İsrail, Gazze’de liman inşa etme seçeneğini değerlendirmeye aldı. İsrailli yetkililer, bunun karşılığında, Hamasʹtan uzun vadeli bir ateşkes bekliyor.
İsrailʹin Haaretz gazetesinin haberine göre, Gazze Şeridi’nde bir deniz limanını inşa etme seçeneği, geçtiğimiz haftalarda İsrail’in askeri ve siyasi yetkililerinin değerlendirme masasındaydı.
Gazeteye göre amaç; Gazze’de gittikçe kötüleşen ekonomik şartlar ve onu hafifletecek, uzun vadeli yapısal bir çözüm bulma ihtiyacı. Aksi takdirde İsrail’in kendini Hamas ile yeni bir savaş riski var.
ʹAteşkes taahhüdü karşılığında limanʹ
Haaretz, İsrail ordusunda üst düzeyli yetkililerin bu liman seçeneğini prensip olarak desteklediğini bunun karşılığında ise Hamas ile uzun vadeli bir ateşkes beklediklerini söyledi.
Ancak gazete, Başbakan Binyamin Netenyahu ile Savunma Bakanı Moşe Yalon’un bu seçeneğe karşı tutumlarını hatırlatarak başarı şansının çok yüksek olmadığını vurguladı.
Hamas’ın bir yetkilisi, “Dünya, Hamas’ın bu ablukanın sürmesini kabul etmeyeceğini anlamalı” şeklinde bir ifade bulunmuştu. Gazze ablukasının arkasında Batılı, İsrailli ve Arap faktörlerinin de olduğunu dile getiren yetkili, bu dosyayı hareketlendirmek için ellerinde önemli kartların olduğunu da söylemişti.
‘Patlama olmaması için...’
İsrail’in resmi radyosuna göre, İsrail Ordusu İstihbarat Dairesi Başkanı Herzi Halevi, Gazze’de kötüleşen ekonomik durum konusunda uyardı ve bu durumun ˮİsrail’in yüzüne patlama riskini taşıdığınıˮ söyledi.
İsrail Parlamentosu Knesset’in kapalı bir oturumunda Dış Politikası ve Güvenlik Komitesi’ne konuşan Halvey, ‘Hamas’ın durumu tırmandırmak istemediğine’ dikkat çekerek Gazze’deki ekonomik durumu iyileştirmenin Hamas’ın etkisini azaltmak için en iyi yol olduğunu söyledi.
Radyoya göre İsrailli yetkili, konuşmasında, “İsrail ablukası devam ettiği takdirde Gazze, 4 yıl sonra yaşanılamaz bir bölgeye dönüşecek. Ekonomi çökecek ” şeklindeki BM’nin açıklamasını alıntıladı ve İsrail’deki Filistinli işçilerin sayısını artırmanın faydalı olabileceğini belirtti.
İsrail, Hamas’ın 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne abluka altına almıştı. BM raporlarına göre, Gazze, ekonomik ve insani şartlar açısından dünyanın en kötü yerleşim yeri.
7DENİZ