Trabzon'un Maçka ilçesinde, 11 Ağustos 2017'de teröristlerce şehit edilen Jandarma Kd.Astsubay Başçavuş Ferhat Gedik'in adının verildiği, "Şehit Jandarma Kıdemli Astsubay Başçavuş Ferhat Gedik Trabzon UMKE İl Tatbikatı", 124 personelin katılımıyla yapıldı.   UMKE Trabzon Sorumlusu Serkan Sayar'ın yönettiği ve yaklaşık 1,5 saat süren tatbikatı, Vali Vekili Nusret Şahin, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Ali Münir Gümüşbaykal, AFAD İl Müdürü Ömer Kıratlı, İl Sağlık Müdür Vekili Kemal Süleyman ve diğer ilgililer izledi.   Senaryo gereği, İstanbul'dan Trabzon'a gelmekte olan ve içerisinde 14 mürettebatı bulunan klor gazı yüklü geminin kaptanı telsizle acil durum koduyla yetkililere makine dairesinde patlama olduğu ve gemide yangın çıktığını bildirerek yardım talebinde bulundu.  

Çanakkale Boğazı'nda karaya oturan tekne kurtarıldı Çanakkale Boğazı'nda karaya oturan tekne kurtarıldı

Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün durumu Trabzon Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Trabzon Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerine bildirmesi üzerine operasyon başlatıldı.   Trabzon Limanı'na ulaşan UMKE ve AFAD ekiplerinin yanı sıra Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanlığı, Trabzon Liman Başkanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Trabzon Sahil Sağlık Denetleme Merkezi görevlileri de harekete geçti.   Ekipler 4 bot, 1 römorkör ve 1 helikopterle, Ortahisar ilçesine bağlı Ayasofya Mahallesi açıklarında bulunan gemiye seri bir şekilde hareket etti. Kıyıdan da görünen bölgede bulunan geminin etrafında işaret fişeği yakarak güvenlik önlemi alan ekipler duman yükselen güverteye su sıktı.   Güvenliğin sağlanmasının ardından, özel kıyafetli görevliler bazıları denize atlayan bazıları da gemide bulunan 14 mürettebata ulaştı. Ekipler, kimyasallara karşı dezenfekte işlemi uyguladıkları mürettebattan bazılarını botlarla bazılarını ise helikopterle tahliye etti. Gemi personeli, Sahil Güvenlik Komutanlığı önünde kurulan sağlık çadırlarına oradan da ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

 

DÜN PANİĞE NEDEN OLMUŞTU...

Trabzon’da dün hatırlanacağı üzere Faroz Limanı açıklarında bir yük gemisinde yangın çıktığını gören vatandaşlar telefonlara sarılarak polis ve itfaiye ekiplerini aramıştı.  Bir süre sonra Sahil Güvenlik hücum botu ve helikopteri bölgeye gelmiş, 3 yangın söndürme römorkörü da yanan gemiye müdahale etmişti Kısa sürede yangının gerçek olmadığı ve bugün Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yapılacak olan gemi yangını tatbikatı öncesi yangının ekiplerce çıkarıldığı kaydedilirken, tatbikat senaryosu çerçevesinde ekiplerin gemiye müdahale ettiği ve herhangi bir olumsuz durumun yaşanmadığı ifade edilmişti...  

 

Editör: Haber Merkezi