Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli armatör Middle East Marine LLCd, 2022 yılının sonlarından bu yana Güney Asya'nın çeşitli yerlerinde 17 gemi terk etme vakası yaşadı. Acente, firmanın Bangladeş'ten Hindistan'a ve Sri Lanka'ya kadar uzanan 18 gemisindeki terk edilme iddialarına yanıt verdiğini söylüyor. Söz konusu denizcilerin çoğunluğu Myanmar, Endonezya ve Hindistan'dan. 

Etkilenen mürettebat ücretlerinin ödenmediğini, gıda eksikliğini, kirli suyu, sağlık hizmetlerine erişimin reddedildiğini, pasaportlarının ve ilaçlarının alıkonulduğunu bildirdi. Bunlar, balıkçılık endüstrisinin köşelerinde rutin olarak rastlanan ancak ticari gemicilikte daha az karşılaşılan, zorla çalıştırma ile bağlantılı suiistimaller. Her yıl düzinelerce terk edilme vakasıyla ilgilenen ITF, bunu "şimdiye kadar görülen en kötü seri denizci terk edilme vakası" olarak nitelendirdi.  

Middle East Marine, BAE merkezli köklü bir firma. Kiralama, proje kargo, konteyner yeniden konumlandırma, kurtarma ve römorkaj, yakıt ikmali, silahlı özel güvenlik, mürettebat, gemi yönetimi ve küçük tekne kiralama dahil olmak üzere çok çeşitli ticari hizmetler sağladığını söylüyor. BAE ve Hindistan'da dört lokasyonu bulunuyor. 

Bir mürettebat üyesi ITF'e şunları söyledi: "Benim maaşım üç aydan uzun bir süredir ödenmiyor ancak yedi ay gibi uzun bir süredir maaşı ödenmeyen mürettebat üyeleri de var. Şirket kumanya ve tatlı su tedarik etmedi. Bazen hayatta kalmak için sadece balık tutuyorduk. Tüm mürettebat üyeleri depresyona giriyor ve ailelerimiz hayatta kalabilmek için borçlanıyor" dedi.

Denizcilik Çalışma Sözleşmesi ücretlerin iki ayda bir ödenmesini gerektiriyor. İki ay boyunca ödeme yapılmaması ya da yiyecek ve sudan mahrum bırakılması halinde gemi terk edilmiş sayılıyor. ITF'e göre, ücretleri ödendiğinde bile genellikle saatte birkaç dolardan fazla kazanamayan denizcilere yönelik ciddi kötü muamele için uluslararası düzeyde tanınan bu kategori, bayrak devleti ve sigortacı tarafından harekete geçirilmeli. 

Ancak bu olayda, bu sistem bir çıkmaza girmiş gibi görünüyor. ITF, söz konusu şirketin merkezi kendi yetki alanlarında olmasına rağmen, BAE'deki yetkililerin bu mürettebat terki vakasıyla ilgili olarak harekete geçmediklerini söylüyor. ITF'in Müfettişlik Koordinatörü Steve Trowsdale, "BAE'de kayıtlı bir şirketin nasıl olup da cezasız kalarak böyle davranabildiğini anlamak çok zor. Middle East Marine küresel denizcilik sektörü üzerinde bir lekedir" dedi.

ITF'e göre, Middle East'in tercih ettiği bayrak sicili (müşteri odaklı dijitalleştirilmiş bir hizmet modelini pazarlayan ve Yunanistan tarafından yönetilen bir bayrak) müşterisi tarafından işlendiği iddia edilen insan hakları ihlallerinin yıllar süren listesi hakkındaki sorulara bir kez bile yanıt vermedi. 

ITF'in Asya Pasifik Bölgesi Ağ Koordinatörü Sandra Bernal, "Denizcilerin böylesine aşırı sömürü, tehlikeli çalışma koşulları ve sınırlı haklarla karşı karşıya kaldıklarını görmek şok edici. Ücret yok, yaşam koşulları yetersiz, yasal korumalardan yoksun ve hareket özgürlüğü kısıtlı. Bu durum günümüzün sözleşmeli köleliğine benziyor" diye konuştu.

Aynı bayrak devleti daha önce de, yaptırımların delinmesini maskelemek için sık sık bayrak değiştirmek zorunda kalan, yaptırım uygulanan Kuzey Koreli operatörler için tercih edilen bir kayıt defteri olarak tanımlanmıştı. Eski BM yaptırım uygulama uzmanı Hugh Griffiths geçen yıl AFP'ye verdiği demeçte "Basitçe söylemek gerekirse, Kuzey Koreli kaçakçılık şebekeleri bu sicillerin kendi bayrakları altında seyreden gemileri izlemediğini biliyor" dedi. Gemi sicil dairesi son zamanlarda üçüncü taraf bir yüklenicinin yardımıyla yaptırım uygulama çabalarını arttırdığını açıkladı.

Yardım kamyonları Gazze'deki geçici limandan karaya çıkacak Yardım kamyonları Gazze'deki geçici limandan karaya çıkacak

Kaynak: maritime-executive.com

Editör: Haber Merkezi