Rus enerji şirketi Novatek, Arktik'teki Yamal LNG Projesi'ndeki üçüncü ünitenin açıldığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Rus enerji şirketleri, LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) üretim kapasitesini artırmaya devam ediyor. Novatek'ten yapılan açıklamaya göre, Yamal LNG Projesi'nde üçüncü ünite devreye girdi.

Dış ticaret açığı ocak ayında yüzde 56,4 azaldı Dış ticaret açığı ocak ayında yüzde 56,4 azaldı

REKOR SÜREDE İNŞA EDİLDİ

Rekor sürede ve bütçeyle inşa edilen ünite, kısa sürede tam kapasiteye ulaştı. Novatek Yönetim Kurulu Başkanı Leonid Mihelson, "Yamal LNG, küresel LNG pazarındaki yaklaşık yüzde 5'lik payıyla şu anda Rusya'nın en büyük LNG projesi durumunda" dedi.

“BÜYÜK OYUNCULARDAN BİRİ HALİNE GELDİK”

Yamal LNG'nin proje başarısı ve uygulaması bakımından küresel petrol ve gaz sanayisinde eşsiz bir değerlendirme ölçütü haline geldiğini kaydeden Mihelson, "Bu proje, küresel LNG pazarında büyük oyunculardan biri olmamızı sağladı. Elde ettiğimiz başarılar, Yamal ve Gıdan yarımadalarındaki verimli gaz kaynaklarını kullanarak ve 2030'a kadar yılda 55-60 milyon ton kapasiteye ulaşmaya yönelik stratejik hedefimize yaklaşarak büyük ölçekli bir LNG platformu kurmanın yolunu açıyor" ifadelerini kullandı.

YILLIK KAPASİTE 16.5 MİLYON TON

Üç sıvılaştırma ünitesinin bulunduğu tesis, yılda toplam 16.5 milyon ton LNG üretme kapasitesine sahip. İlk LNG sevkiyatını Aralık 2017'de gerçekleştiren Novatek, bir yılın çok az üzerinde bir sürede 5 kıtaya yaklaşık 17.5 milyon ton LNG taşıdı. Yamal LNG projesinin yüzde 50.1'i Rus Novatek'e, yüzde 20'si Fransız Total ve Çinli CNPC'ye, yüzde 9.92'si de Çin'in İpek Yolu Fonu'na ait. Putin, Mart 2017'de yaptığı açıklamada, Rusya'nın dünyanın en büyük LNG imalatçısı olacağını söylemişti.

Editör: Haber Merkezi