İran Batı Azerbaycan Mali ve İktisadi İşlerden Sorumlu Vali Yardımcısı Reza Hüseyni başkanlığındaki 18 kişilik heyet Trabzon Limanı’nı ziyaret etti. Burada iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin daha da güçlenmesini istediklerini belirten Hüseyni, bu ziyaretin de önemli olduğunu vurguladı.

 

‘Ticari ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz’

Limanlar, gemilerdeki karbondioksiti işlemek için donanımlı değil Limanlar, gemilerdeki karbondioksiti işlemek için donanımlı değil

 

İki ülke arasındaki işbirliğini ilerletmek için çaba içinde olduklarını dile getiren Hüseyni, “Ticari anlamda istediğimiz noktaya maalesef gelemedik. Ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmek zorundayız. Bunun için de herkesten yani başka ülkelerden önce adım atmak durumundayız. Biz gerekli adımları atmazsak, başkaları erken davranıp bu adımları atacak. Mukaddes bir amacımızdır bunu yapmak. Bunun için de daha fazla çaba göstermeliyiz. Türkiye üzerinden yılda 2 milyon tona yakın hayvan yemini İran’a taşımak istiyoruz. Bunun için de Trabzon Limanı’nın iktisadi bir yol olduğunu ispatlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Tırların iki ülke arasında gidip gelirken yük taşımasını istediklerini aktaran Hüseyni, “Böylece taşımacılık maliyetini düşürebiliriz. Taşımacılıktaki maliyetleri düşürebilirsek, diğer limanlar yerine Trabzon Limanı kullanılabilir. Bu yolu aktive edersek bazı malları da buradan taşıyabiliriz” dedi.

 

İnsanlar iş, aş kazanacaklar

 

Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş ise, İran ile geçmişte yapılan ticareti 12 yıldır yeniden canlandırmaya hazır olduklarını belirtti. Ermiş, “Trabzon-Tebriz, Trabzon-Urmiye 700 km’lik güzergah içerisinde tekerleri döndürürsek insanlar iş, aş kazanacaklar” dedi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi