Genç, başarılı ve idealist kadrosuyla yazılım alanında dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen bir firma Ayden Marine. Şirketin Genel Müdürü Ayçın Özsakabaşı'nın Ekim 2016'daki sohbetimizde 'Belki hayatımızın en riskli projesiydi' diye bahsetti Semisubmarine projesi bugün iki ödül almanın çok ötesinde bir konumda. Herkese ilham kaynağı olan Semisubmarine ile Türk mühendislerinin başarısını gözler önüne seren Ayden Marine yönetimi ve ekibini 7Deniz Ailesi olarak tebrik ediyor, çok daha başarılı projelerde yer alacakları günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

Ayden Marine Genel Müdürü Ayçın Özsakabaşı ile Ekim 2016'da bir söyleşi yapmıştık. O gün bizlere, 'Belki hayatımızın en riskli projesiydi. Her gün o denizin altına giren insanların can güvenliği sizin verdiğiniz kararlara bakıyor. Burada Türk Loydu'nun da çalışması, özverisi ve projeye inanarak girdiği destek önemli. Diğer taraftan Türk Loydu'ndan aldığımız Yenilikçilik ödülü benim için çok anlamlı. İnovasyon alanında da Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülü almamız sürpriz oldu. Çünkü bu alanlarda daha önce ödül alan firmalar Türkiye'nin değil dünyanın dev firmalarıydı' diyen Özsakabaşı, yaptıkları işlerin görülmesinin, takip edilmesinin, en sonunda ödüllendirilmesinin ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı olduğunu belirtmişti.

Semisubmarine'ye artan ilgi Bugün Semisubmarine'nin gördüğü ilgiden memnuniyetini dile getiren Özsakabaşı, 'Hayaller de değil, gerçekler de buluşalım' diyerek çok daha başarılı projeler için durmadan çalışacaklarını ifade ediyor. Ayden Marine Yöneticilerinden Osman Uluşahin ise tasarımıyla bir ilk olma özelliğini taşıyan Semisubmarineʹnin herkese ilham kaynağı olmasından dolayı duydukları mutluluğu dile getiriyor. Türkiye'de üretilen ilk yarı denizaltı olma özelliğini taşıyan Semisubmarine, geçen yıl Marmaris'te başladığı turlarına bu sene de devam ediyor. Ege Denizi'nin güzelliklerini gözler önüne seren tekneye turistlerin gösterdiği ilgi de her geçen gün artıyor. Yarı denizaltı neden tur teknesi olmasın ki! Yarı denizaltının kaptanı Yusuf Dirmilli, geçen yıl başladıkları turlara talebin yüzde 100 arttığını söyledi. İnsanların düşüncelerini hayata geçirince mutlu olduğunu anlatan Dirmilli, Egeʹnin derinliklerini görenlerin hayranlıklarını gizleyemediğini dile getirdi.

Dirmilli, yarı denizaltıyı tur teknesi yaparak cesaret edilemeyen bir atılımı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yarı denizaltının ortağı Murat Kuyumcu ise teknenin dizaynının ve mavi tur yapmasının ilgiyi artırdığını kaydetti. Turistlerden turlara birçok kez katılanlar olduğuna değinen Kuyumcu, ˮ2016ʹda 9 bin civarında misafirimize deniz altını gösterdik.ˮ dedi. Eğe Denizi'nin güzelliğini sergiliyor Marmarisʹe tatile gelen Vedat Çaka da turun çok heyecanlı olduğunu, denizin altında balıkları yakından görmenin mutluluk verdiğini söyledi. İngiliz vatandaşı Nicola Kaytankas ise ilk kez denizin altını gördüğünü belirterek, ˮBalıkları gördüm. Çok heyecanlı ve büyüleyiciydi. Çok harika bir turduˮ ifadelerini kullandı. Hedef her zaman daha yükseğe çıkmak Ayden Marine imzası taşıyan Semisubmarine'in başarısı üzerine Genel Müdürü Ayçin Özsakbaşı ile tekrar bir araya geldik ve kendisine 'Peki, bugünlerde neler yapıyorsunuz' sorusunu sorduk. AydenLoad sektörün hizmetinde Bugünlerde gemi kaptanlarının kullanımı için gemi üzerinde anlık stabilite hesapları yapabilen Yükleme Programının yazılı üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ayçin Özsakbaşı, 'Yükleme Programı yazılımımız AydenLoad, yurt içi ve yurt dışında büyük rağbet görüyor.

Bizler de bu alanda çok iddialıyız. IMO'nun 2016 Ocak ayında yürürlüğe soktuğu mevzuat gereğince, böyle bir programa sahip olmayan tankerlerin ilgisinin yanında, hali hazırda mevzuat gereksinimlerini karşılayacak benzer tipte programlara sahip olmalarına rağmen bizim programımıza geçiş yapan birçok gemi hatta işletme bulunmakta. Zaten yurt içindeki önemli işletmelerin birçoğuyla filo bazında çalışıyoruz. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında programımızı kullanan kaptanlardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bunlar da açıkçası hedeflerimizi daha da yükseklere çıkarma konusunda bizlere motivasyon oluyor' diyor.

Emergency Response Service ile güvenli seyirler Ayden Marine'in Emergency Response Service hizmeti ise gemiyi, acil durumlarda tekrar güvenli hale getirmek için verdikleri teknik destek üzerine kurulu. Bugün 50 civarı geminin kullandığı Emergency Response Service, yakın zamanda pek çok gemi için olmazsa olmaz hale gelecek gibi görünüyor. Özsakbaşı, bunun nedenini şöyle açıklıyor; Dünya genelinde bu hizmeti sağlayan kuruluş sayısı gerçekten kısıtlı ve genellikle Klas kuruluşları tarafından sunulan bir hizmet çünkü 7/24 ulaşılabilir ve alanına son derece hakim mühendislerden kurulu yetkin bir ekip gerektiren bir hizmet. Hizmette sınırımızı dünyamız belirliyor 'Ayden Marine olarak sağladığımız hizmetlerin kalitesine gösterdiğimiz hassasiyet kadar, satış sonrası destek konularına da özen gösteriyoruz. İşin bu kısmı da sonuçta hizmetin bir parçası ve hatta belki de en önemli parçası. Bir geminin, dünyanın neresinde olursa olsun, dilediği an bize farklı birçok alternatif kanal üzerinden ulaşabileceği ve geri dönüş alabileceği bir destek altyapımız bulunmakta' diyen Özsakbaşı, Türk denizciliğinin yarınları için var güçleri ile çalıştıklarının altını çiziyor.

İbrahim Kocamış - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim