Hırvatistan’ın yerli olarak geliştirdiği devriye botlarında ASELSAN tarafından üretilen Muhafız Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi kullanılacak. Türk Donanması’nda da uzun bir süredir kullanımda olan ASELSAN üretimi Muhafız UKSTS (Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi) diğer ülkelerin de ilgisini çekmeye devam ediyor. Bir süre önce Malezya’da üretim için kurulan ve yüzde 100 ASELSAN’a ait bir iştirak olan ASELSANMALAYSIA şirketi tarafından Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Malezya Deniz Kuvvetleri botlarına da yerleştirilen silah sistemi, aynı şirket üzerinden Uzak Doğu’daki faaliyetlerini sürdürüyor. Güney Kore’de faaliyet gösteren Hyundai Heavy Industries Tersanesi'nin de yabancı bir ülkeye sattığı gemilerde Muhafız’ı kullanacağının anlaşması imzalanmıştı.

ASELSAN'IN SİLAH SİSTEMİNİ KULLANACAK

Denizcilik örgütlerinden BM'ye mektup: "Kaçırılan denizciler için çaba sarf edin" Denizcilik örgütlerinden BM'ye mektup: "Kaçırılan denizciler için çaba sarf edin"

Şimdi bir güzel gelişmede Hırvatistan’dan geldi. Hırvat Donanması için toplamda 5 adet üretilecek olan Omis adlı devriye botlarında ASELSAN’ın silah sistemi kullanılacak. Baş topu olarak görev üstlenecek olan 30 mm Muhafız UKSTS, otomatik hedef izleme özelliğiyle hedefin hızını ve rotasını hesaplayabiliyor. Kullanılan mühimmat, hedefin mesafesi, havanın durumu gibi bilgileri analiz ederek otomatik balistik düzenleme yapabilen Muhafız, Hırvat botlarının caydırıcı gücü olacak. Donanımhaber.com'un haberine göre, muhafız sistemi gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedeflerin tespit edilmesini, hedeflerin otomatik olarak tanınmasını, takip edilmesini ve bu hedeflere atış yapılabilmesini sağlıyor. Üretilecek diğer 4 gemide de Muhafız yer alacak. Gemilerdeki montaj, bakım, test anlaşmaları imzalandı ve tüm süreç ASELSAN tarafından yürütülecek. Toplamda 16 mürettabata sahip olan Hırvatistan’ın yeni devriye botları 43.25 metre uzunluğa ve 240 ton ağırlığa sahip.

Editör: Haber Merkezi