İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) 2025 yılı ilk meclis toplantısı 9 Ocak Perşembe günü gerçekleşti.

Oda meclis salonunda Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 2024 Kasım ayı mizanı görüşülerek onaylandı, ardından aralık ayı faaliyetlerine ilişkin olarak hazırlanan video izletildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Bangladeş’e yaptığı resmi ziyarete eşlik etmesi nedeniyle toplantıda başkan vekili olarak Recep Düzgit konuşma yaptı.

“Yakın coğrafyamızdaki çatışmaların sona ermesi en büyük beklentimiz”

Recep Düzgit, Türkiye ve Dünya gündemindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

“Dünya yeni denge arayışları içinde zor bir dönemden geçerken sıcak çatışmalar yakın coğrafyamızda yaşanıyor” diyen Düzgit, “Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail’in Orta Doğu’daki saldırıları derken en uzun sınıra sahip olduğumuz komşumuz Suriye’deki 61 yıllık BAAS rejimi sona erdi. 53 yıldır ülkeyi idare eden Esad ailesinin son lideri Beşar Esad Rusya’ya kaçmak zorunda kaldı. Ülkemiz güney sınırı güvenliği açısından bu ülkedeki rejim değişikliği ve sonrasındaki gelişmelerin dikkatle takip edilmesini önemle vurgulamamız gerekiyor” dedi.

Dünya ekonomisine bakıldığında yeniden ABD Başkanı seçilen ve 20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald Trump’ın seçilmesiyle korumacılığın daha da arttığı bir dünyaya doğru gidildiğini belirten Recep Düzgit, “Trump’ın seçilmesinin ekonomik etkileri kadar jeopolitik dengeleri nasıl değiştireceği de şüphesiz 2025’in önemli gündem maddelerinden birisi olacak. Yakın coğrafyamızdaki sorunlu bölgelerdeki çatışmaların sona ermesi, barış ve sükûnetin bir an önce tesis edilmesi yeni yıldaki en büyük beklentimiz” diye konuştu.

Sorun ve talepler bakanlıklara iletildi

“DTO yönetimi olarak sektörümüzün gelişmesi, sorun teşkil eden sorunların ortadan kalkması için çaba sarf etmeye devam ediyoruz”  diyen Recep Düzgit sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede 7 Ocak Salı günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar’ın katılımıyla Ankara’da yapıldı. Toplantı vesilesi ile 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun gemilere yönelik idari para ceza kriterlerinin gemi gros tonajına göre belirlenmesi ve uygulama oranları; tersane, tekne ve çekek yerlerinin çevresel yönetimi hakkında yönetmeliğin uygulanması bakımından yaşanan sorunlar; Marmara Denizi kıyısındaki tersaneler ve limanların özel çevre koruma bölgesi uygulamaları yerine Kıyı Kanunu’na tabi olarak faaliyetlerine devam etmesi; İstanbul’da denizyolu yolcu taşımacılığında kullanılan 24 iskelede yaşanan Milli Emlak tarafından yüksek bedelli ecrimisil tahakkuku; çeşitli deniz araçlarının faaliyet alanına göre uygun bağlama ve barınma yerlerinin tahsis edilmesi; kamu kurum ve kuruluşlarının kiralanan liman arazilerine ve limanların yerlerinin işletme hakkı sürelerinin uzatılması ve mevzuata uygun kullanılmayan balıkçı barınaklarının deniz araçlarına tahsisi konularındaki taleplerimizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma Altyapı Bakanlıklarımıza iletme imkânı bulduk. Çok faydalı bir toplantı olduğunu düşünüyoruz. Gündeme getirdiğimiz konulara Çevre Bakanımızın ve ekibinin çok yapıcı bir tutumla yaklaştığını memnuniyetle gördük. Çevre ve Ulaştırma Bakanlıkları ile TOBB Denizcilik Konseyi’nden üçlü bir çalışma grubu oluşturulması ve sorunların burada ele alınarak çözüm yoluna gidilmesi hususu bakan tarafından talimatlandırıldı. Haziran ayında tekrar bir araya gelerek kat edilen yolun değerlendirilmesi kararlaştırıldı.”

Recep Düzgit, Denizcilik Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan "Liman Başkanlıkları Tarafından Mesai Dışında Verilen Hizmetlere İlişkin Yönerge” ile ilgili olarak hizmet ücretlerinin yeniden değerlendirilmesi konusunda üyelerden gelen talepler doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Çevre cezaları konusunda bakanlığa bilgi verildi

Düzgit, gemi tonajına göre fazla mesai ücreti belirlendiğini belirterek bunun doğru bir uygulama olmadığını kaydetti.

Çevre Bakanı’nın da katıldığı Deniz Ticaret Odaları konsey toplantısında çevre cezalarının da gündeme geldiğini belirten Düzgit, kirliliğin miktarından değil geminin tonajından hesap edilerek ceza verilmesinin hatalı olduğunu Murat Kurum’a ve ilgili birim yöneticilerine sunum yaparak anlattıklarını söyledi.

Toplantıda, İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Serkan Özmen “Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı Kapsamında Düzenlenecek Mesleki Eğitim Kursları”, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü Denetmeni Emre Özcan “SGK Kurumu Teşvikleri”, Meclis Üyesi Semih Dinçel "Gemi ve Navlun Piyasaları" konulu sunumları yaparken meclis üyeleri de görüş ve temennilerini dile getirdi.

Söz verdiğiniz aksiyonları yapmazsanız Marmara’yı kaybederiz Söz verdiğiniz aksiyonları yapmazsanız Marmara’yı kaybederiz

Serkan Özmen

Emre Özcan

7DENİZ