ABD ve G7'deki müttefikleri şubat ayı sonunda hem Rus denizcilik şirketi Sovcomflot'a hem de Batı'nın Ukrayna'nın işgaline ceza olarak uyguladığı fiyat sınırlamasını ihlal ederek düzenli olarak petrol taşıyan tankerlere karşı harekete geçtiklerini bildirdi. ABD 28 Şubat'ta Sovcomflot tarafından kontrol edilen 14 tankeri bloke etti. Bundan önce, Dubai ve başka yerlerdeki üçüncü taraf yönetim şirketleri aracılığıyla işletilen 20 tanker listelenmişti.
Veri tabanlarında yapılan incelemede, gemileri klaslamak üzere devreye giren Indian Register of Shipping'in şu anda tankerlerden 12'sinin sınıfını geri çektiği görülüyor. Gemiler Rus Denizcilik Sicilinde yeni isimlerle görünüyor. Gemilerdeki bayrakların da Rusya'ya kaydırıldığı görülüyor.
Gemilerin bayraklar ve klas kuruluşları arasında gidip geldiği bu oyun o kadar karmaşık ki çoğu veri tabanı henüz gemileri yakalayabilmiş değil. NS Bravo gibi bazı gemiler artık Belgorod ismine sahip ve nisan ayı itibariyle Rus klasına girmiş durumda.
Reuters tarafından hazırlanan raporda tespit edilen gemilerin çoğu benzer bir geçmişe sahip. Çoğu daha önce Gabon siciline geçmişti ve şimdi Rus bayrağı taşıyor. Sakhalin Island adlı tankerin Rus bayrağına geçene kadar Panama sicilinde olduğu görülüyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Panama'daki yetkililerle, yaptırımları ihlal eden tankerlerin daha fazla durdurulması için desteklerini kazanmak amacıyla bir diyalog kurdu. Amerikalı yetkililer Panama'yı yaptırımları ihlal eden gemilerin sicilden silinmesi çabalarını sürdürmeye teşvik ettiklerini bildirdiler.
Hindistan sicilinin gemileri geri çektiği yönündeki haber, geçen ay Hindistan'ın Rus gemileri için sigorta erişimi sağladığı yönündeki haberle çelişiyor. Hindistan'ın rafinerileri yaptırımlardan korkarak Rus gemileriyle ithalatı durdurmuş ancak nisan ayında ithalata yeniden başlamıştı.
Raporlar Rusya'nın nakliye ücretlerini kazanmak için ihracatı kendi tankerlerinde tutmak istediğini söylüyor. Ancak gölge tanker filosu da büyümeye devam ediyor.
Son günlerde AB ve İngiltere'nin yeni yaptırımlar üzerinde çalıştığına dair çok sayıda haber çıktı. AB'nin hazırladığı adımlar arasında Rus LNG ihracatına karşı hamleler yer alırken, İngiltere Hazinesi de tavan fiyat ihlalcilerine karşı atılacak adımları araştırıyor.
ABD de mayıs ayı başında Rus petrol sektörüne yönelik büyük bir dalga da dahil olmak üzere giderek artan yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Rusya'nın varlıkları etrafında dolaştığı ve Batı'nın da boşlukları kapatmaya ve daha fazla kişi ve gemiyi tuzağa düşürmeye çalıştığı bir ileri geri hareket etmeye devam ediyor.