Avrupa Profesyonel Yatçılık Komitesi'nde ilk Türk üye Avrupa Profesyonel Yatçılık Komitesi'nde ilk Türk üye

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Denizler Halkındır" sloganıyla yeni bir hareket başlatacaklarını açıkladı.

Özhaseki, CNN Türk canlı yayınında sahillerin işgaline karşı yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı, "Ülkemizin dört bir köşesi denizlerle kaplı vaziyette. Denize girme bakımından en güzel imkanlara sahibiyiz. Mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsüyüz. 555 tane mavi bayraklı plajımız var. İspanya ve Yunanistan bizden fazla plaja sahip yerler. Oralarda da plajları ikiye bölmüşler yoksa bizim daha fazla plajımız var. Sahilde kıyı bandı kuralı 50 metre. Bu kurala uyulmadığını görüyoruz. Biz bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz" dedi. Özhaseki, sahillerde tarama yaptırıldığını ve tüm kaçak yapıların tespit edilip yıkılacağını duyurdu.

Kaçak yapılar yıkılacak

"Denizler Halkındır" projesinde şehircilik, çevre konusu ve iklim değişikliği olarak 3 konu başlığından söz eden Özhaseki, "Sahil şeritlerini tarıyoruz. Denizler halkın projesiyle ne kadar kaçak yapı varsa yıkılacak. Biz kendimize iki tane misyon biçtik. Baştan sona bütün gücümüzle deprem olduğundan beri bütün gücümüzü deprem bölgesine aktardık. Biz deprem bakanlığı gibi algılanmaya başladık." dedi.

Hatay'dan başlayarak Artvin'e uzanan şeritte çalışma yapacaklarını da sözlerine ekleyen Özhaseki, şöyle devam etti:

"Ne kadar kaçaklık varsa, işgal varsa, vatandaşın denize erişimini engelleyecek rant elde edecek insan varsa temizliğe başlıyoruz. Orada halkın denize rahat ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz. Orada bir birim kurarak kendi içimizde halka açık yerler oluşturacağız."

"Plajları kendimiz işleteceğiz"

Yeni halk plajlarının da açılacağını ifade eden Özhaseki, "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında da halk plajları açılıyor. Ne kadar onlardan talep geldiyse tamamını imzaladım. Kendi Çevre Ajansı bünyemizde bir kuruluşumuz var. Plajları kendimiz işleteceğiz. Orada yapacağımız şey temizlik ve insanların günübirlik ihtiyaçlarını karşılamak" dedi.

Yatlar için günlük 100 euro

Sahillerde binlerce yat olduğundan söz eden Özhaseki, "Bunlar bulabildikleri yerlere bağlıyorlardı. Ağaçlara bağlıyorlardı. Sahillerde şamadıra dediğimiz bir sistem, 50 metre arayla mapa şamandıra koyacağız oraya bağlayacaklar" ifadelerini kullandı.

Sahillerde duran yat sayılarının da bilinmediğine dikkat çeken Özhaseki, "Gemilerin kanunen belli yerlere sintine denilen kirlilikleri vermeleri lazım. Ben soruyorum kaptanlara ne yapıyorsunuz, diye. Açığa bıraktıklarını itiraf ediyorlar. Çevre cezaları ağır aslında. Geçen bir gemiye 90 milyon ceza kestik" diye konuştu.

Özhaseki, mapa şamandıraya bağlanan yatlardan günlük 100 euro ücret alacaklarını da sözlerine ekledi.