Hindistan Rus firmalarına deniz sigortası onayı verdi Hindistan Rus firmalarına deniz sigortası onayı verdi

Panama’nın, İranlı armatörlere ait yaklaşık 60 petrol tankerini, Panama gemi sicilinden çıkardığı iddia edildi. Panama’nın gemileri sicilden çıkarmasının ABD’nin İran’a yaptırımlarının bir parçası olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

 

ABD'nin İran'a karşı ambargo ve yaptırımları İran'ın tanker filosunu da etkilemeye başladı.  ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar kapsamında dünyanın en büyük gemi sicili olan Panama'nın İranlı armatörleri ve bunlara ait   60'a yakın gemiyi gemi sicilinden çıkardığı belirtildi.

 

Panamanın bu kararı almasında  ABD’nin İran Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesi ve ülkeye yönelik yaptırımları yeniden uygulama kararı almasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

 

Amaç, İran petrolünün dünya pazarına sokulmasını engellemek

 

Yaptırımlar, İran petrolünün dünya pazarına sokulması dolayısıyla özellikle petrol tankerlerine dayanan kârlı petrol endüstrisini hedefliyor. İran'ın gelirinin yaklaşık yüzde 70'i petrol üretiminden kaynaklanıyor.

 

Reuters, Panama gemi sicilinden isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, tankerlerin yeniden İran gemi siciline döneceği belirtilirken, İran’ın yeni tanker alımında da zorlandığı ifade ediliyor. Bir Yunanlı tanker sahibinin  daha önce İran'a tanker satması üzerine  kara listeye alındığı da gelen haberler arasında.

 

İran’a yaptırımlar Kasım ayında yeniden uygulanıyor

 

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin İran Nükleer Anlaşması'na verdiği desteği geri çekmeye karar verdikten sonra, İran'a yönelik yaptırımlar Kasım ayında tekrar uygulamaya kondu. O zamandan beri çok sayıda tanker taşımacılığı şirketi İran'la ilişkilerini durdurmaya karar verdi.

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi