Kabotaj Kanunu 94 yıl önce bugün kabul edildi

Türk devletinin kendi limanlarına tanıdığı ayrıcalık olan ve denizcilik alanında bir zafer olarak bilinen Kabotaj Kanunu 94 yıl önce bugün kabul edildi.

Abone Ol

Türk denizciliği açısından 'zafer' niteliği taşıyan Türkiye'nin kendi limanlarına tanığı ayrıcalık ile ilgili düzenlenen kanun olan Kabotaj Kanunu 94 yıl önce bugün 20 Nisan 1926'da kabul edildi.

 

Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık olan kabotajdan sadece yurttaşlarının yararlanması ve millî ekonomiye önemli bir katkı sağlaması için devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir.

 

Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalıkları, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edilen 805 Sayılı Kabotaj ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı San'at ve Ticaret Hakkında Kanun ile Lozan’da kazanılan haklar kanunlaştırıldı.

 

1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi

 

Kanun bir geçiş döneminden sonra 1 Temmuz 1926 yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlüğe girişi Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu kanuna göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, batık çıkarma, gemi kurtarma, enkaz çıkarma, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilmesi güvence altına alındı. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi. Kabotaj Kanunu, denizlerdeki bağımsızlığımızı pekiştiren kanun olarak tarihte yerini aldı.

 

7DENİZ