IMO'nun 2025 Dünya Denizcilik Günü teması "Okyanusumuz - Yükümlülüğümüz - Fırsatımız" olarak belirlendi.

132'nci oturum için toplanan IMO Konseyi, IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez'in önerisi üzerine temayı onayladı.

Tema, küresel ticaretin %80'inden fazlasının deniz yoluyla taşındığı okyanusun dünya ekonomisindeki hayati rolünü yansıtıyor. Okyanus milyonlarca insan için iş ve gıda kaynağı, sayısız deniz canlısı için bir yuva ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltarak gezegenin iklimini düzenleyen bir unsur.

Okyanus alanında faaliyet gösteren en büyük sektör olarak deniz taşımacılığı, deniz çevresinin korunması ve okyanus kaynaklarının yönetiminde merkezi bir role sahip.

Konuyla ilgili olarak konuşan Dominguez şunları söyledi: "Bu konuda uzun süredir devam eden kararlılığımız, IMO'nun daha temiz, daha güvenli denizleri destekleyen sağlam küresel düzenleyici çerçevesi ve 176 üye devletimizde okyanusların korunmasını desteklemek için giderek büyüyen teknik yardım girişimleri portföyünde açıkça görülmektedir."

IMO, on yıllar boyunca deniz çevresini deniz taşımacılığının olası olumsuz etkilerinden korumak için zorunlu kurallar, tavsiyeler ve kılavuzlar geliştirip kabul etti. Bunlar arasında küresel olarak gemilere uygulanan bağlayıcı anlaşmalar da yer alıyor. İlk olarak 1973 yılında kabul edilen Gemilerden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (MARPOL), petrol, tehlikeli kimyasallar, ambalajlı ürünler, kanalizasyon ve çöplerden kaynaklanan kirliliği ve gemilerden kaynaklanan zararlı emisyonları içeriyor.

Deniz çevresiyle ilgili diğer anlaşmalar şunları kapsıyor: Atıkların denize dökülmesi (Londra Sözleşmesi ve Protokolü); potansiyel olarak istilacı su türlerinin yayılmasını önlemek için gemilerin balast suyunun yönetilmesi (Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi); anti-fouling sistemlerinin kontrolü; ve petrol veya kimyasal madde dökülmelerine karşı hazırlık ve müdahale.      

Bu uluslararası düzenlemeler, üye devletlerin denizlerdeki plastik çöpler, gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonları, balast suyu ve biyolojik kirlenme yoluyla istilacı sucul türlerin yayılması gibi belirli sorunlarla mücadele etmelerini destekleyen teknik yardım programları ve projeleri ile destekleniyor.

IMO'nun bu alanlardaki çalışmaları, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDG'ler), özellikle de su altındaki yaşamla ilgili SDG 14'ü doğrudan destekliyor.

Bu alanlardaki çalışmalar şöyle:

- Suyun altındaki yaşamla ilgili SDG 14;

- İklim eylemine ilişkin SKH 13;

AVS Global Sri Lanka'da ofis açtı AVS Global Sri Lanka'da ofis açtı

- Endüstri, inovasyon ve altyapıya ilişkin SKH 9; ve

- Ortaklıklara ilişkin SKA 17.