İMEAK DTO tarafından organize edilen 3. Müşterek Meslek Komiteleri toplantısın denizcilik sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm merkezi olacağını belirten İMEAK DTO Başkanı Kıran, “Önümüzdeki çalışma döneminin yol haritası ortaya çıkmış olacak” dedi.

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) denizcilik sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü amacıyla 3. Müşterek Meslek Komitesi toplantısı düzenlendi. Marriot Otel Asia'da düzenlenen toplantıya İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, DTO Şube başkanları ve üyeleri meslek komite başkanları ve sektörden çok sayıda kişi katıldı.


 

Toplantının açılış konuşmanısını İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptı. “Bizim sorunlarımız nediri tespit etmek amacıyla bu toplantıyı yapıyoruz” diye söze başlayan Kıran, son günlerde denizcilik sektörünün gündeminde olan İstihdam Seferberliği ile ilgili bilgi paylaşımında bulunulacağını söyledi.

 

Kıran: Öncelikli sorunlarımızı tespit etmeye çalıştık 

 

Döneminin 3. Müşterek Meslek Komiteleri toplantısı olduğuna dikkat çeken İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Bu sefer farklı bir metot deneyelim dedik. Elimizde sektörde, meslek komitelerinden ve sektör üyelerimizden bize ulaştırılmış olan konular var. Sorunlar var. Bu sorunların önem derecesi, hala devam edip etmediği, gerçekten ne kadar önemli olup olmadığı konusunda bazı tereddütler var. Bazı farklı fikirler, farklı düşünceler var. Aynı mesleği icra eden üyelerimiz arasında. Dolayısıyla biz yönetim kurulu olarak hem çalışma haritamızı ortaya çıkaracak, hem de mühim konuların hangisi olduğunu tespit edebilmek amacıyla bir sıralama yapmayı arzu ettik. Üyelerimiz yüksek bir katılım gösterdiler. Çalışıyorlar. Bunun neticesinde inşallah yönetim kurulunun önümüzdeki çalışma dönemindeki yol haritası ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.


 

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

Kıran'ın konuşmasının ardından Meslek Komiteleri üyleri kendilerine ayrılan masalarda istişare yaparak sektörün sorunlarını not aldı.

 

Toplantının organizatörlüğünü üstelenen ANKA Danışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Burkay Durak, bu kez farklı yapılan Müşterek Meslek Komiteleri toplantısıyla ilgili bilgi verdi. Durak, toplantıda müzakere edilen konuların belli ölçekler neticesinde neden-sonuç ilişkisine bağlayabilmek adına farklı bir metot deneyeceklerini söyledi.

Kocadağ: Çok faydalı ve akıllıca bir çalışma

 

Bütün komite üyelerinin toplanması ve istişarede bulunmasının önemine dikkat çeken İMEAK DTO Meclis Üyesi Adem Kocadağ, “Biz komite başkanı olarak kendimizden bir şey üretmiyoruz. Tartışıyoruz. Bazı problemlere öncelik veriyoruz. Sektörün bir sürü problemi var. Burada gördüğüm kadarıyla yeni problemler ve beraberinde yeni çözüm önerileri de çıkıyor. Çünkü 3-4 komite birden birleşiyoruz. Bir komitenin dediği şeyler bizim komitemizi de ilgilendirebiliyor. Bu anlamda bu çalışmayı çok önemli, çok faydalı ve çok akıllıca buluyorum” diye konuştu.


Şimşek: Çözümü de geliştirebilirsek çok mutlu oluruz

 

İMEAK DTO Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek ise, soruların yazılı bir şekilde birebir kendilerinee sorulduğunu belirterek, “Çok güzel bir şekilde anlattık. Anlatabildiğimiz kadar da yazdık. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu işin çözümünü de alır ve çok mutlu oluruz. Tabi ki burada İMEAK DTO Genel Merkezimize çok iş düşüyor. Ben şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Dillioğlu: Daha hızlı çözüm üretilecek bir toplantı oldu

 

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Barış Dillioğlu da, daha önceki komitelerde herkesin kendi sorunların öne aldığına işaret ederek, “Şu anda bu birleştirme yapılarak herkesin ortak sorunları ele alınmış. Daha hızlı ve ortak sorunlara çözüm üretilecek bir toplantı oldu” dedi.

 

3. Meslek Komiteleri Toplantısında bir sunum yapan İŞKUR İstanbul İl Müdür Yardımcısı Serkan Özmen, "Kurumumuzun aracısı olduğu istihdamın korunması yönündeki teşvikler doğrudan kurumumuz tarafından yönetilmekte. İşe ilk adım projesi olarak nitelendirdiğimiz teşvikte uygulamanın ilk aşaması kurumumuzdan olmak üzere desteğin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Güvenlik Primlerini karşılamaktadır. Teşviklerin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

İŞKUR temsilcilerinden sunum

 

Özmen'in ardından Kadıköy Hizmet Merkezi’nden İş ve Meslek Danışmanı Bülent Şahin, Meslek Komitelerine İstihdam Seferberliği'nde verilen teşvikleri anlattı. 2019 yılında çıkan teşviklere değinen Şahin, üç aylık ücret teşvikinin nasıl uygulanacağının yürürlüğe girdiğine işaret ederek, gerekli şartların, “1 Şubat – 30 Nisan arasında bir kişiyi istihdam ederse işe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla sigortalılıklarının bulunmaması, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, 1/2/2019 ile 30/04/2019 tarihleri arasında işe alınması, Özel sektör işverenine ait olması. Sigortalıda aranan şartlardan bazıları ise İŞKUR’a kayıtlı olması, 1/1/2018 ile 31/12/2019 tarihleri arasında işe alınması, işe alındığı aydan önceki üç ayda 10 günden fazla sigortalılığının bulunmaması” gerektiğini belirtti.


 

Şahin, şöyle devam etti: “Asgari ücret desteği paketinde ise 500 ve üzeri sayıda çalışanı olan işyerleri için çalışan başına aylık 101 TL, 500’den az çalışanı olanlar için çalışan başına 150 TL destek sağlanmaktadır. Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanları teşvikinde destek tutarı 524 ile 3,993 TL arasında değişiyor. Teşviklerden geriye dönük yararlanma imkânı da var. Geriye dönük 5 aylık teşviklerden de yararlanılabiliyor. İşe İlk Adım Projesi’nde, Üniversite mezunu 18-29 yaş aralığındaki gençler yararlanacak. İstihdam edilecek kişiler için zorunlu istihdam sürecinde net asgari ücretin 50’sini, sonraki 12 ay için ise net asgari ücretin yüzde 25’in İŞKUR ödüyor.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi