Almanya'nın Hamburg Liman İdaresi (HPA), Güney Kore Busan Liman İdaresi (BPA) ve Ulsan Liman İdaresi (UPA) ile deniz taşımacılığının karbonsuzlaştırılması konusunda iş birliği için imzaları attı. 

Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher'in Güney Kore ziyareti sırasında üç liman arasında imzalanan anlaşmanın, küresel limanların sürdürülebilir büyüme için iş birliğine gitmesinin bir örneği olduğu belirtiliyor.

Kendilerini kendi bölgelerinde 'önemli geçit limanları' olarak gören üç liman kuruluşu, limanlardaki emisyonları azaltmaya yönelik programlar ve altyapı iyileştirmeleri üzerinde birlikte çalışmak istiyor. Ayrıca düşük karbonlu gemi yakıtlarının kullanımı ve yakıt ikmalinde standardizasyonu ortaklaşa teşvik etmek ve dijitalleşme süreçleri üzerinde çalışmak istiyorlar.

Çevre dostu uygulamalar, yakıt ikmali girişimleri ve pazarlama işbirliği konularında da görüş alışverişi yoğunlaştırılacak.

Tschentscher yaptığı açıklamada, “Hamburg Liman İdaresi, Güney Kore'nin en büyük limanlarıyla birlikte limanımızda iklim dostu yakıtların gelecekte taşınması, depolanması ve kullanılması üzerinde çalışıyor. Bu, denizcilik ekonomisindeki enerji dönüşümüne büyük bir katkı ve Hamburg'un Avrupa'da önde gelen bir hidrojen merkezi olma yolunda önemli bir adımdır” dedi.

HPA CEO'su Jens Meier de “Bu anlaşma, limanları ve gemileri enerji dönüşümünün öncüleri haline getirme yolundaki bir başka adımdır. Karbonsuzlaştırma sadece yeşil gemilerle ilgili değil, aynı zamanda gemiciliği amonyak gibi fosil olmayan yakıtların taşıyıcısı olarak şekillendirmekle de ilgilidir. Busan ve Ulsan'daki ortaklarımızın bu süreci bizimle birlikte şekillendirmeye yardımcı olmak istemelerinden memnuniyet duyuyorum” diye konuştu. 

Pakistan'da yeni gemi geri dönüşüm projesi Pakistan'da yeni gemi geri dönüşüm projesi

Busan ve Hamburg limanları 2010 yılında bir kardeş liman anlaşması imzaladı. Teknik değişimler yoluyla, liman endüstrisinde dekarbonizasyon ve dijitalleşme gibi ortak zorluklar üzerinde birlikte çalışıyorlar. Yeni anlaşma, limanların 'daha güçlü bir ortaklık' kurmasına yardımcı olacak.

Ulsan Limanı, 'dünyanın en büyük' sıvı yük elleçleme kapasitesine sahip bir enerji merkezi ve Busan Limanı'na uğrayan gemilere yakıt sağlıyor. Özellikle Ulsan Limanı'nın bol miktardaki petrol depolama tesisleri gemiden gemiye (STS) yakıt ikmali için kullanılıyor.

Temmuz 2023'te Ulsan Limanı, dünyada bir konteyner gemisine yeşil metanol sağlayan ilk liman olmuş ve Şubat 2024'te de dünyanın ticari olarak işletilen ilk ultra büyük konteyner gemisine yeşil metanol yakıtı sağladı.

Ayrıca liman, 2030 yılına kadar Ulsan Yeni Limanı'nda hidrojen üretmek ve tedarik etmek üzere amonyak depolayacak temiz bir hidrojen ve amonyak terminali inşa etmeyi planlamaktadır.

Geçtiğimiz ay Busan Limanı, Güney Kore'nin ilk eş zamanlı LNG yakıt ikmali ve konteyner gemisi kargo yükleme ve boşaltma operasyonunu başarıyla başlattı. 8 Ağustos'ta LNG yakıt ikmal gemisi Blue Whale, gemiden gemiye yakıt ikmali yoluyla 270 ton LNG tedarik eden CMA CGM Visby'nin yanına yanaştı.

BPA Başkanı Kang Joon-seok, yeni anlaşmanın Busan Limanı'nın küresel çevre dostu deniz yakıtı pazarında Hamburg ve Ulsan'a katılması için bir fırsat olduğunu söyledi.

Joon-seok, “Gelecekte Busan Limanı, çeşitli çevre dostu yakıtlar tedarik eden yeşil bir liman olarak öne çıkacaktır” diye konuştu.

Kaynak: offshore-energy.biz

Editör: Haber Merkezi