İTÜ Denizcilik Fakültesi 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı mezuniyet töreni İTÜ Tuzla Yerleşkesinde gerçekleştirildi. 1 Temmuz’da gerçekleştirilen törene çok sayıda isim katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Murat Sarı, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Büyükelçi Suat Hayri Aka, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, KEGM Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, KKTC Türk Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Cemalettin Şevli, UAB Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı, Tersane ve Kıyı Yapılar Genel Müdür Yardımcısı Taner Keskin, Tuzla Bölge Liman Başkanı Ahmet Porsuk, DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çendik, Gemi Broker Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şahin ile bürokrasiden isimler, sivil toplum kuruluşları ve denizcilik sektörü temsilcileri ile akademisyenler ve veliler törende hazır bulundu.
“Fakültemizi denizcilikte dönüşümün merkezi haline getirdik”
Törenin açılış konuşmasını İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan yaptı.
Arslan’ın konuşması şöyle:
“İTÜ Denizcilik Fakültesi’ni her alanda yukarılara taşımak için büyük gayretler sarf ediyoruz. Rektörlüğümüz ve denizcilik camiamızın destekleri ile fakültemizin önümüzdeki yüzyılda da Türkiye’nin denizcilik alanındaki güç kaynağı olması için kısa sürede hem akademik anlamda hem de altyapımızın gelişmesi anlamında önemli adımlar attık. Fakültemizi denizcilikte dönüşümün merkezi haline getirdik. Fakültemiz geçtiğimiz yıl öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı ile üniversite ortalamasının üzerine çıkarak üniversitenin önde gelen fakültelerinden biri olmuştur. Fakültemizin taban puanları her yıl yükselmeye devam ediyor, daha yüksek noktalara gelecek. Fakültede çok değerli uluslararası projeler ve akademik etkinlikler yapılıyor.
Mayıs ayı içinde GEMİMO ile birlikte fakültemizde ‘Uluslararası Denizcilik Kongresi’ni gerçekleştirdik. Eylül ayında ise, Piri Reis Üniversitesi ile birlikte son derece prestijli bir konferans olan ‘International Maritime Lecturers Association (IMLA)’ konferansını düzenleyeceğiz. 1985 mezunumuz Kaptan Tayfun Günerhan’ın katkıları ile ‘Tayfun Günerhan’ öğrenci sosyal binası tamamlandı.
Son derece modern olan bu tesisi yeni eğitim döneminde öğrencilerimiz kullanmaya başlayacak. Geçen yılki mezuniyet töreninde kıymetli bağışçılarımız ile B Blok derslik binası için bağış protokolü imzalanmıştı. Modern dersliklerin yer alacağı ‘B blok derslik binası’ hızla yükseliyor. En kısa zamanda tamamlanıp hizmete açılmış olacak. Köprüüstü, Makine, GMDSS ve tanker simülatörlerimiz İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından yenilendi ve hizmete açıldı. Modern bir denizcilik müzesini fakültemize kazandırmak üzere Tuzla Belediyemiz ile çalışmalara devam ediyoruz.”
“Yeni mezunlar vermenin gururunu yaşıyoruz”
Özcan’ın ardından söz alan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise “Türkiye’nin en köklü denizcilik eğitimi kurumu olan İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, bir kez daha Türk denizciliğinin gelişimine katkı sağlayacak yeni mezunlar vermenin gururunu yaşıyor” dedi. “Genç denizcilerimizin eğitim aldıkları alanda iyi bir kariyer sürdüreceklerine inanıyor, şimdiden meslek hayatlarında başarılar diliyorum” diyen Koyuncu sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Teknik Üniversitesi olarak, denizcilik sahasında yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamanın tek yolunun nitelikli bir akademik eğitimden geçtiğinin farkındayız. Ülkemizin denizcilik eğitimi alanındaki hafızasını oluşturan İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin köklü bir geçmişin birikiminden beslenen, geniş bir gelecek ufkuna sahip olması bu farkındalığın bir sonucudur. Türk denizciliğine nitelikli insan gücü kazandırmak amacıyla ülkemizde kurulan en eski eğitim kurumu olarak öğrencilerimizin, denizciliğin en yeni teknik imkânlarıyla buluşmasını, burada öğrendikleri bilgilerin teoride kalmaması ve uygulamalı olarak da pekiştirilmesini ve güncel teknolojilere dayanan simülasyon birimlerinde öğrenim imkânı bulmasını çok önemsiyor ve gereken tüm imkanları sunuyoruz.”
Ufuk Teker
“Hamit Naci’nin ruhu huzur buldu”
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker ise, fakültenin kuruluşunu 1909 yılından önceye çekilmesine tepki göstererek hatanın yönetim kurulu kararıyla düzeltildiğine dikkat çekti. İTÜ YDO’dan 1992 yılında mezun olan Kaptan Ufuk Teker, şunları kaydetti: “Ben de bundan tam 36 yıl önce bu kampüse ilk defa gelmiştim. Bugün siz veliler haricinde etrafınızda birçok mezunumuz da bulunmaktadır. Bizim için mezuniyet törenleri kutsal ve önemlidir. Buradan genç pırıl pırıl denizcileri kardeşlerimizi denize mesleklerini icra etmeleri için uğurlamak bizler için çok önemli bir ritüeldir. Bembeyaz üniformaları içerinde, boru trampet eşliğinde öğrencilerin kendi hazırladıkları mezuniyet töreni bizler için çok anlamlıdır. Sizler için de unutulmaz günlerinizden biri olacağına eminim. İTÜ Denizcilik Fakültesi, eski ismi ile Yüksek Denizcilik Okulu, bilinen kısaltması ile YDO’da cumhuriyet tarihi hatta daha öncesi olan 1913 yılından beri mezun veriyoruz. Mezunlarımız Türkiye Cumhuriyetinin denizcilik tarihinde her zaman en iyileri oldular, öncü oldular.
Bu kadar ön saflarda olan fikri hür, Atatürkçü ve ilerici bir camianın ülkemizde yaşanan demokratik duraklamalardan etkilenmemesi düşünülemezdi. Maalesef özellikle 12 Eylül 1980 yılında yaşanan askeri darbeyi takip eden dönemde okulumuzun kökleri yerlerinden oynatılmıştır. Kurucusu olan Hami Naci ve kuruluş tarihi olan 1909 yılı yerine tamamen zorlama bir tarih ayarlaması yapılarak kuruluş tarihi önceki bir tarihe ve dönemin askeri yönetimi ile ilişkilendirilmek istenmiştir. Ama bu tarihi zorlama ve gerçekler ile örtüşmemekteydi. Bu içimize hiç sinmediği için tüm tarihi gerçek ve gerekçeleri sıralayarak İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanlığına resmi başvurumuzu yaparak web sitesi, flama ve brövelerde kuruluş tarihimizin 1909 ve kurucumuzun ise Hamit Naci olduğunun not edilmesini talep ettik. Bu talep geçtiğimiz balık gününde vakfımızın o dönem başkanı olan mühendis İlker Meşe ağabeyimiz tarafından da dile getirilmişti.
Ne mutlu ki camiamızın fikir ve gönül birliğinde olduğu bu gerçek İTÜ dekanlığımız ve rektörlüğümüz tarafından kabul edildi. Huzurlarınızda kendilerine sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim. Tarihi bir hata bu vesile ile çözüldü. Camiamızın kökleri yerini buldu. Hamit Naci’nin ruhu huzur buldu.
“Cumhuriyetin ve Türkiye denizciliğinin her daim bekçisi olacağız”
Aynı dönemde yani askeri cunta yönetiminde yine ülkemizde ilk defa bir eğitim kurumu yerinden yurdundan uzaklaştırılmıştır. Bu maalesef Yüksek Denizcilik Okulu’dur. Halbuki Taşmektep bize 1928 yılında ulu önder Atatürk tarafından ‘yüksek anlamda denizcilik eğitimi yapılması maksadı’ ile tahsis edilmişti. Boğazın yüzük taşı olan bu kampüsten camiamız uzaklaştırıldı. YDO yerinden yurdundan kopartılmış, Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk ve tek olan bir zulüm yaşanmış ve Yüksek Denizcilik Okulu Taşmektep’ten Ortaköy’den, Boğaz’ın yüzük taşı olan mabedinden bir emir ile uzaklaştırılmıştır. Bu konu yine camiamızın yüreğinden bir sızı olarak durmaktadır.
Fakat hiçbir şey karşılıksız kalmaz. Camialar haklarını bir yolla ve bir şekille alırlar ve ilahi adalet mutlaka tecelli eder. Biz öncelikle cumhuriyetin, Türkiye denizciliğinin ve camiamızın her daim bekçisi olacağız.
Genç zabitler, sizler işte böyle bir camianın mensupları olarak mezun oldunuz. Aramıza, camiamıza, hoş geldiniz. Türk bayrağını dünya denizlerinde gezdirirken rotanız Atatürk İlke ve inkılâplarından, memleket menfaatlerinden sapmasın. Pruvanız neta olsun. Allah hepinize selamet versin.”
Ümran Özden
“Ülkemizi uluslararası sularda en iyi şekilde temsil ediyoruz”
Ufuk Teker’in ardından dönem birincisi Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Ümran Özden de kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. “Kabotaj Bayramı’nda, ülkemizin denizcilik mirasını ve denizlerimizdeki egemenliğimizi kutladığımız bu özel günde, sizlere hitap etmekten büyük mutluluk duyuyorum” diyen Özden şunları söyledi: “Bizler Türk denizcileri olarak, sadece ülkemizin denizlerinde değil, dünya denizlerinde de Türk bayrağını gururla dalgalandırıyoruz. Ülkemizi uluslararası sularda en iyi şekilde temsil ediyor, Türk denizciliğinin gücünü ve yetkinliğini tüm dünyaya gösteriyoruz. Türk denizciliğinin tarihsel başarılarını ve uluslararası düzeydeki önemini yaşatmak ve geleceğe taşımak bizlerin en büyük görevidir. İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunları olarak, bu dinamik alanda liderlik yapmaya ve yenilikler getirmeye hazırız. Zorluklarla mücadele edeceğiz ve fırsatları cesaretle kucaklayacağız. Bireysel yollarımıza çıkarken, edindiğimiz deneyimleri, kurduğumuz dostlukları ve değerlerimizi yanımızda taşıyacağız. Atamızın izinde, mükemmellik için çabalarken ülkemize katkılar sunup Türk denizciliğinin parlak geleceğini inşa ederken, bu büyük mirasın birer taşıyıcısı olmaktan gurur duyacağız.”
Konuşmaların ardından sponsorlara plaket verildi.
Tören sponsorları ARKAS Denizcilik ve Nakliyat A.Ş. adına Grup Başkan Yardımcısı Kaptan Ali İbrahim Kontaytekin'e, Beşiktaş Denizcilik A.Ş. adına İnsan Kaynakları Müdürü Kaptan Mustafa Altun'a, DFDS adına Personel Müdürü Kaptan Uğur Demir'e, Genel Denizcilik Nakliyat A.Ş. adına Personel Müdürü Ayşe Karakoyun'a, Onn Shipping adına Managing Director Kaptan Mehmet Önen'e, YMN Tanker Deniz İşletmeciliği adına Teknik Enspektör Şevket Kaan Kırkağaçlı'ya ve Zenith Gemi İşletmeciliği A.Ş. adına Genel Müdür Kaptan Hasan Enver Bilgi’ye teşekkür plaketlerini İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç Dr. Pelin Bolat ve Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Kadıoğlu verdi.
Plaket takdiminin ardından öğrenciler diplomalarını aldı.