Karanlık Liman Bölgesi, Çanakkale Boğazı’ndan öncelikli geçiş hakkı tanınmasına yönelik yürütülen tartışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “Türk boğazlarının kaosa sokulduğunu iddia edenler, yıllardır Türk boğazlarını sömürüyorlar” diye başlayan açıklamada, “Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapan gemilerin Kolin Şirketi iştiraki firmadan yakıt almaları halinde öncelik tanınacağı ve boğaz geçişlerinde bekleme yapmayacağı” iddiasının ortaya atıldığı işaret edilerek, şöyle devam ediyor: “Ancak yazının içeriğine bakıldığında bu yazı ile bir şirkete değil, Çanakkale Boğazı’nda hizmet verecek tüm ikmalcilere, dolayısıyla sektörün tamamına bir ayrıcalık verilmiştir. Nasıl ki bugün İstanbul’da birden fazla yakıt ikmalcisi varsa yarın Çanakkale’de de birden fazla ikmalcinin olması olağandır.”

 

‘Kendi çıkarları uğruna görmezden gelmeyi tercih ettiler’

 

Açıklamada, “Bu iddiayı ortaya atanlar, daha dün İstanbul Boğazı’nın alternatifi olarak Aliağa’da bir yakıt ikmal noktası oluşturacaklarını beyan ederek Çanakkale Boğazı’nda iki yıldır yapılmakta olan yakıt ikmali hizmetini yok saymışlar ve bu iddialarını temsil ettikleri Deniz Ticaret Odasının bir projesi olarak sunmuşlardır. Yine bu iddiayı ortaya atanlar, Bakanlığın aslında bu yazıyla sektörün gelişmesi ve yurtdışındaki rakipleriyle rekabet gücünün artırabilmesi adına almış bir karar olduğunu kendi çıkarları uğruna görmezden gelmeyi tercih etmişlerdir” denildi.

 

Çanakkale yerine İstanbul Boğazı olsaydı

 

Bakanlığın geçmişte aynı amaçla Tuzla ve Yalova tersanelerine giden gemilere Türk Boğazlarında geçiş önceliği tanıdığı, hala devam eden bu uygulama sayesinde sektörün büyüdüğü vurgulanan açıklamada, “Sektöre bu kötülüğü yapanlar acaba geçiş önceliği izni Çanakkale yerine İstanbul Boğazı için verilmiş olsaydı yine aynı yaygarayı kopartırlar mıydı?” denildi.

 

‘Bu yönetmelik ile Boğazlar tek bir firma tekeline teslim edildi’

Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış

 

DTO’nun iddia sahiplerine destek vermek yerine karşı çıkmış olmasını umut ettiklerine işaret edilen açıklamada, “Bakanlığın Karanlık Liman izni ile Türk Boğazlarını kaosa soktuğunu iddia eden bu zihniyet, aslında yıllardır Türk Boğazlarını sömürmeye devam etmektedir. Kendi tabirleriyle “promosyon içeren bir yönetmelik” ile yıllardır hem İstanbul hem de Çanakkale Boğazlarından geçen tüm gemilere içki ve sigara satan bu firma, Türk Boğazlarında gümrüksüz satış mağazası hizmeti vermekten vazgeçmediği müddetçe yönetmelik gereği başkalarının bu işe talip olması ihtimali bile yoktur. Bu yönetmelik ile Türk Boğazları, tek bir firma tekeline teslim edilmiş ve diğer firmalara rekabet şansı dahi tanınmamıştır” denildi.

 

‘Saptırılmış haberler nedeniyle sektörün önünü açacak izin iptal edilmiş’

 

Açıklama şöyle devam ediyor: “Basında çıkan kasıtlı, taraflı ve asılsız haberlerle olay sektörel olmaktan çıkartılarak uluslararası siyasi ilişkiler seviyesinde bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu asılsız iddiaları ortaya atanlar, BMS United firmasının bir Danimarka firması olduğunu gizleyerek Pire’deki ofisleri üzerinden Yunan şirketi gibi gösterme gayretine düşmüşlerdir. Ne acıdır ki iddia sahipleri, İstanbul merkezli diğer tüm ikmalciler gibi hem BMS hem de bağlı olduğu Bunker Holding A/S Danimarka şirketinin diğer iştirakleri ile yıllardır çalışmaktadırlar.

 

Denizcilik sektörü adına konuştuğunu iddia eden ama sadece şahsi çıkarları için endişeye kapılmış bir zümrenin yaptırmış olduğu saptırılmış bu haberler nedeniyle Türk yakıt sektörünün önünü açacak olan bir izin iptal edilmiş, değerli bir liman başkanı görevden alınmış ve Türk yakıt sektörü ülkemize döviz kazandıracak ciddi bir rekabet avantajını kaybetmiştir.”

 

Editör: Haber Merkezi