Temelleri 1958'de atılmış bir şirketler topluluğu Doğusel. Dile kolay 59 yıllık bir maziye, deneyime ve tecrübeye sahipler. Temelini umumi ince marangoz ustası olan Mehmet Doğusel'in attığı şirketler, ailenin üçüncü kuşak yöneticilerinden Avukat Vedat Doğusel'in 2015'te Yönetim Kurulu Başkanlığına gelmesiyle tek bir çatı altında toplanmış.

Bünyesinde, denizcilik, mimarlık, gemi mobilya, yat, inşaat, gayrimenkul, bilişim sektörlerini barındıran Doğusel Şirketler Topluluğunun Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel'i taşıdık satırlarımıza… 'Doğusel Şirketler Topluluğu, ticari hayatı süresi boyunca Türkiye'de ve dünyada içinde bulunduğu tüm faaliyet alanlarında sürekli gelişimi ve değişimi ön planda tutan, üretim odaklı bir yapıya sahip oldu. Topluluğumuz altında an itibarıyla 6 farklı şirket bulunmakta.

Firmamızın lokomotifi ise Doğusel Deniz Mobilyaları. Ayrıca iç mimarlık firmamız Viya Interior Design, yat imalatı yaptığımız huzur yat PangeA markamız, inşaat ve gayrimenkul firmamız Magsel, deniz ticareti firmamız Selmarin, yazılım ve teknoloji firmamız da Erimsoft alanlarında her zaman müşteri ve üretim odaklı alanlarında en iyisi olmayı hedefleyen butik global şirketlerimizdir. ' diyerek sözlerine başlayan Doğusel Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, genel hatlarıyla Doğusel Şirketler Topluluğu'nu anlattı. El işçiliğiyle uluslararası kalite Üç kuşaktır hizmet veren Doğusel Deniz Mobilyalarının, bugüne kadar hayat verdiği 168 gemi ile yaklaşık 4368 ortalama gemi çalışanın hayatına dokunduğunu ve uluslararası alanda birçok projeye imza attığını belirten Vedat Doğusel, gemilerin köprü üstü ve iç donatımını yaparak yaşam mahallerini yaşanabilir kıldıklarını vurguladı.

Kişiye özel, ahşap gövdeli yat üretimimiz var Pangea, Huzur Yat ile Doğusel Şirketler Topluluğunun 2014 yılı sonunda gerçekleştirdiği ortaklık ile kurulduğunu açıklayan Vedat Doğusel sözlerine şöyle devam etti; Gerçekleştirilen ortaklık sonucu PangeA markasını oluşturduk. 2016 yılı başı itibari ile başladığımız Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte oluşturduğumuz modelleri PangeA markası altında seri üretime geçerek satışa sunmayı planlıyoruz. Türkiye'nin, 26 metre üstü kişiye özel yat üretimde dünyada üçüncü sırada olduğunun altını çizen Vedat Doğusel, 'Huzur Yat olarak bu gün itibarıyla 24 metreden büyük 26 adet kişiye özel yat yaptık. Bu alanda en büyük özelliğimiz ahşap gövdeli yat üretimimiz.

Üretmeyi seviyoruz…

Viya Interior Desing'in 2010'da Doğusel Deniz Mobilyaları'nın çözüm ortağı olarak kurulduğunu açıklayan Vedat Doğusel 'Şuan da bünyemizde olan PangeA Yat ile son iki senedir üçüncü şahıslara hizmet veriyoruz. Gemilerde olduğu gibi dar alanlarda akılcı çözümler bularak eczane, okul, kütüphane, ofis ve diğer sektörlerde başarılı işlere imza atıyoruz. Ayrıca Türkiye'nin en büyük denizcilik firmalarının çalışma ofislerin de tersanelerin de ve gemilerin de bizlerin emekleri bulunuyor. Bu alanda yıllara dayanan tecrübemiz var' dedi. Üretmeyi seven bir şirketler topluluğu olduklarını vurgulayan Vedat Doğusel, Magsel Gayrimenkul şirketini de 'Üretici firma olmamızı destekleyen ve ortağımızla birlikte yürüttüğümüz bir şirketimiz. Bu alanda da birçok projeye imza atıyoruz. Bunun en büyük kolaylığı da kendi iş gücümüzle bu işleri yürütmemiz oluyor. Kendi personelimizle projeler gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız son proje, içinde bulunduğumuz firmamızın yönetim binası oldu' sözleriyle aktarıyor Erimsoft ile hatasız yönetim sistemi kurmaya çalışıyoruz 'Yazılım ve teknoloji firmamız Erimsoft. Bu dönem üzerinde en çok yoğunlaştığımız firmamız oldu. Diğer yazılım firmalarından farklı olarak, biz yönetim yazılımları kuruyoruz.

İlk başta kendi iç denetimimiz için kurduğumuz bir sistem var. Biz yazılımın ve makinelerin gücüne inanıyoruz. İnsan faktörünü en aza indirerek hatasız bir yönetim sistemi kurmaya çalışıyoruz. Bu sitemleri düzgün ve profesyonel bir şekilde kurarak Türkiye'nin artık uluslararası standartta hizmet vermesini istiyoruz. Önümüzdeki iki yıl içerisinde de satış yapabileceğimiz projeleri üreteceğiz' diyerek sözlerine devam eden Vedat Doğusel, her bir şirketin profesyonel yöneticiler tarafından idare edildiğini belirtiyor. Denizcilik sektöründe 3. kuşak 2005 yılından bu yana deniz ticareti alanında faaliyet gösteren Selmarin'in şuanda aktif olarak acentelik ve acente botu hizmeti verdiğini belirten Vedat Doğusel 'Denizcilik bana ailem tarafından bırakılan en büyük miras, denizcilik kültürünü ve ahlakını genç kuşaklara anlatmaya ve deniz ticaretini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum' dedi En iyi bildiğimiz alan deniz ticaret hukuku; Türkiye ve dünya genelinde birçok müvekkili olduğunu açıklayan Vedat Doğusel, Doğusel Hukuk hakkında şu cümleleri kuruyor; 'Ben hukukçuyum arabulucuyum ve avukatım. Ticaretin içinde büyümemiz yaşadığımız sosyal çevrede; uzmanlaşırken en iyi bildiğimiz iş olan deniz ticaret hukuku konusunda kendimizi geliştirdik. Dünyadaki hukuk sistemleri arasında global bir oyuncu olarak yer alınması gerekiyor. Dünya üzerinde 196 ülke var ve her ülkenin hukuku farklı. Ben bir avukat olarak sizi Türkiye'de en iyi şekilde temsil edebilirim lakin başka ülkede kurallar değişik tabi ki. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına her kıtada lokal ofislerimiz ve iş ortaklıklarımız var. Dünya ticaret merkezlerinde bir bağlantılarımızın olmasını istedik. Hukuk sistemlerinde neler yapılabilir diye Çin, Malta, Kıbrıs, İngiltere, Arjantin, İtalya, Amerika ve Fas ve birçok ülkeye gittim.

Bunun dışında ise tecrübeli uzman olan bir hukukçu ekibimiz hem yerelde hem ulusalda bizleri ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor. Aynı zamanda burası Körfez'deki ilk arabuluculuk ofisi. Her firmamızda üretici ve ithalatçı olmayı Hedefliyoruz Hedefleri hakkında da sohbet ettiğimiz Vedat Doğusel, 'Hem Kocaeli'ye, hem de ülkeme dair hedeflerim ve hayallerim var. İnanıyorum ki eğer sektörü severseniz ve bildiklerinizi paylaşırsanız her şey çok güzel olacaktır. Bunun için sektördeki büyüklerimin destek ve güvenleri ile Deniz Ticaret Odası Kocaeli Temsilciliği görevine başladım, daha sonra Kocaeli'nin denizci bir kent olduğunu her ortamda dile getirdik denizciliğimiz için Kocaeli Üniversitesi Barbaros Denizcilik Yüksek Okulu'nun Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ne çevrilmesi için öğrenci kulübümüzle görüşmelerde bulunduk. Rektörümüzün destekleriyle denizcilik fakültesi kuruldu. Aynı zamanda deniz hukuku dersleri verdiğim Üniversitemizde ortalama 300 tane öğrencimiz var. Bu öğrencilere deniz dünyası ve kültürünü kısmen çalıştaylar da ve deniz hukuku derslerinde aşılamaya çalışıyorum. Bu öğrencilerimiz ülke için çok önemli ve en önemlisi de denizciliğimizin geleceği olacaklardır. Kocaeli için bir diğer hayalimiz burada bir denizcilik müzesi olması. Çalışmalarımız devam ediyor. Birçok il ve ilçe yöneticisi ile görüşüyoruz. Bu hayalimizi de gerçekleştireceğimize inanıyorum' diyor. Bulunduğumuz bütün sektörlerdeki temel hedefimiz üretici ve ihracatçı olmak. Ekip olarak genç ve güçlü bir ekibiz dünyadaki trendleri takip ederek üretim ve ekonomiye Ar-Ge yatırımlarımızla destek vermeye özen gösteriyoruz diyen Vedat Doğusel 'Her şey bir noktadan başlar, önemli olan da o noktayı başlatmaktır.' diyerek sözlerine son veriyor.

7DENİZ - İbrahim Kocamış

Editör: TE Bilisim