Sektörden

ICS raporu: 411 yeni hidrojen gemisine ihtiyaç var

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), Güney Kore, Japonya ve Avrupa'nın hidrojen için ilk pazarlar olmasıyla birlikte, ağır sanayi sektörünün 2050 yılına kadar küresel hidrojen talebine hâkim olmasının beklendiğini ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı.

Abone Ol

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), "Hidrojen talebini gerçeğe dönüştürmek: Hangi sektörler önce gelir?" başlıklı rapor yayınladı. Raporda sadece 30 milyon tonluk yıllık küresel yeşil hidrojen talebini karşılamak için dünyanın 411 yeni hidrojen gemisine ve Güney ve Orta Amerika'nın yıllık elektrik üretiminin toplamına eşdeğer bir miktara ihtiyaç duyacağı vurgulanıyor.

Rapor, temiz hidrojenin, özellikle azaltılması zor sektörler olmak üzere, birçok sektörü karbondan arındırmak için bir enerji taşıyıcısı ve hammadde olarak işlev görme potansiyeline odaklanıyor. Rapor, gelecekteki hidrojen talebini karşılamak için, yeşil hidrojen üretimine yönelik yenilenebilir elektrik talebinin ölçeğinin benzeri görülmemiş olduğunu ve nesilde bir kez karşılaşılacak fırsat ve zorluklara yol açtığını ortaya koyuyor.

Biberach Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Enerji Ekonomisi Profesörü Stefan Ulreich ve ICS işbirliğiyle hazırlanan rapor, gemicilik de dahil olmak üzere sanayi sektörlerinin önümüzdeki yıllarda kullanacağı yeni sıfır emisyonlu yakıtların gelecekteki arz ve talep dinamiklerini daha iyi değerlendirmeyi amaçlıyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Guy Platten raporda, "Küresel hidrojen talebinin 2050 yılına kadar net sıfır senaryosuna ulaşabilmesi için, hidrojen bazlı yakıt kaynaklarına olan talebin mevcut seviyelerden beş kat artarak 2030-2050 yılları arasında yaklaşık 500 milyon tona ulaşması gerekmektedir. Bu raporun ana çıkarımlarından biri, potansiyel talepteki yüksek değişkenliktir. Hidrojen talebine sanayi hakim olacaktır. Bununla birlikte denizcilik, hidrojen ekonomisi için bir kolaylaştırıcı olarak kilit bir rol oynayabilir" ifadelerini kullandı.

Rapor, başlangıçta hidrojen talebini yönlendirecek ana pazarlar olarak üç ekonominin altını çiziyor: Güney Kore, Japonya ve AB. Avrupa'nın 2030 yılına kadar yılda 20 milyon ton hidrojen hedefi var ve bu hacmin yarısı ithal kaynaklardan gelecek. AB'nin bu beklenen talebini karşılamak için, filonun AB2030 hedefi için 300 gemiye kadar artması gerekecek.

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, hidrojen kullanımının 2030 yılına kadar statik kalması ve mevcut endüstriyel kullanım durumları dahilinde olması bekleniyor. Ancak rapora göre, mevcut sektörlerin hidrojen talebinin ötesine geçmek için, yeni sektörlerin hidrojen alımına başlaması için altyapı, düzenleme ve güç erişimi engellerinin ele alınması gerekiyor.

Hazırlanan raporda Platten sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzenleyici kesinlik hayati önem taşıyor ve hükümetler, alım anlaşmalarını katalize etmek için arz desteği yerine talep teşviklerine öncelik vererek erken benimseyenler için fırsatın kilidini açmanın anahtarıdır. Kesin olan bir şey var ki, denizcilikte kullanımın önündeki engelleri kaldırmak için limanların hazır olması ve altyapının geliştirilmesi çok önemli olacaktır. Bu, hem denizcilik hem de diğer sektörlerin ilerlemesini sağlayacak, enerji güvenliğini artıracak ve çeşitlendirmeyi geliştirecektir. Bu, enerji-denizcilik değer zincirinin tamamını dönüştürmek için nesilde bir kez ortaya çıkan bir fırsattır."

Biberach Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Enerji Ekonomisi Profesörü Stefan Ulreich ise şunları kaydetti: "Geleceğin hidrojen ekonomisinin hayata geçirilmesi için kilit nokta, üretim altyapısının yanı sıra ulaşım altyapısıdır. Denizcilik endüstrisi, hidrojen fazlası olan bölgeleri yüksek tüketim alanlarına bağlayarak kilit bir rol oynayacaktır. Ancak bunun için yükleme/boşaltma için liman altyapısı ve limandan tüketicilere boru hattı taşımacılığı gerekmektedir. Koordineli bir eylem, bunun sağlanmasına en çok yardımcı olacaktır.

Gördüğümüz kadarıyla yıllık hidrojen talebi, hidrojeni gemilerle taşıyacak filonun artırılması anlamına geliyor. Dünya çapında ticareti yapılan 30 milyon ton hidrojen miktarındaki küresel artışı karşılamak için 411 yeni hidrojen gemisine (uzun mesafeler için) veya amonyak olarak taşınması halinde 500 gemiye ihtiyacımız olabilir."