Rus petrolünün artan ithalatı, Hindistan'da tahliye yapan ham petrol tankerlerinin ortalama seyir mesafesinin yükselmesine katkıda bulundu. Yılbaşından bugüne ortalama seyir mesafesi %10 artarken, hacimlerdeki %2'lik düşüşe rağmen toplam ton milde %8'lik bir artış kaydedildi. 2021 yılına kıyasla ortalama seyir mesafesi %25 arttı.
BIMCO'nun Denizcilik Baş Analisti Niels Rasmussen'in analizine göre, Hintli alıcılar 2022 yılında Rusya'dan tedariklerini artırmaya başladı. AB ve ABD birlikte Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatının yaklaşık %65'ini satın alıyordu. Bu, Ukrayna'yı işgalinin ardından Rusya'nın petrol ihracatına yaptırım uygulanmasından önceydi ve Rusya o zamandan beri yeni alıcılar buldu.
Rusya'nın ham petrolünün Hindistan'ın deniz yoluyla yaptığı ithalattaki payı, 2023'ün ortalarındaki ani yükseliş ve ardından gelen düşüş haricinde, 2022'nin ortalarından bu yana istikrarlı bir şekilde arttı. Çin de payını artırdı ancak Hindistan 2023 ortasından bu yana en büyük alıcı konumunda ve düzenli olarak Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatının %35-40'ını alıyor.
Hindistan eskiden deniz yoluyla taşınan ham petrolün yaklaşık %70'ini Basra Körfezi'ndeki ülkelerden alıyordu. Ancak, Rusya'dan gelen artış bu hacimleri azalttı ve Hindistan şu anda bölgeden yalnızca %45 oranında ithalat yapıyor. Bunun yerine bölgenin örneğin Kuzey Avrupa ve Akdeniz'e ihracatı arttı.
Satın alma modellerindeki değişimin ham petrol taşıyan gemiler üzerinde de önemli bir etkisi oldu.
Aframax ve suezmax ham petrol tankerleri Rusya'dan Hindistan'a ham petrolün neredeyse tamamını taşıyor. Bu iki gemi tipi bir arada Hindistan'ın ham petrol ithalatının 2021'deki %45'ine kıyasla %55'ini taşırken, VCC'ler daha azını taşıyor.
Bu durum Hindistan'da tahliye yapan gemilerin yaşı üzerinde de etkili oldu. Halen Rusya'nın ihracatına hizmet veren gemiler ortalamadan daha yaşlı olma eğiliminde. Sonuç olarak, Hindistan'da tahliye yapan gemiler 2021 yılına kıyasla ortalama dört yaş daha yaşlı ve 20 yaşından büyük gemilerin payı %2'den %13'e yükseldi.
BIMCO'nun analizinde yaptırımların yürürlükte olduğu sürece Rusya-Hindistan ticaretinin mevcut seviyede devam etmesinin muhtemel olduğu belirtildi. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Hindistan'ın petrol talebinin artmaya devam etmesi beklenirken Rusya'nın üretiminin artması pek olası görünmüyor. BIMCO'ya göre, Hindistan talebini karşılamak için başka tedarikçilere yönelmek zorunda kalabilir.
7DENİZ