Güncel

Kayıp 7 mürettebatı arama çalışmaları 27. gününde

Zonguldak'ta 27 gün önce fırtınada batan Kafkametler adlı yük gemisinin kayıp 7 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor.

Abone Ol

Karadeniz Ereğli'de 19 Kasım'da fırtına nedeniyle askeri mendireğe çarpan Kafkametler adlı kuru yük gemisi, 12 mürettebatı ile battı. Mürettebattan 5'inin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp 7 mürettebatı arama çalışmaları ise 27 gündür aralıksız sürüyor.

Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti, AFAD ekipleri denizden ve karadan arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Botla liman içinde ve kıyı bölgelerde tarama yapılırken, liman dışında da aramalar sürüyor.

Denizcilik Genel Müdürlüğü kontrolünde geminin yerinde söküm çalışmalarına başlanacağı, parçalanarak karaya çıkarılacağı ve karada arama çalışmalarına devam edileceği öğrenildi.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu başkanlığında bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Kıyı Emniyet, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD, Karadeniz Ereğli Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Gemi Kurtarma Enkaz Kaldırma Şirketi yetkilileri katıldı.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

Vali Hacıbektaşoğlu şunları söyledi:

"Arama çalışmaları daha önce de izah etmiştik. Geminin bütün balçık, girilemeyen yerlerine girilmesi, gerektiğinde sökülmesi, kum ve balçık tabakasının altında kayıplarımızın olup olmadığını aramak. Bunun içinde geminin oynatılması dahil var. Bu süreç başladı. Firma geldi. Dün itibariyle yerinde keşif sörvey çalışmaları başladı. Bugün de kendi gemileri geliyor. Ancak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tüm kabiliyetleriyle hazır ve nezaret edecek.

Gerektiğinde destek verecek. Diğer arama deniz yüzeyinden, kıyıdan, karadan bütün ekipler yine bu çalışmalarına devam ediyor. Denizdeki aramalar, kıyıdaki aramalar. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti, AFAD, jandarma, emniyet, diğer ekiplerimiz de aynı çalışmalarına devam edecek."

AFAD'ın risk azaltma planına dikkat çeken Vali Osman Hacıbektaşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin risk azaltma planları var. AFAD başkanlığında ve her ilin riskleri belli. Riskli alanlar belli. Bunlar her sene güncelleniyor. Bunlar sürekli gözden geçiriliyor. Bu yağışlar olmadan önce oturup bunlar konuşuluyor. Tekrar 9 Aralık'ta olan Asma Mahallesi'ndeki heyelandan önce de yine bu planlara göre ekipler sahada yerlerini alıyor. Tabi kamuoyunda bu duyurular yapılıyor. Bu riskler duyuruluyor. Neler yaşanabileceği hem AFAD Başkanlığı, hem Valiliğimiz bunu diğer vasıtalarla duyuruyoruz. O gün dahil ilave olarak tüm teknik ekiplerimiz yine riskli olabilecek yerleri değerlendirmek üzere çalışıyorlardı. Yine sahadaydılar" dedi.