Petrol Şirketleri Uluslararası Denizcilik Forumu (OCWIF) ticari gemi işletmecilerine Hint Okyanusu’ndaki deniz haydutluğu “Yüksek Riskli Bölge” coğrafi sınırlarının daraltıldığı bilgisini verdi.

 

Sınırlamaya rağmen ciddi sürüyor

 

Yüksek Riskli Bölge, Hint Okyanusu'ndaki korsan saldırılarının devam etmekte olduğu alanı işaret etmektedir. Yüksek Riskli Bölgenin belirlenmesinden sorumlu olan denizcilik ve petrol endüstrisi örgütleri (BNCO, Uluslararası Deniz Ticaret Odası- ICS, INTERCARGO, INTERTANKO ve OCWIF) sanayi grubu, Yüksek Risk Alanı sınırlarının daraltılmasına rağmen halen ciddi bir tehdidin sürdüğünün altını çizdi. Bu bağlamda bölgeden geçiş yapan gemilerin doğru bir şekilde rapor vermeleri, uyanık olmaları ve Somali Merkezli Deniz Haydutluğuna Karşı En İyi Yönetim Uygulamaları Rehberi'nin 5. versiyonundaki tavsiyelere uymalarını önem arz etmektedir.

 

Yüksek Riskli Bölgenin daraltılması, denizcilik sektörünün mevcut durumu, deniz haydutlarının imkan ve kabiliyetleri ve devamında Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri ve Birleşik Deniz Gücü (European Naval Forces —EUNAVFOR and Combined Maritime Forces -CMF), hayati önem taşıyan bildirimleriyle deniz taşımacılığının korunmasına katkı sağlamaya devam eden Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (United Kingdom Maritime Trade Operations — UKMTO) ile ulusların kapsamlı istişareleri hesaba katılarak gerçekleştirilmiştir.

 

1 Mayıs tarihinden itibaren değişiklik yansıyacak

 

Bölgesel UKHO Deniz Güvenliği Haritası Q6099, Denizcilere ilanlar duyurusuyla güncellenecek ve yeni düzenlenmiş harita I Mayıs 2019 tarihinden itibaren söz konusu değişikliği yansıtacaktır.

 

Daha önce "yüksek riskli” olarak sınıflandırılan alan, Gönüllü Rapor verme Bölgesi (VRA) olarak adlandırılan alanın yalnızca bir bölümünü oluşturmaktadır.

 

Gönüllü Rapor Verme Bölgesine giriş yapan gemilerin UKMTO'ya repor vermesi,transit esnasında izlenerek Afrika Boynuzu Deniz Güvenlik Merkezi'ne (MSCHOA) kaydolması teşvik edildi.

 

Geçiş öncesi risk değerlendirmelerinde hem Gönüllü Rapor Verme Bölgesi'nden hem de Yüksek Riskli Bölgeden alınan en son bilgiler dikkate alınmalıdır.

 

Sektörel kuruluşlar, deniz haydutluğu saldırısı tehdidinin devam etmekte olduğunun altını çizerek, denizcilik firmalarının BMP5 ile tam uyumu sürdürmeye devam etmeleri ve bölgedeki risk düzeyini göstererek önemli bir istihbarat sağlayan„ deniz haydutluğu vakaları ile ilgili bildirimleri, herhangi bir şüpheli faaliyeti dikkate almalıdır.

 

Yüksek Riskli Bölge'nin yeni koordinatları:

 

Kızıldenizin Güneyinde: Kuzey sınırı: 150 00'K Enlemi

 

Hint Okyanusunda bağlantılı bir hat: Batı Afrika kıyılarının açığındaki karasularından

050 00'G Enleminden 0500 00'E Boylamına ve bu mevkiiden:

Enlem: 000 OO'N

Boylam: 055 0 OO'E

Enlem: 100 OO'N

Boylam: 0600 OO'E

Enlem: 140 OO'N

Boylam: 0600 OO'E

ABD Husilere ait 2 İHA'yı hedef aldı ABD Husilere ait 2 İHA'yı hedef aldı

 

Mevkiine ve buradan Arap Yarımadası karasularına doğru 3100 kerterizine kadar olan bölgeyi kapsamaktadır.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi