Tüm yükler

Türkiye’deki limanlarda elleçlenen toplam yük, yüzde 2.3 oranında bir gerileme ile 460 milyon ton olarak gerçekleşti. Limanlarımızda en yoğun aylar 40 milyon tonun üzerinde yük hacmi ile Mart, Mayıs ve Temmuz ayları oldu. Kocaeli Liman Başkanlığı 73 milyon ton ile hem yükünü hem de ilk sıradaki yerini korudu. Botaş Liman Başkanlığı yüzde 14 oranındaki yük kaybına rağmen yine 2. sırada yer alırken 3 ve 4. sıralarda bir yer değişikliği oldu. 2017 yılında az bir fakla 3. sırada yer alan Aliağa Liman Başkanlığı, 2018 yılında 4. sıraya geriledi. Toplam yükteki gerileme neredeyse tüm liman başkanlıklarına yansıdı. İlk 10 Liman Başkanlığımızın sadece 3’ü bir önceki yıla göre yük arttırdı  (İskenderun, Tekirdağ ve Karabiga). En fazla işlem hacmi olan ilk 10 liman başkanlığımızda Türkiye toplamının 82,7’si elleçlendi.

2018 yılında 9,988 gemi ile en fazla uğrak yapılan Liman Başkanlığımız yine Kocaeli olurken onu 5,241 gemi ve 4,791 gemi ile Aliağa ve İskenderun Liman Başkanlıkları izledi. Aliağa, İskenderun ve Samsun Liman Başkanlıklarımıza uğrak yapan gemi sayılarında artış olurken diğerlerinde uğrak yapan gemi sayısı azaldı. Tüm Liman Başkanlıklarımıza uğrak yapan gemi sayısı yüzde 1.3 oranında bir gerileme ile 72,360 gemi olarak gerçekleşti.

"Yüzen Ahır" Çelebi Limanı'nda: "Toz ve koku halkı bezdirdi" "Yüzen Ahır" Çelebi Limanı'nda: "Toz ve koku halkı bezdirdi"

Konteyner

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Liman Başkanlıklarımıza bağlı olan konteyner terminallerinde elleçlenen konteyner, yüzde 8.3 oranında bir artışla 10.8 milyon TEU olarak gerçekleşti. İzmir, Antalya, İstanbul ve Trabzon Liman Başkanlıkları haricinde diğer bölgelerde elleçlenen konteyner sayısında artış oldu. Ambarlı Liman Başkanlığı yüzde 1.5 oranında artışla 3.2 milyon TEU rakamına ulaşırken onu yüzde 7 ve yüzde 21 oranında artışlarla Mersin ve Kocaeli Liman Başkanlıkları izledi. Genel Müdürlüğün web sitesinde yer almasa da da MIP limanı en fazla konteyner elleçleyen liman olarak yerini aldı.

Kruvaziyer Yolcu

2017’de 306 bin yolcu ile oldukça gerileyen kruvaziyer turizmimiz 2018’de daha da gerileyerek 213 bin yolcu olarak gerçekleşti. En fazla yolcu sayısına sırasıyla Kuşadası, Çeşme ve Bodrum Liman Başkanlıklarımızda ulaşıldı.

RO-RO

Yurt dışı düzenli Ro-Ro hatlarımız üzerinden 256 bin araç (Tır, treyler ve vagon) yurda girerken, 328 bin araç çıkış yaptı ve toplamda yüzde 7.7 oranında bir artışla 584 bin araca ulaşıldı. Avrupa yönlü taşımaların toplamı 442 bin araç olarak gerçekleşirken, Doğu Akdeniz hatlarında 80 bin ve Karadeniz hatlarında 58 bin araç işlem gördü. En yoğun hatlar Avrupa yönünde 139 bin araçla Tuzla (Pendik)-Trieste, Doğu Akdeniz’de 33 bin araçla Mersin-Magusa ve Karadeniz’de 22 bin araçla Haydarpaşa-Ilyichevsky oldu. 

 

Otomobil

Yurtdışı Bağlantılı otomobil taşımacılığı toplamda (ufak bir gerileme ile) 1,8 milyon araç olarak gerçekleşti. Bu rakamın sadece 53 bini taşıma, geri kalanı satış amaçlıdır. Denizyolu ile Türkiye’ye ithal edilen araç sayısı 438 bin iken, ihraç edilen araç sayısı 1,34 milyon oldu. Autoport limanı 367 bin araçla en yüksek otomobil elleçleme rakamına ulaşarak zirvedeki yerini korurken onu 341 bin araçla Ford Otosan izledi.  

Umuyorum ki 2019 yılında beklenen kriz, limanlarımız için kalıcı kayıplara yol açmaz.  

 

Kaynaklar

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü İstatistikleri

 

Prof.Dr. Soner ESMER

DEÜ Denizcilik Fakültesi – [email protected]

Editör: Haber Merkezi