Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’ne Yönelik Navigasyon Aracı-NEO-COL” projesi, denizcilik sektörü için gerçek uygulamalara ilişkin, yenilikçi Colregs eğitimi ve değerlendirme araçlarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Proje, Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteği ile hayata geçirildi ve Erasmus+ Programı “Mesleki Eğitim Öğretim (VET) için KA2 Stratejik Ortaklıkları” çerçevesinde inovasyon gelişimi olarak Avrupa Komisyonu tarafından finanse edildi. Proje konsorsiyumu, denizcilik sektörü içinde geniş deneyime sahip olan Türkiye, Romanya, İspanya, Polonya ve Almanya’daki özel şirketler, kamu kurumları ve mesleki eğitim öğretim enstitüleri tarafından oluşturuldu. NEO-COL projesi, bir “Klaslama, Belgelendirme ve Uygunluk Değerlendirme” kuruluşu olan Türk Loydu tarafından koordine ediliyor. Proje konsorsiyumu, yeni teknolojiler ve ColRegs arasındaki doğru etkileşimi çevrimiçi bir kurs aracılığıyla anlatmak ve öğretmek için bir eğitim modülü oluşturmak ve kullanıcıların yetkinliklerini arttıracak bir  c-VET programı geliştirmek amacıyla özenle çalışıyor.

Durmuş Ünüvar denizcilerin sorunlarını dinledi Durmuş Ünüvar denizcilerin sorunlarını dinledi

PROJEYİ TANIYALIM

Proje ayrıca, işgücü ve teknolojik gelişmelerdeki beceri eksiklikleri gibi ortak zorlukları ele alan ve Avrupa IMP'yi (Entegre Denizcilik Politikası) destekleyen ET2020 Avrupa İşbirliği Stratejik Çerçevesi’nin önceliklerinden de yararlanıyor. NEO-COL projesi, iş dünyası ve eğitim dünyası arasındaki bu beceri açığını şu şekilde kapatacak: “Bir ankete dayalı ihtiyaç analizi ve geçmiş çatışmaların araştırmalarını baz alan bilgilerden yola çıkarak teori ile gerçek uygulama arasındaki farkların belirlenmesi. Navigasyon ekipmanları ve mevcut araçları göz önünde bulundurarak her türlü gemi için özelleştirilmiş Çatışma Tüzüğü’nün öğretilmesi amacıyla mevcut elektronik navigasyon cihazlarının en iyi eylem ve en gerçekçi yolu için çevrimiçi bir kurs geliştirmek. Yeni edinilen beceriler için kullanıcıya özgün bir sertifika sağlayan bir değerlendirme aracı tasarlamak. NEO-COL projesi, her gemide mevcut ekipmanı (ECDIS, ARPA veya COMPASS) dikkate alan farklı tipte gemiler için özel bir program geliştirmektedir.” Bu nedenle NEO-COL projesi, öncelikli olarak denizcilere c-VET aracılığıyla beceri kazandırmayı hedefliyor.

PROJEDE AMAÇLANAN NE?

Aynı zamanda hala Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları ile teknolojik ekipmanları ayrı ayrı öğreten ve ikisi arasında bağlantı kurmayan denizcilik mesleki eğitim kurumlarına kurslar ve değerlendirmeler sunmayı amaçlanıyor. Proje bünyesinde bir ankete dayalı ihtiyaç analizi ve geçmiş çatışmaların araştırmalarını baz alan bilgiler, seyir zabitlerinin yanı sıra köprü üstü görevine yardımcı olan diğer gemi personelinin de eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesini sağlayabilmek için derlendi. Sonuçlar, Colregs’in öğretimi, öğrenimi ve uygulamasındaki eksikliklerin yanı sıra hedef grubun bilgi eksikliğinin de belirlenmesine olanak sağladı. Bu araştırma, proje partnerlerinin iletişim ağına ve onların ilgili ulusal denizcilik topluluklarına gönderilen anketler, bu anketlerin analizleri, çatışmaların ve ramak kala raporlarının incelenmesi aracılığıyla gerçekleştirildi. Proje konsorsiyumu, 21 Kasım 2018 tarihinde Tuzla’da Final Konferansı düzenlemişti. Bu konferansla projenin sonuçlarını sunma ve tartışma olanağı sunalarak NEO-COL çevrimiçi Eğitim Kursu ve NEO-COL Değerlendirme Aracı’nın daha geniş bir topluluğa resmi lansmanı yapılarak ulaştırıldı.

Editör: Haber Merkezi