İran, Yunanistan merkezli Empire Navigation'a ait, 1'i Yunan, 18'i Filipinli mürettebatın olduğu Saint Nicholas adlı tankere, Tüpraş'ın Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın aldığı 140 bin ton ham petrolü getirirken 11 Ocak'ta Umman açıklarında el koymuştu. 

Türkiye'ye seyir halindeki platform Tunus'ta karaya oturdu Türkiye'ye seyir halindeki platform Tunus'ta karaya oturdu

Filipinler Dışişleri Bakanlığı (DFA) yaptığı açıklamada, ST Nicholas adlı tankerde bulunan 18 Filipinliden birinin serbest bırakıldığını doğruladı. DFA Müsteşarı Eduardo Jose de Vega, denizcinin 4 Şubat 2024 tarihinde serbest bırakıldığını belirtti. Aynı zamanda mürettebatın geri kalanı da gemide kalmaya devam ediyor.

De Vega, diğerlerinin iki katı maaş aldıkları için kendi istekleriyle orada bulunduklarını belirtti. De Vega, Filipinler ve İran arasında yapılan son görüşmelerden, İran mahkemelerinden geminin serbest bırakılmasına ilişkin herhangi bir işaret gelmediğini belirtti.

Filipin vatandaşının serbest bırakılması, ocak ayının başlarında petrol tankerinden ayrılmayı başaran Yunanlı bir denizcinin serbest bırakılmasının ardından geldi. İran 11 Ocak'ta Umman Körfezi sularında Marshall Adaları bandıralı ST Nikolas adlı petrol tankerine, gemi Türkiye ile Basra Limanı arasında transit geçiş yaparken el koymuştu.

Suez Rajan adlı petrol tankeri geçen yıl da gündeme gelmiş ve 980,000+ varil İran ham petrolü yüklü olduğu gerekçesiyle ABD tarafından yaptırım uygulama amaçlı olarak alıkonulmuştu. İran Deniz Kuvvetlerine dayandırılan daha önceki haberlerde el koyma işleminin ABD'nin el koyma kararına karşılık olarak yapıldığı belirtilmişti.

İran'ın Fars Haber Ajansı daha önce Deniz Kuvvetlerinden yapılan bir açıklamaya atıfta bulunarak, ST Nicholas olarak yeniden adlandırılan tankerin 11 Ocak'ta yargı kararıyla ve ABD'nin İran petrol hırsızlığına misilleme olarak alıkonulduğunu yazmıştı.