İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) ev sahipliğinde Büyük Kulüp’te düzenlenen geceye AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Eski Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve denizcilik sektöründen çok sayıda armatör katıldı.

 

İMEAK DTO’nun programında konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk denizciliğinin son 15 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, 2008 yılından bu yana devam eden küresel ekonomik krizin etkilerini htirdiğini ancak denizcilik sektörü olarak bu süreçten güçlenerek çıktığını belirtti.

 

“Son 15 yıldaki dış kaynaklı zorluklara rağmen, nereden nereye geldiğimize baktığımızda, denizcilik sektörünün adeta bir kuantum sıçraması yaptığını söylemek yanlış olmaz” diyen Kıran, Türk denizciliğine çok önemli hizmetlerde bulunmuş Binali Yıldırım’a ‘Denizcilik Üstün Hizmet Beratını’ vermek için toplandıklarını aktardı.

 

Ödülü vermeden önce sektörün son 20 yılını değerlendiren Kıran, başlıklar halinde denizcilik sektörüne nefes aldıran ve prestij kazandıran gelişmelerden bahsetti.

 

Kıran'ın maddeler halinde bahsettiği gelişmeler şöyle: 

 

  • “Kabotaj taşımacılığı kapsamında yük ve yolcu taşımacılığının arttırılmasına yönelik olarak 2004 yılında başlatılan ÖTV’siz yakıt uygulaması sayesinde 2004-2018 yılları arasındaki dönemde sektörümüz lehine 7 milyar TL katkı sağlanmış oldu.

 

  • Benzer şekilde ÖTV’siz yakıt taahhütnamelerinden alınan damga vergisinin kaldırılması ile sektöre yaklaşık bugüne kadar 7 milyon TL destek sağlanmış oldu.

 

  • Uğraksız geçişi bozmayan gemilerin bekleme süresinin 48 saatten 168 saate çıkarılması düzenlemesinden bugüne kadar 900 gemi faydalandı ve bu sayede yıllık 1 milyar dolar ticaret hacmi kazandı.

 

  • Özellikle son 15 yıllık süreç içerisinde, oluşturulan ulusal vizyon ve sağlanan imkanlar sayesinde, tersanelerimiz savunma sanayinde daha etkin rol oynamaya başladı. İhtiyaçlarımız yerli ve milli olarak karşılanarak, yurt dışına savaş gemisi ve sahil güvenlik gemi ihracatı gerçekleştirildi.

 

  • Deniz turizmimizi geliştirmek ve Türk Bayraklı tekneleri teşvik etmek için atılan önemli adımlardan biri de bağlama kütüğü oluşturularak, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelere Türk bayrağı çekilmesinin teşvik edilmesi oldu. Bunun sonucunda 6 bin civarında yabancı bayraklı tekneye Türk bayrağı çekilmesi sağlandı.

 

  • Teknelerden alınan motorlu taşıtlar vergisinin kaldırılması ve yapılan düzenleme ile teknelere kesilen cezaların geçmişe yönelik silinmesi deniz turizmi sektörüne önemli katlı sağladı.

 

  • Bu dönemde Paris Mou denetimlerinde Türk bayrağının siyah listeden beyaz listeye geçmesi ve Türkiye’nin STCW’de beyaz listeye girmesi denizciliğimize uluslararası prestij kazandıran önemli bir başarı oldu.

 

  • Uluslararası gurur duyulacak başarılarımızdan birisini de Türk P&I sigortasının kurulması oluşturdu.

 

  • Türkiye adaya olduğu C kategorisinde en yüksek ikinci oyu alarak IMO Konseyi’ne seçilmesi dönem içerisinde ülkemiz için gurur verici başka bir gelişmeydi.

 

IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar
  • Belki de en önemli gelişmelerden biri insan yaşamının kutsallığı için yapılan yatırımlardı. Bu kapsamda uydu yardımlı arama kurtarma imkanı olan COSPAS-SARSAT sistemi tesis edilerek 7 bine yakın insan hayatının kurtarılması sağlandı.

 

  • Bütün bu faaliyetler, yine büyüklerimizin öngörüleri doğrultusunda bakanlık kadrolarında denizci kökenli bürokratlara yer verilmesi sayesinde, sektör ile koordinasyon içerisinde ve başarıyla gerçekleştirildi.”

 

‘Büyüğümüzün, izlerini, etkisini ve liderliğini gördük’

 

Kıran son olarak şöyle konuştu: “Son 15-20 yıllık süre içerisinde denizcilik sektörümüze katkı sağlayan, yeni ufuklar açan ve her geçen yıl daha da güçlenmemize olanak tanıyan, neredeyse her projede, her önemli gelişmede, her yenilikte ya stratejinin oluşturulmasında ya da karar aşamasında ya plan/proje safhasında ya da işin icraat kısmında hep o saygıdeğer büyüğümüzün izlerini, etkisini ve liderliğini gördük.”

 

Kıran’ın konuşmasının ardından AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Denizcilik Üstün Hizmet Beratı verilmek üzere sahneye davet edildi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi