Global Yatırım Holding'in (GYH) 2018 yılına ilişkin konsolide gelirleri yüzde 40 artışla 1 milyar 128 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Grubun konsolide operasyonel faiz, vergi ve amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 2017 yılına oranla yüzde 67 artarak 465 milyon TL seviyesine ulaştı. GYH bünyesinde başta liman işletmeciliği olmak üzere, sıkıştırılmış doğalgaz satışları ve elektrik üretimi olmak üzere tüm işkolları artışa katkı sağladı.  

 

4 kat artışla 40 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti

 

GYH faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmeciliğine ait 2018 yılı gelirlerinin, yıllık bazda yüzde 42’lik artış göstererek 601 milyon TL, FAVÖK'ün ise yıllık bazda yüzde 47’lik artışla 402.7 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi. GYH'nin elektrik üretimi işkolu da 2018’de gelirlerini iki katın üzerinde artırarak 83 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu dönemde elektrik üretimi işkolu geçen sene açıkladığı 0.1 milyon TL’ye kıyasla 7.1 milyon TL FAVÖK açıkladı.

 

Açıklanan verilere göre, GYH'nin gaz sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz şirketinin gelirleri de spot gaz ticareti hariç yüzde 32 artarak 242.1 milyon TL, FAVÖK’ü ise dört kat artışla 40 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti. Holdingin maden işkolu ise 2018’de geçtiğimiz yıla göre gelirlerini yüzde 29 artırarak 78.2 milyon TL olarak açıklarken, FAVÖK’ünü ise 22.0 milyon TL seviyesinde açıkladı.

 

Gayrimenkul işkolu gelirlerini de 61.1 milyon TL seviyesinde gelir açıkladı. Bu işkolunun bir önceki yıl 20.6 milyon TL olan FAVÖK'ünün ise 25.6 milyon TL seviyesine yükseldiği bildirildi.

 

GYH'nin menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirleri 2018 yılında yüzde 17 artarak 48.4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. 2017 senesinde 1.5 milyon TL olan FAVÖK ise 2018’de 2.9 milyon TL seviyesine yükseldi.

 

 

Yatırım fırsatlarına odaklanmaya devam edecek

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, "Grup bünyesindeki şirketlerimiz organik büyümelerini sürdürürken, finansal ve operasyonel şoklara karşı dayanıklılıklarını bir kez daha kanıtladılar. Çeşitlendirdiğimiz portföyümüz, ihtiyatlı risk tedbirlerimiz ve kesintiye uğramayan yatırımlarımız ile yüksek oranlarda gelir ve FAVÖK artışının yanı sıra güçlü serbest nakit akışı yarattık. Son olarak, dört senelik yoğun sermaye taahhütlerimizin ardından bütün işkollarımız pozitif nakit akımı yarattı ve operasyonel amaçlı daha fazla sermaye girişine ihtiyaç duymuyorlar. 2019’da Global Yatırım Holding stratejik sektörlerine, sürdürülebilir büyümeye ve yeni pazarlardaki yatırım fırsatlarına odaklanmaya devam edecek" dedi.

 

 

Yeni limanları işletme hakkı aldı

 

GYH’nin liman işletmeciliği iş kolunun uluslararası genişleme stratejisini sürdürdüğüne dikkat çeken Kutman, "Küba’da Havana Kruvaziyer Limanı’nın işletme haklarını alarak Amerika kıtasına ilk adımı attık" diye konuştu. Amerika Kıtası’nda dünyanın en büyük kruvaziyer yolcu pazarı Karayipler odaklı genişlemenin liman işletmeciliğindeki hedefleri için kilit önem taşıdığını hatırlatan Kutman, "Antigua ve Barbuda Hükümeti ile St. John’s Kruvaziyer Limanı ve diğer kruvaziyer liman operasyonlarını işletmek üzere imtiyaz sözleşmesi imzaladık. Bahamalar’da Nassau Kruvaziyer Limanı'nın 25 yıl süre ile işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğumuz teklif Bahamalar Hükümeti tarafından en iyi teklif seçildi. 2018’de ayrıca Hırvatistan’da bulunan Zadar Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini devraldık” ifadesini kullandı.

Dış ticaret açığı yüzde 44 azaldı Dış ticaret açığı yüzde 44 azaldı

 

Naturelgaz yüzde 75’e yakın pazar payına sahip

 

GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser de, "2018, sıkıştırılmış doğal gaz iş kolundaki iştirakimiz Naturelgaz için de kuvvetli bir toparlanma ve önemli ve devamlılık arz eden mali gelişmeler içeren bir sene oldu. Büyüme strateji doğrultusunda, Naturelgaz için halka arz seçeneğini değerlendiriyoruz. Naturelgaz toplam taşıma doğalgaz pazarında yüzde 18-20, sadece CNG'de ise yüzde 75'e yakın pazar payına sahip” diye konuştu.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi