Bilişim sektöründe faaliyet gösteren Data Market, müşterilerinin kritik iş uygulamalarında bilgi teknolojileri ortaklığı yapıyor. Denizciliğin yanı sıra; finans, telekomünikasyon, perakende, sağlık ve genel sektörlerden birçok önemli referansı olan Data Market, sunduğu kurumsal çözümlerle müşterilerine esneklik, iş sürekliliği ve verimlilik kazandırmayı hedefliyor. Data Market Özel Çözümler ve İş Geliştirme Direktörü Önder Özturan Compass, Marine IoT (Internet of Things – Nesnelerin İnterneti) hakkında sorularımızı yanıtladı.

Data Market ve faaliyetlerinden söz eder misiniz?

Türkiye'de bilişim sektörünün lider firmalarından biri olan Data Market, 1992'den beri çözüm sağlayıcı ve sistem entegratörü kimliğiyle, müşterilerinin kritik iş uygulamalarında güvenebilecekleri bir bilgi teknolojileri ortağı olarak çalışıyor. Finans, enerji, telekomünikasyon, perakende, sağlık ve genel sektörden birçok önemli referansı olan Data Market, sunduğu kurumsal çözümlerle müşterilerine operasyonel etkinlik, esneklik, iş sürekliliği ve verimlilik kazandırmayı hedefliyor. Son yıllarda, iletişim ve elektronik teknolojilerinin gelişmesi ve ucuzlaması, daha önce hiç olmadığı kadar, teknolojinin insan hayatına girmesine imkan sağladı. Bu perspektif ile Data Market, teknolojinin insan ve kurum hayatına katkı sağlamasına olanak tanıyan yeni nesil çözüm ve ürünleri geliştiriyor ve pazara sunuyor. Bu odaklanmada son dönenim popüler konusu olan Nesnelerin Interneti (IoT – Internet of Things), Data Market'in çözüm üretmek için odaklandığı ana başlıklardan bir tanesi.

Compass Marine IoT, bu çerçevede geliştirdiğiniz bir çözüm mü?

Evet, tam da öyle bir çözüm. Compass Marine IoT, marina sektörünün ve yat tutkunlarının ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirildi. Yatçılık, son dönemde popülerleşen bir konu haline geldi. Marina sektörü de, son yıllarda yapılan yatırımlar ve odaklanma ile yerli ve yabancı yat sahiplerine elit bir hizmet sunmak üzere gelişiyor ve yapılanıyor. Compass Marine IoT, hem yat sahipleri hem de marina işletmecileri için değer üreten bir çözüm. Yat sahiplerine sunulan değerler nelerdir? Yat kullanımı mevsimsel etkilere ve sahiplerinin iş hayatı ritmine çok bağımlı. Yatların yıl içinde etkin kullanımı 2-3 ay ile sınırlı kalıyor. Geri kalan sürede de yatlar marina içinde bağlı olarak bekliyorlar. Compass Marine IoT, yat sahiplerine yatlarının durumunu mobil uygulama üzerinden her zaman ve her yerden anlık olarak izlemelerine olanak tanıyor. Bu da, yatları marinada bağlıyken, yat durumunu her zaman izleyebilme imkanı sunuyor. Çözüm temel olarak yatlara yerleştirilen sensörler (algılayıcılar) ve mobil uygulama bileşenlerinden oluşuyor.

Yatlardan alınabilen veriler nelerdir?

Compass Marine IoT, çok geniş bir sensör portföyüne sahip. En temelde, yatın marinada olup olmadığını takip eden bir sensörümüz var. Bu sensör yardımı ile yat ne zaman marinadan ayrılmış, ne zaman giriş yapmış kayıt altına alınabiliyor. Yat sahibi, mobil uygulamayı Alarm Moduna aldığında, yatının kontrolü dışında marinadan ayrılması durumumda, uyarı mesajı alıyor. Bir popüler sensörümüz de yat motorunun çalışmasını takip eden sensörümüz. Yat motoru çalıştığında, eğer alarm aktif ise, mobil uygulama üzerinden haberdar oluyorsunuz. Bunun yanında diğer bazı sensörlerimizi şöyle özetleyebilirim; - Pedestal elektrik besleme kontrol sensörü, elektrik kesintilerinin takibini yapar ve yat sahibini uyarır. - Yat içinde her hangi bir kapak veya dolabın açılmasını izleyen uyarı sensörü, takılı olduğu kapının açılmasını kayıt altına alır ve gerektiğinde uyarı üretir. - Yat içindeki nem ve sıcaklık seviyesini izleyen sensörler, beklenmedik ani yükselmelerde alarm üretir. Nem ve sıcaklık değişiminin kaydını tutar. - Akü voltajını ve seviyesini izleyen akü sensörü, akü problemleri hakkında önceden bilgi sahibi olmanızı sağlar. - Yat içinde duman ve karbon monoksit seviyesini izleyen CO sensörü, yangın veya egsoz sızıntısında uyarı verir. - Yat içine su sızmalarını izleyen su algılama sensörü, olası su sızıntılarını anında tespit eder ve yat sahibinin bilgilenmesini sağlar. Burada, yat sahipleri için farklı ve avantajlı olan konu, belirtilen tüm sensörlerin tek tek ve ihtiyaca göre topluca yata monte edilebilmesi ve harici elektrik besleme ve kablolama ihtiyacının olmamasından dolayı, çok kısa sürede devreye alınabilme özelliği.

Mobil uygulama hangi platformları destekliyor ve başka ne tip imkanlar sunuyor?

Mobil uygulama, tüm popüler cep telefonları üzerinde çalışıyor. Android ve IOS mobil telefonlar destekleniyor. Yat sahibi, mobil uygulamaya kaydını yaptırdığında, yatına monte edilmiş sensörlerden gelen verileri rahatlıkla izleyebiliyor. Mobil uygulama üzerinden sensör verilerine, sensörler aktif olduğu sürece geçmişe dönük olarak da erişilebiliyor. Güncel işleyişte, yakıt talebi, sintine boşaltmak, arıza bildirim veya bunun gibi birçok talep için Marina ekipleri ile telefon veya telsiz üzerinden iletişime geçilmesi gerekiyor. Compass Mobil uygulama aracılığı ile, yatın bağlı olduğu marinadan yapacağınız talepleri de rahatlıkla marina ekiplerine iletebiliyorsunuz. Talebinizin alındığını ve ilerlemeyi telefonunuzdan takip edebiliyorsunuz.

Peki Marina işletmecileri? Onlara nasıl bir katkı sağlıyor Compass Marine IoT?

Bizler işbirliği ve sinerji üretmenin değerine inanıyoruz. Compass Marine IoT, bir marina hizmeti olarak sunulabilen ve bu şekilde modellenmiş bir çözüm. Hizmet kapsama alanı içine alınmış marinalarda, abone müşterilere katma değerli bir hizmet olarak sunulabiliyor. Abone yatların hareketleri, marinaya giriş ve çıkışları otomatik olarak algılanabiliyor ve kayıt altına alınabiliyor. İşletme birden çok marinayı içeriyorsa, abone yatların hangi marinaya ne zaman giriş çıkış yaptığı ve ne süre ile konaklama yaptığı izlenebiliyor. Sistem, marina bilgi sistemine bu verileri anında aktarılabiliyor. Abone yat sahiplerinin izin vermesi durumunda, yatlarda oluşan alarm durumları, marina yönetimi ile de paylaşılabiliyor. Böylelikle marina ekibi gerekli müdahaleleri anında yapabiliyor. Bugün satış, pazarlama ve hizmet sürecinde en önemli konulardan biri iletişim ve etkileşim. Marina yönetimi, Compass Mobil Uygulaması üzerinden, marina abonelerine bilgilendirme mesajları atılabiliyor, aboneliklerinin statüsü ve süreci hakkında müşterilerini bilgilendirebiliyor. Benzer şekilde, abonelerin sintine, yakıt, teknik destek ve bunun gibi talepleri, mobil uygulama üzerinden elektronik ortamda kolay ve hızlı bir şekilde alınabiliyor. Marinalar, Compass Marine IoT ile, klasik marina hizmetlerin yanında, yeni nesil ve katma değerli hizmetler sunma imkanına kavuşurken, Compass Marine IoT, müşteri memnuniyeti ve sadakatini arttıran bir çözüm olarak sektörde önemli bir ihtiyaca cevap veriyor.

Compass Marine IoT nasıl bir model ile pazara sunuluyor?

Hizmetten faydalanmak için nasıl bir altyapı gerekli? Compass Marine IoT, anlaşmalı ve kapsama alanı içine alınmış marinalarda, yıllık abonelik olarak temin edilebiliyor. Hazır sensör paketleri içinden seçimler yapılabiliyor. İsteğe bağlı ek sensörler, çözüm içine esnek bir şekilde dahil edilebiliyor.

İbrahim Kocamış - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim