'Türkiye pazarında lider konumdayız bunun verdiği motivasyon ve doğru noktalara odaklanarak bu dönemi yurt içi pazarda 25 büyüyerek tamamladık. Bizim asıl odağımız global pazarlarda yer almak olduğu için son 2 yıldır yurtdışı pazarlara odaklandık ve bunun sonuçlarını, son iki yılda 110 büyüyerek almaya başladık. Yeni ülkeler ağımıza katarak global oyuncu olmak bizim hedefimiz' diyen Kaya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya, ürün ve hizmetlerini tüm dünyaya yayma konusunda inançlı olduklarını söyledi.

İşveren tarafından verilen iş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimlerinin kaliteli ve amacına hitap ediyor olmasının hayati derecede önemli olduğunu söyleyen Kaya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya, meslek hastalıklarının tümünün, iş kazalarının ise 98'inin önlenebilir olduğunu, bu sebeple İSG eğitimlerinin yasal bir zorunluluk olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi. 'İSG eğitimlerini yasal bir zorunluluktan ibaret görsek de İSG eğitimleri, iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunma bilincinin oluşmasını ve İSG kültürünün kurum içinde gelişmesini sağlıyor. İşveren tarafından verilen İSG eğitimlerinin kalite ve amacına hitap ediyor olması bu anlamda önem taşıyor, çünkü eğitim, İSG kültürünün oluşmasında rol oynayan önemli yapı taşı ve lokomotifin başlangıcı' diyen Kaya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya, eğitim sürecinin doğru uygulanmadığı işyerlerinde İSG uygulamalarının yetersiz kaldığını belirtti.

Görsel hafıza bu işin olmazsa olmazı Önleme politikalarının en önemlisi eğitim başlığını önemsizleştirerek yapılan saha uygulamaları ve klasik eğitim anlayışıyla iş kazalarının önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Kaya, 'Bir eğitim öncelikle donanımlı bir eğitmen tarafından algıya hitap etmeli. Bu anlamda salt anlatı içeren klasik yöntemler eğitimi, hedeflenen noktaya sürüklemeyecektir. Daha modern, hafızada iz bırakacak olan metotlar tercih edilmelidir. Eğitilen kişiler kesinlikle eğitimin bir parçası olmalıdır. Görsel hafızanın, salt anlatı ile gerçekleştirilen sunudan daha kalıcı olduğu yadsınamaz bir gerçektir' dedi. Veriler, gerçekleri pek yansıtmıyor Sözlerine, 'Ne yazık ki iş kazalarında Avrupa ve dünyada zirveyi zorlayan ülkelerden biri olduğumuz bir gerçek. İnanılmaz rakamlarla karşılaştık 2015 ve 2016 yıllarında. Ve bunlarla beraber ülkemizde kaçak işçileri ve SGK'lı olmayan çalışanları göz önüne aldığımızda; bilinmeyen veya bildirilmeyen iş kazaları ile bu sayının SGK istatistiklerinin çok üzerinde bir rakama ulaşacağı da açıktır. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu işçi ölüm sayıları aslında kamuoyuna açıklananın ve bilinenin ortalama iki katına kadar ulaştığı bir gerçek.

Çünkü SGK istatistikleri yalnızca kayıtlı işçileri kapsıyor, yani çıraklar ve kendi hesabına çalışanlar bu verilerde yer almıyor' diyerek devam eden Kaya, SGK tarafından açıklanan 'İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sonucu Ölüm Geliri (Dosya) istatistiklerinin gerçek rakamların boyutunu gösterdiğini söyledi. Eğitimi saha denetimleri takip etmeli Güvenlik kültürünün işletme genelinde algılanmasının tek taraflı sağlanamayacağını; güvenlik kültürünün işletmeye değer olarak kazandırılmasının, hem yönetim, hem de işçilere bağlı olduğunu; işçi sağlığı ve güvenliği konusunda devlet, işletmeler ve sendikalar kendi üzerlerine düşen görevleri yerine getirmede ne kadar istekli ve gayretli olsalar da bu çabalar çalışanlar tarafından benimsenmez, desteklenmezse istenilen sonuçlara ulaşılamayacağını açıklayan Kaya, 'Bu bağlamda kültürün oluşmasındaki önemli etkenlerden biri olarak eğitimden bahsettik fakat eğitim tek başına aktif olabilecek ve kesin çözümler elde edebileceğimiz bir yöntem değildir elbette. Eğitimi saha denetimleri takip etmelidir. Eğitim ve denetimi bir bisikletin pedalları olarak düşünebilirsiniz. Yalnız ve yalnız bu iki kaynak doğru şekilde birlikte çalıştığında sistem bize yeşil ışık gösterecektir. O zaman emeğimizin karşılığını gözle görünür şekilde dönüştürebileceğizdir. Bunu kaza oranlarının azalmasında, kişilerin saha kurallarına gösterdiği hassasiyetlerde, çalışanlardan gelen geri bildirimlerin artışında gibi benzeri konularda görebileceğizdir' dedi.

Hedef: Global oyuncu olmak Kaya Grubu'nun, arzu edilen değişimin en büyük temsilcisi olarak öğrencileri gördüğünü, bu sebeple farklı şehirlerden ihtiyaç sahibi öğrencilere burs ve staj imkanı verdiklerini, ürünlerini okullarda sergiledikleri teşhir alanları olduğunu, ön lisans ve yüksek lisans öğrencilerine ders verdiklerini, kursiyerlere kendi tesislerinde ücretsiz kurs imkanı tanıdıklarını, ürünlerin kullanımıyla alakalı hemen hemen her şehirde ücretsiz sunumlar yaptıklarını ve her yıl İGY (İş Güvenliği ve Yaşam' zirveleri düzenlediklerini söyleyen Kaya, Kaya Grubu'nun pazardaki mevcut konumu hakkında da şu bilgileri paylaştı: '2016 yılı 2015 yılı ile oldukça benzer oldu. Tüm sektörler gibi biz de benzer süreçlerden geçtik.

Mevcut durumda alanımızda Türkiye pazarında lider konumdayız bunun verdiği motivasyon ve doğru noktalara odaklanarak bu dönemi yurt içi pazarda 25 büyüyerek tamamladık. Bizim asıl odağımız global pazarlarda yer almak olduğu için son 2 yıldır yurtdışı pazarlara odaklandık ve bunun sonuçlarını, son iki yılda 110 büyüyerek almaya başladık. Yeni ülkeler ağımıza katarak global oyuncu olmak bizim hedefimiz. En yakın zamanda yurtdışı satışımızın lokal satışlarımızın üstüne çıkartmak istiyoruz. Şu anda 60dan fazla ülkeye olan ihracat ve aktivitelerimizi tüm dünyaya yaymak konusunda inançlıyız. 2017 yılında hedefimiz önceki yıllarda yakalanan büyüme hızını daha da ileri götürmek'.Kaya Safety 1980'den beri gelen üretim yeteneklerimize sunduğumuz eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizi harmanlayarak ekliyoruz. Ürünlerimizde olduğu gibi eğitim alanlarındaki mevcut konumumuzu verdiğimiz hizmetler, edindiğimiz yetkinliklerle ve uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalarla taçlandırıyoruz. Artık şunu gururla söyleyebiliriz ki, Kaya'dan alınan ürünler ve hizmetler gelişmiş ülkelerde bulunan hizmetlerden aşağı kalır hiçbir tarafı kalmadığı gibi ek birçok avantaja da sahiptir. Bunu sahip olduğumuz

Avrupa'nın ikinci büyük eğitim tesisimiz, geniş ürün yelpazemiz ve 500'e yakın uluslararası sertifikalarımızla kanıtladık. Eğitim ve Danışmanlık Birimlerimiz: Kaya Training & Consulting, IOSH (Institution of Occupational Health and Safety) Managing Safely ile her kademeden İSG Profesyonelleri ve Yöneticilerine, Working Safely Eğitimleri ile İSG temeline ihtiyaç duyan tüm çalışanlara yönelik eğitimleri, NSC (National Safety Council) İş Sağlığı ve Güvenliği süreç ve yönetiminde anahtar ipuçları sunan iç ve dış kaynaklı eğitmenleri sağladığı eğitimleri, IRATA (Industrial Rope Access Trade Association) tüm seviyeler için iple erişim teknisyeni olmak isteyen bireyler ve iple erişim teknikleri kullanmak isteyen profesyonellere yönelik eğitimleri, GWO (Global Wind Organisation) BST ile Rüzgar Enerjisi endüstrisinde çalışanların sektöre özgü tehlikeleri tanımlaması ve daha güvenli çalışma yöntemleri geliştirmesine yönelik eğitimleri ve NEBOSH (National Examination Board in Occupational Safety and Health) İngiltere'de İş Sağlığı ve Güvenliği alanında mesleki yetkinliği belgeleyen milli İş Sağlığı ve Güvenliği sınav kurumu olup, yetkilendirdiği kurumların sağladığı eğitimlerin sınavlarını yapan ve değerlendiren kurum olma özelliği ile İngiltere hükümeti kurumun düzenlemiş olduğu sınavları tanımaktadır ve uluslararası düzeyde bilinirliği bulunmakta olup NEBOSH Uluslararası Genel Sertifika ve İş Yerinde Sağlık ve Güvenlik Eğitimlerini sağlamaktadır.

Derya Altuntepe - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim