Ekonomi

“İhracatçıya navlun desteği verilmeli”

Gaziantep Ticaret Odası’nın 2024 yılının ilk meclis toplantısında Kızıldeniz krizi ve ekonomiye yansımaları gündeme geldi.

Abone Ol

Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) 2024 yılının ilk Meclis Toplantısı Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur başkanlığında, Yönetim Kurulu, Meclis ve Disiplin Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada 2023 yılı ekonomisini değerlendirerek, 2024 yılına ilişkin öngörü ve beklentilerini paylaştı. 2024 yılında küresel ekonomide büyümenin yavaşlayacağını ve zor bir yıl olacağını söyleyen Yıldırım, “ekonomi yeni bir tedarik zinciri krizi riski ile karşı karşıya” diyerek ihracatçıya navlun desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım, “Husiler’in Kızıldeniz’de Süveyş Kanalı’ndan geçen gemilere düzenlediği saldırılar uluslararası ticarette endişe oluşturuyor. Saldırılar neticesinde birçok küresel denizcilik şirketinin bu güzergahtaki faaliyetlerini durdurma kararı alması konteyner başına 700 dolar ek maliyete neden oldu. Transit süreleri yüzde 40 uzadı ve tedarik zincirinde de kırılmalar başladı. Ekonomi yeni bir tedarik zinciri riski ile karşı karşıya” diye konuştu.

“İhracatçıya navlun desteği verilmeli”

Ekonomisini üretim ve ihracatla büyütmeye odaklanan Türkiye’nin ihracatçısına navlun desteği vermesi gerektiğini söyleyen Yıldırım şunları söyledi: “Dış ticaretin mevcut durumuna baktığımızda; Küresel ekonomi yavaşlıyor, en büyük pazarımız Almanya ekonomisi başta olmak üzere AB pazarı riskli, ekonominin dövize ihtiyacı var, Kızıldeniz navlun, gemi yük taşıma ücretleri maliyetlerini artırmış, içeride üretim maliyetleri yüksek ve finansmana erişim zorlu Sonuç olarak rekabet gücümüz zayıfladı. Bu noktada ekonomisini üretim ve ihracatla büyütmeye odaklanan Türkiye’nin zaman zaman Çin hükümetinin yaptığı gibi 2024 yılında ihracatçımıza verilebilecek en kıymetli destek navlun desteği olacaktır.”