2023-2024 balıkçılık av sezonu kapandı 2023-2024 balıkçılık av sezonu kapandı

“İzmit Körfezi’nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi” projesi kapsamındaki yapılan sempozyumda yapılan çevre çalışmaları ile canlı çeşitliliğinin arttığı ancak artan liman sahaları nedeniyle avlanma alanların giderek azaldığına dikkat çekildi.

İzmit Körfezi'nde balık popülasyonun arttırılması ve balıkçılığın yeni nesiller tarafından devam ettirilmesi için başlatılan "İzmit Körfezi'nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi" projesinin kapanış sempozyumu sona erdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük ettiği projeye çok sayıda kurum ve kuruluşta destek verdi. Proje kapsamındaki sempozyuma Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Saadet Karakulak, Türkiye Sualtı Sporları Federasyon Başkanı Şahin Özen, KAMADER Başkanı Engin Öztürk, Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, bakanlık yetkilileri, dalış kulübü temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Projenin kapanış sempozyumunda ise İzmit Körfezi’nde yapılan çevre yatırımları ile canlı türlerinin arttığı ancak artan liman sahaları ile avcılık yapılan alanların azaldığına vurgu yapıldı.
 

Körfez’de 57 tür belirlendi


Burada söz alan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Saadet Karakulak, İzmit Körfezi’nin balıkçılık açısından önemli olduğuna işaret ederek, bölgede bulunan su alanlarının da bu önemi arttırdığını kaydetti. Proje kapsamında Körfez’deki canlı çeşitliliğinin araştırıldığını aktaran Karakulak, “Yunus S araştırma gemimizden 2018 sonbahar döneminde toplam 37 tür elde edildi. Elde ettiğimiz bu türler ekonomik değeri yüksek olan tekir, barbun, mezgit, mırmır, dil, kalkan, kırlangıç gibi balıkları görmekteyiz. Körfez’de avcılık yapan balıkçılara baktığımızda da toplam 30 adet balık hedef olarak avlanmakta. Her iki çalışma sonucunu da değerlendirdiğimizde Körfez’de 45 adet balık, 12 adet omurgasız olmak üzere toplam 57 tür belirlendi” diye konuştu.

Balıkçılık sahaları azalıyor

Körfez balıkçılığının sorunlarına da değinen Karakulak, “En önemli balıkçı barınaklarının alt ve üst yapı eksikliği ön plana çıkmakta. Mutlaka balıkçıların yaşam ve çalışma alanlarının iyileştirilmesi, soğuk hava depolarının, balık satış yerlerinin kurulması, gerekiyor. Diğer bir önemli sorunumuz Körfez’de balıkçılık sahaları git gide azalmakta. Körfez’de her yapılan bir liman veya platform, etrafındaki 200 metre alanın yasaklanmasına yol açıyor. Kıyı balıkçısının uzak sahalara gitme kapasiteleri yok. Açığa çıktığı taktirde gemilerin geçiş rotası ile karşı karşıya kalmakta ve bu da balıkçılık sahasının azalmasına yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Bazı türler yok oldu

Karakulak’ın ardından Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, “Derinlerdeki Yaşam” adlı belgeselinin sunumunu gerçekleştirdi. İzmit Körfezi’nin bir dönem ciddi bir deniz kirliliğine maruz kaldığına işaret eden Ceylan, “Son yıllarda alınan tedbirlerle bir iyileşme süreci içerisinde. Ancak kirlilikle birlikte burada bazı türler de yok oldu. 36 ekonomik tür vardı şimdi 78 türe kadar düştü” dedi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi