Türk denizciliğinin küresel fırsatlar ve tehditler dikkate alınarak yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, “Yakın gelecekte eleştirel düşünce ve daha erişebilir olmak, Türk denizciliği açısından çok önem arz edecek. Türk denizciliğinin yeni Türkiye’nin ekonomisi ve politikası içinde yer almayı hak ettiğine inanıyoruz” vurgusu yapıyor.

 

FIRSATLARI DEĞERLENDİRDİNİZ DEĞERLENDİRDİNİZ YOKSA FATURA ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSINIZ  

 

Türk denizciliğinin sorunlarının çözümüne yönelik yoğun bir süreç içerisinde olduklarını söyleyerek sözlerine başlayan DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, “Yeni yönetim bu anlamda sorumluluğunun bilincinde. Biz de bu sorumlulukla çalışacağız. Küresel fırsat ve tehditlerin dikkate alınarak Türk denizciliğinin yeniden yazılması gerekiyor. Uzmanlıkların devreye girmesi önemli. Bizler, neticede günlük işlerle uğraşan kişileriz. Dışarıdan bir bakış açısı, eşgüdüm, dünyaya entegre olması açısından yeni mekanizmalara ihtiyaç var. Yoksa fırsatlar beklemez. Fırsatları değerlendirdiniz değerlendirdiniz yoksa fatura ödemek zorunda kalırsınız. Bunun için sektörün müşterek hareket etmesi, bir sinerji oluşturması gerekiyor. Tüm bunlar da sektörün sadece kendisinin halledeceği şeyler değil. Bürokrasi ve kamu tarafı ile halledilebilecek bir durum” diyor.

 

DENİZCİLİK, YENİ TÜRKİYE’NİN EKONOMİ VE POLİTİKASI İÇİNDE YER ALMALI

 

“Genel olarak baktığımız zaman hem  bölgemizde hemde dünyada son zamanlarda göze çarpan siyasi ve jeopolitik hamleler, devletimiziçok yakından ilgilendiriyor. Denizciler teknoloji ve mevzuat açısından geçmiş yıllara göre çok daha yoğun bir değişime maruz kalmak üzere.Bu çerçevede yeni denizcilik geleneklerinin anlaşılması için yeni bir vizyonla beraber yeni metot ve araçların geliştirilmesi gerekiyor. Yakın gelecekte eleştirel düşünce ve daha erişebilir olmak, Türk denizciliği açısından çok önem arz edecek” diyerek sözlerine devam eden Çakır, Türk denizciliğinin yeni Türkiye’nin ekonomisi ve politikası içinde yer almayı hak ettiğine inandıklarını belirtiyor.

 

OYUNUN İÇİNDE YER ALACAĞIZ

 

DTO Meclisi’nin, onay makamı olarak değil de oyunun içinde yer almasını sağlayacaklarını açıklayan Çakır, “Üyelerimizle birlikte hareket edeceğiz. Seçilmiş üyelerimizin sahip oldukları değerin farkına varmalarını sağlayacağız. Yönetime, yeni misyon, vizyon ve görüş oluşturmaya gayret edeceğiz. Katılımı her zaman destekleyeceğiz. İnsanların önce inanmaları gerektiği kanaatindeyim. İnandıkları takdirde fedakarlık yapabileceklerini düşünüyorum. Bizim için önemli olan münferit başarılar değil. Önemli olan ekip çalışmaları. Ancak bu şekilde olumlu neticeler alabileceğiz. Sinerjimizi ortaya koyduğumuz takdirde projelerimiz başarıyı beraberinde taşıyacaktır” diyor.

 

SEKTÖRÜMÜZÜ BÜYÜTECEK ÇALIŞMALARA İHTİYACIMIZ VAR

Denizlerin yeni yıldızı Liberya Denizlerin yeni yıldızı Liberya

 

“Önce üye memnuniyeti. İşin temeli üyelerimize gereken değeri vermek. Üyelerimizin Oda içerisindeki işleyişe dahil olmaları için o sistemdeki değerlerini bilmeleri, hmeleri gerekiyor” diyerek sözlerine devam eden Çakır “Sorunlarımızın çok sınırlı bir kısmını Odamız içerisinde çözebiliriz. Denizcilik olarak en büyük sorunlarımızdan biri finansa erişimdir. İstediğiniz kadar kalifiye insan kaynağınız, bilginiz, tecrübeniz, altyapınız olsun finansa erişiminiz zorsa bunlar pek de bir anlam ifade etmiyor. Sektörümüzü büyütecek çalışmalara ihtiyacımız var. Bu çalışmaları yapmak için de Oda bir araçtır” vurgusu yapıyor.

 

7DENİZ DERGİSİ MAYIS-HAZİRAN 2018 SAYISI // RÖPORTAJ

Editör: Haber Merkezi