Türk bayraklı gemilerin yurtdışında Liman Devleti denetimlerindeki performanslarının arttırılması ve tutulmalarının önlenmesi için çalışmalar devam ediyor. Ülkemiz bayrağı altındaki gemilerin dünya deniz ticaretinden daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla çalıştay düzenlendi.

 

Deniz Ticaret Odası’nda yapılan Çalıştaya, Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürü Okay Kılıç, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Gemi Denetim Daire Başkanı Yılmaz Taşçı ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Çalıştayda konuşan Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürü Okay Kılıç, Türk bayrağının 2008 yılından beridir beyaz listede olduğuna dikkat çekerek, “Giderek yerimizi güçlendiriyoruz” dedi. 2018 yılında şimdiye kadarki en az tutulma yaşandı. Çok güzel bir iş birliği gerçekleştirdik. Hedefimiz 8’di. Mümkün olmaz diye düşündük ama 7’de kaldı. Çok mutluyuz” diye konuştu.

 

 

Gemilerimiz tutulmasın diye çabalıyoruz

 

"Çinliler ve Ruslara Kızıldeniz'den güvenli geçiş izni verildi" "Çinliler ve Ruslara Kızıldeniz'den güvenli geçiş izni verildi"

Son yıllarda büyük başarılar yakalandığının altını çizen Kılıç şöyle devam etti:  “Amacımız gemilerimizin beyaz listede yer alması, ticaretinin daha kolay olmasıdır. Bu da sektöre artı olarak yansıyor. Geçmişte beyaz listeden çıkma tehlikesi yaşadık, zor zamanlar yaşadık. 2016 yılında 415 gemimiz denetlendi 21’i tutuldu. 2018’de 314 gemimiz denetlenip 7 tanesi tutuldu. Bu yıl 11 Şubat itibariyle 46 gemimiz denetlendi hiçbiri tutulmadı. İnşallah böyle gideceğiz. Gemilerimiz tutulmasın diye yoğun bir gayret sarf ediyoruz. Limanlarımıza gelen binlerce gemiyi denetliyoruz. Beyaz listedeki en büyük başarılardan birisi ön sörvey.”

 

Amaç denizcilik eğitimi konusunda en doğru yere gelmek

 

Avrupa Birliği’ndeki ülke ve limanlarla güzel bir işbirliği içerisinde olduklarını kaydeden Kılıç, Gemi adamları Disiplin Komisyonu kuruldu. Faaliyetlerini güzel bir şekilde yönetiyor. Sürekli bize gemilerden ve şirketlerden bilgi geliyor. Hata yapan gemi adamlarının bilgileri bize geliyor. İfadelerini alıp kararlar veriyoruz. Amacımız denizdeki imkanları ve şartları en iyi hale getirmek. Gemi adamlarımızın denizcilik eğitimi konusunda en doğru yere gelmesini sağlamak.

 

 

Her şey kayıt altına alınacak

 

İdare olarak gemi işletmecileriyle daha yakın çalışmak için genelge hazırlandığını kaydeden Kılıç şunları söyledi: “Gemi işletmecilerimizle interaktif bir sistem hazırlayacağız. Gemide kimler çalışıyor, gemi hangi limana gitti gibi bilgileri alacağız. Gemi işletmecilerimizi daha yakından tanıyacağız. Düzenleme ile gemi adamlarımızın takibini sağlayacağız. Bu sistem üzerinden her şey kayıt altına alacağız. Gemi işletmecilerine anında ulaşabileceğiz ve faaliyetlerini göreceğiz. Birçok alanda karşılıklı iş birliği sağlayacağız. Tüm liman başkanlıkları sistemde olacak. Hangi gemiye ön sörvey yapıldığını anında göreceğiz. Gemi Denetim Dairemiz böyle bir çalışma yapıyor.”

 

Gemi Denetim Dairesi Başkanı Yılmaz Taşçı ise, ‘2017-2018 Yılı Değerlendirmesi ve 2019 yılı Planlanan Çalışmalar’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

 

(kaynak:türkdeniz.com)

Editör: Haber Merkezi