Ne yazık ki günümüz teknolojisi çoğunlukla askeri amaçlı geliştirilen teknolojilerin sonradan günlük kullanıma uyarlanması ile karşımıza çıkıyor ve savaş teknolojileri çoğu gelişmeden çok daha hızlı gelişiyor.
Katı yakıtlı roketler, telsiz teknolojisi ve kablosuz bağlantı, askeri amaçlı kullanılan nano-teknolojik ürünler ve daha nice teknoloji elimizin altına gelmeden önce cephede, siperlerde ya da çarpışmalarda test ediliyor ya da bu amaçla geliştiriliyor.
Bu gelişmelerin en çok yaşandığı savaş ise Dünya tarihine yön veren en büyük ve son büyük savaş olan İkinci Dünya Savaşı.
Enigma yani şifreleme sisteminin neredeyse mükemmelleştiği, üretim teknolojilerinin günde onlarca uçak ya da tank üretebilecek noktaya geldiği, kilometrelerce uzaktan hedefe gönderilen topların ve roketlerin geliştirildiği bu savaş, aynı zamanda tüm insanlığın gördüğü en korkutucu ve en akıl almaz savaş makinelerine, devasa savaş araçlarına da sahne oldu.
İşte her biri rekor kıran, sınıfının en büyüğü, en ünlüsü ya da tarihin en korkulanı olan İkinci Dünya Savaşı’nın unutulmazları
Japon Savaş Gemisi Yamato
Yalnızca Japon üretimi olan en büyük savaş gemisi değil, sınıfının en büyük savaş gemisi olma özelliği taşıyan Yamato, tam cephane yükü ile 72.800 ton ağırlığa sahipti. (yazıyla yetmiş iki bin sekiz yüz)
1942 yılında Midway Çarpışması’nda Japon donanmasının bayrak gemisi olarak hizmet veren Yamato, Midway yenilgisinden sonra Amiral Isoroku Yamamoto’nun yönlendirdiği donanmanın önderliğini kız kardeşi olarak adlandırılan gemi Musashi’ye bıraktı.
Nihayetinde ise Japon donanmasının en efsanevi gemisi olarak hizmet vermiş olan Yamato zırhlısı, 1945 yılında Okinawa sahillerini korumak için tek gidiş bir göreve atandı ve kendisini karaya oturtup yok edilene kadar adayı korumakla görevlendirildi. Çarpışma bitip Yamato yok edildiğinde mürettebatının neredeyse tamamını kaybetmiş ve gövdesinde onaylanmış, 11 torpido ve 6 bomba deliği açılmıştı. (İki torpido ve bombanın daha isabet etmiş olabileceği söyleniyor)
Alman Savaş Gemisi Bismarck
Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Almanya ile imzalanan Versay Anlaşması gereği Almanya’nın 10.000 tonun üzerinde savaş gemisi üretmesi yasaklanmış ve böylece önemli bir savaş gücü ellerinden alınmıştı; ancak 16 bin tonluk Amiral Graf Spee ile bu anlaşmayı bozan Alman Nazi Hükümeti, bir yıl sonra ürettiği 51 bin tonluk Bismarck ile denizlerin en korkulan zırhlısına sahip olmuştu.
Danimarka açıklarında İngiliz donanması ile karşılaşan Bismarck, HMS Hood isimli gemiyi sadece yarım saat içinde toplamda 5 salvo atış ile batırmış ve kendisine sonrasında Atlantik’te geçişe izin vermediği ticaret ve lojistik gemileri sayesinde Müttefikler arasında korku salan bir ün yapmıştı.
Ne yazık ki bu yaptığı ünü çok fazla koruyamayan Bismarck’ın servis süresi ise yalnızca 1 yıl oldu ve 1940’ta Müttefiklerin çözdüğü bir şifreli mesaj ile uzunca bir süre takip edilen Bismarck, 1 uçak gemisi, 3 zırhlı savaş gemisi, 3 kruvazör ve 6 destroyer tarafından sıkıştırılmış ve batırılmıştır. (atılan bombanın, harcanan cephanenin haddi hesabı yoktur bu çarpışmada)
Gustav Topu
Schwerer Gustav ya da Büyük Gustav adıyla anılan bu top, üretilmiş ve ateşlenmiş en büyük savaş topudur ve hareket ettirilmesi için öncesinde istikametine demir yolu döşenmesi gerekmektedir.
80 santimetre çapında bir namlusu olan Gustav Topu’nun 1350 ton (yazıyla bin üç yüz elli) olan ağırlığı bu topu neredeyse hareket ettirmesi imkansız bir silah haline getirse de 32 buçuk metre uzunluğundaki namlusu ve toplamda 47 metre uzunluğu ile 47 kilometre uzağa ateşleyebildiği 7 tonluk cephaneleri ile düşmana korku salmak üzere tasarlanmış bir silahtı.
Parçalar halinde tren vasıtası ile hareket ettirilen silahı operasyonel hale getirmek için 250 kişinin 54 saat montaj işi yapması gerekiyor, hareket ettirilebilmesi için 2500 kişinin tren rayı döşemesi gerekiyor ve bu devasa silahı hava saldırılarından korumak için ise 2 hava savunma bölüğünün silahın korunması ile görevlendirilmesi gerekiyordu ve nitekim bu akıl almaz silah, teknoloji, insan gücü ve kaynak israfı olarak görünüyor.
V3 Topu
V1 ve V2 roketlerinden sonra isabetli şekilde daha uzak mesafeleri kat ederek hedefini imha etmesi için geliştirilen V3 roketleri, tüm zamanların en korkutucu seslerinin de sahibidir aynı zamanda.
Fransa’ya yerleştirilen bataryalar sayesinde aslında bir roket olan V3’ü Londra’ya kadar ulaştırmak için top namlusundan ateşleyen Nazi savaş dahilleri, 100 kilometreye yakın bir menzile erişmiş ve Londra Bombardmanı’nda bu roketleri kullanmıştır.
Yarattığı etki sesi kadar ürkütücü olmayan V3, toplamda ateşlenen 183 roketin 142’si hedefine eriştiğinden ve toplamda sadece 10 kişinin ölümüne ve 35 kişinin yaralanmasına sebep olduğundan başarılarla dolu olmasa da menzili ve korkutucu etkisi ile savaşta büyük rol oynamıştır.
Patlayan Fareler
Fransanın düşmesinden sonra İngiliz gizli servisine bağlı ajanlari James Bond’u bile kıskandıracak olan ekipmanlarla donatılmaya başladılar ki; bunların da en ilginçleri de sabun, ayakkabı, içki şişesi, bisiklet pompası ve hatta fare şeklinde olan patlayıcılardı.
Yokosuka MXY-7 Ohka - Kamikaze Saldırı Uçağı
Kamikaze saldırıları için özel olarak üretilmiş olan bu uçak, 1944’te Japonya tarafından geliştirildi ve pilotlu bomba olarak anılmaya başlandı.
Roket yakıtına ve jet motoruna sahip olan bu uçak, hedefine mümkün olduğunca yaklaşana kadar bir Mitsubishi G4M taşıyıcı uçağı tarafından taşınıyor, sonrasında pilot bir bölmeden kayıp jet motorlu bombaya binerek kendisini taşıyıcı uçaktan ayırıp son sürat altındaki 1200 kilogramlık savaş başlığını hedefine sürüyordu.
Müttefikler uçağın taşıyıcıdan ayrıldıktan sonra üzerlerine sürülen bombayı vurmak için geç olduğunu fark edip taşıyıcıları bir bir avlamaya başladıklarına Amerikan Donanması bir destroyerini kamikaze savaşçılarına kaybetmişti.
Goliath Hareketli Mayın
75 kilograma yakın patlayıcı taşıyan bu uzaktan kumandalı ve hareketli mayınlar, binaları ve köprüleri yıkmak, tankları havaya uçurmak ve sık düzende hareket eden piyadeleri dağıtmak için üretilmişti.
Kablolu bir uzaktan kumanda ile kontrol edilen Goliath, hedefe ulaştığında patlatılıyordu.
100 kilogram patlayıcıya sahip bir de büyük versiyonu ile birlikte toplamda 4600 adet üretilen bu araçlar, çağının ilerisindeki vizyonu ile adeta günümüzün robotlarını andırsa da dönemin teknolojisinin yetersizliğinden, neredeyse tüm Alman silahları gibi pahalı olduğundan ve zor kumanda edildiği için veriminin düşük olmasından dolayı daha fazla üretilmedi.
Yönlendirilmeyen Mühimmat
Unrotated Projectile ismindeki bu İngiliz icadı, kağıt üzerinde çok parlak bir fikir gibi görünen; ancak pratikte o kadar da işe yaramayan bir sistem.
Bir geminin uçak-savar silahından ateşlenen kablo ve paraşütlere bağlı patlayıcılar ile gökyüzünde bir mayın tarlası oluşturma düşüncesine dayalı olan bu sistem ile fırlatılan patlayıcılara takılan uçaklar etkisiz hale geliyordu; ancak ufak bir esinti bile yönlendirilmeyen bu patlayıcıları yanlış tarafa yönlendirebiliyordu. Bu nedenle savaşın başlarında birkaç deniz savaşının ardından bu savunma sisteminden vazgeçildi.
7DENİZ