Hatay’ın Samandağ ilçesinin sahilinde İlçe Kaymakamlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Belediyesi ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği tarafından korumaya alınan yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtalarından çıkarak denizle buluştu.
Hatay’ın Samandağ ilçesinin sahilinde İlçe Kaymakamlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Belediyesi ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği tarafından korumaya alınan yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtalarından çıkarak denizle buluştu. Deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki 3 üreme merkezinden biri olan Samandağ sahillerinde minik yavruların çok kısa süren yumurtadan çıkıp denize kavuşmaları üniversite öğrencilerinin ve uzmanların gözetiminde gerçekleşti.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ deniz kaplumbağalarının 2015 üreme sezonlarının devam ettiğini belirterek, “1 Haziran itibariyle deniz kaplumbağaları yuva yapmak için kıyılarımıza gelir. Temmuz ortası Temmuz sonuna doğru bu yuva yapma biter. Temmuz ortasından Temmuz sonunda ise Ağustos ayının sonu Eylül ayının ortalarına kadar, yavrular çıkmaya başlar. Şu ana kadar 2015 için Samandağ üreme kumsalında yaklaşık 800’e yakın yuva tespit ettik. Şu ana kadar tespit ettiğimiz yuvaların 250 tanesi kadarından yavru çıkışı oldu. Bu çıkıştansa 20 bin taneye yakın yavru denize gönderildi. Tabii ki bunların yaşam şansları binde 1 olduğu için, binde bir ile binde 2 arasında değiştiği için çok düşük yaşam şansları var. Binde 1 binde 2’yi düşündüğümüzde 20 tane gibi yavru bırakmış oluyoruz. Yani yaşayabilecek günümüz kadar gelebilecek bir yavru bırakmış oluyoruz” dedi.
Samandağ üreme kumsallarının Chelonia Mydas denilen yeşil deniz kaplumbağasının ana üreme kumsalı olduğunu ifade eden sönmez, ˮAncak çok az da olsa caretta caretta yuvası tespit ediliyor. Ancak son yıllarda bu biraz azalış gösterdi. Özellikle yaralanmaların olması, çok fazla ölünün olması dolayısıyla Caretta Caretta’ların yuvalarını son 3 yılda tespit etmedik ama Chelonia Mydas yuvasını düşündüğümüz zaman, 2012 yılına kadar artan bir seyir halindeydi yuva sayımız. 2012 yılından sonra bir pik yaptı. En yüksek yuva sayısını tespit ettik. 2012 yılında daha sonra da aynı seviyede devam ediyoruz. Yani ortalama 800 tespit ediyoruz ki bu da şunu ifade ediyor. Akdeniz’de Türkiye’deki 3 önemli kumsal içinde yüzde 52’sine sahip bir popülasyona sahip. Tabi ki bunların korunması geriyor. Nesli tükenme noktasında ve şu anda bu işi Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğünün Hatay şefliği ile Samandağ Çevre Koruma Turizm Derneği’nin ortaklaşa yürütmüş olduğu bir çalışma var. Bu çalışma ile birlikte devam ediyoruz” diye konuştu.
7DENİZ