğu dönemde bile önceki yıllara göre belirgin bir şekilde daha düşüktü.

Taşıyıcılar 2024'ün ilk on ayında küresel hücresel konteyner filosunun %99,3'ünün ticari olarak aktif olduğunu bildirerek, takibin başladığı tarihten bu yana en düşük rölanti seviyesine işaret etti.

Alphaliner bu durumu Kızıldeniz krizinin denizcilik sektörü üzerindeki olağanüstü etkisine bağlıyor ve çatışmanın filo istihdamı üzerinde pandemiden oransal olarak daha büyük bir etkiye sahip olduğunu belirtiyor. Rotaların giderek Ümit Burnu'na çevrilmesiyle birlikte konteyner gemilerine, özellikle de 12.500 TEU'nun üzerindeki büyük gemilere olan talep arttı.

Alphaliner'ın verileri, büyük gemilerin esasen tam kapasite çalıştığını ve taşıyıcıların kritik rotaları devam ettirmek için bu gemileri tahsis etmeleri nedeniyle neredeyse sıfır atıl süre ile çalıştığını vurguluyor.

Bu değişim, hücresel konteyner filosunun son zamanlarda genişlemesi göz önüne alındığında özellikle önemlidir. Ekim 2020'den bu yana küresel konteyner kapasitesi yaklaşık %30 oranında artarak 23,7 milyon TEU'dan 30,6 milyon TEU'ya ulaştı. Ancak, bu filo büyümesine rağmen, kapasite kullanımı tarihi düşük seviyelerde kalarak, benzeri görülmemiş talep ve seyir zorlukları arasında küresel tedarik zincirlerini sürdürmek için sınırlarına kadar gerilmiş bir sektörün altını çiziyor.

Mavi Nefes Projesi’yle 3 yılda 225 tondan fazla atık toplandı Mavi Nefes Projesi’yle 3 yılda 225 tondan fazla atık toplandı

Armatörler ve taşıyıcılar da operasyonel kapasiteyi korumak için gerekli olmayan havuzlama ve onarımları erteledi. Alphaliner, tamir veya bakım tersanelerinde bağlı tonaj yüzdesinin 2024 yılı için ortalama %3,5 olduğunu ve bu oranın hem 2021 (%3,7) hem de 2022 (%5,1) seviyelerinin altında olduğunu bildiriyor. Bu düşük “tersanedeki” oran, taşıyıcıların operasyonel tonajı nasıl en üst düzeye çıkardıklarını ve kritik nakliye ihtiyaçlarını karşılamak için rutin bakımları nasıl ertelediklerini gösteriyor.

Taşımacılar artan filo talebi ve jeopolitik dalgalanmaların yarattığı çifte baskıyla mücadele ederken, sektör liderleri Kızıldeniz'deki uzun süreli aksaklıkların küresel nakliye rotalarını ve atıl kapasiteyi nasıl etkileyeceğini yakından izliyor.

Kaynak: gcaptain.com

Editör: Haber Merkezi