Yenikapı’da yapılması planlanan kruvaziyer limana ilişkin Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, “Yenikapı’nın İstanbul ekonomisine katkısı yıllık 300 milyon dolardan aşağı olmaz. Devletten yolcu garantisi istemiyoruz, yılda 2 milyon yolcu garantisi veriyoruz” dedi.

AK Parti İstanbul Büyük Şehir (İBB) Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın sözünü ettiği Yenikapı kruvaziyer limanlarına talip çıktı. Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Yenikapı Limanı’nın ‘hemen’ yapılması gerektiğini belirterek, “Projelerimizi, çizimlerimizi sunduk. Günde 8 gemiye hizmet verecek bir projemiz var. Yenikapı'nın İstanbul ekonomisine katkısı yıllık 300 milyon dolardan aşağı olmaz. Devletten yolcu garantisi istemiyoruz, yılda 2 milyon yolcu garantisi veriyoruz” dedi.

‘Devletten yolcu garantisi istemiyoruz’

 

Dünya Gazetesi’nin haberine göre Kutman, Yenikapı Kruvaziyer Limanı'na talip olduklarını söyledi. Türk Hava Yolları ile Yenikapı Kruvaizyer Limanı'nda müthiş bir sinerji yaratabileceklerini vurgulayan Kutman, "Yenikapı'yı ben alırsam devlete yılda 2 milyon yolcu garantisi veririm" dedi. Bir kruvaziyerin yarattığı ekosistem ile adeta bir tüketim ve mikro ekonomiyi canlandırma makinesi gibi çalıştığını anlatan Kutman, İstanbul'un bölgenin kruvaziyer limanı olabilmesi için Çanakkale Köprüsü'nün MSC Cruise tipi en büyük boy gemilerin geçişine olanak tanıyacak yükseklikte olması gerektiğine de işaret etti.

 

Yenikapı Kruvaziyer Limanı projesini 3 yıldır beklediklerini belirten Kutman, “Projelerimizi, çizimlerimizi sunduk. Günde 8 gemiye hizmet verecek bir projemiz var. Yenikapı'nın İstanbul ekonomisine katkısı yıllık 300 milyon dolardan aşağı olmaz. Devletten yolcu garantisi istemiyoruz, yılda 2 milyon yolcu garantisi veriyoruz” dedi.

 

Pire, İstanbul’a ciddi bir rakip

 

Çinlilerin Pire Limanı'nın işleteceğini dolayısıyla Yenikapı Kruvaziyer Limanı'nın 'hemen' yapılması gerektiğini de vurgulayan Kutman, "Pire, İstanbul'a ciddi bir rakip. Kruvaziyer yolcusunun ayağı bir limana alışırsa bu alışkanlığını değiştirmek 5 yıl alıyor. İstanbul'un bir kruvaziyer destinasyonu olarak bir 'turn around' limanı olabilir. Yani yolculuğa başlanan ya da sona eren liman olur" değerlendirmesini yaptı.

20 bin yerli turist bayramda Yunan adalarına gidecek 20 bin yerli turist bayramda Yunan adalarına gidecek

 

‘Bahamalardaki model Türkiye’ye örnek olabilir’

 

Bahamalar'da dünyanın en büyük kruvaziyer limanları arasında yer alan başkent Nassau'da Kruvaziyer Limanı ihalesine en iyi teklifi verdiklerini hatırlatan Kutman, “Türkiye'ye örnek olabilecek bir model ile birinci geldik" dedi. Liman için kurulan şirkette Global'in liman işletmeciliği kolu Global Ports Holding'in yüzde 49, yatırım fonu Bahamian Investment Fund'ın yine yüzde 49 ve bir vakıf olarak kurulan Yes Foundation'un yüzde 2 hissesi bulunuyor. Global'in rakiplerinin arasından sıyrılarak ön plana çıkmasını ise Yes Foundation sağlamış. Kutman, "Bahamalar'ın nüfusu 400 bin… Fon, 40 bin kişiyi hisse yoluyla limana ortak edecek. Küçük yatırımcının yatırım yapabileceği şekilde düzenleme yapılıyor. Vakıf ise gelirleri Bahamalar gençliğinin gelişimini destekleyecek projelerde kullanacak" diyerek aslında liman ile birlikte bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini kaydetti.

 

İnşaat Enka'dan otobüs Temsa'dan

 

Nassau Kruvaziyer Limanı'nda rıhtım sayısının artırmayı ve yeni terminal binası yapmayı planladıklarını ifade eden Mehmet Kutman, "Enka'nın Bahamalar'da ABD Büyükelçiliği'ni inşa ettiğini öğrendik. Öncelikle onlarla görüşürüz. Sonra diğer uluslararası müteahhitlerimize gideriz. Projemiz 8 milyon dolarlık elektrikli otobüs alımı da içeriyor. Bunun için de önce Temsa ile görüşürüz. Bizim projelerimizde önceliğimiz Türk şirketleri ile görüşmek. Geçtiğimiz yıl Küba'da Havana Kruvaziyer Limanı'nın işletmesini devralmıştık. Devralmaya giden süreçte de Küba'nın birçok Türk şirket ile tanışmasını sağladık" şeklinde konuştu.

Nassau hariç, Türkiye dahil toplam 10 ülkede 16'sı kruvaziyer 2'si ticari olmak üzere 18 limanları olduğunu ve dünyanın en büyük kruvaziyer yolcu pazarı Karayipler'e geçen yıl Havana ile giriş yaptıklarını belirten Kutman, şöyle devam etti: "Dünyada kruvaziyer yolcusu olabilecek insan sayısı 1 milyar. Şu an sayı 28 milyon. Eklenecek yeni limanları da düşündüğümüzde hizmet verdiğimiz yolcu sayısı 14 milyona çıkacak. Yani kruvaziyer yolcusunun yüzde 50'si bizim limanlarımızdan geçecek. Şimdi 8 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. Ana hedef; kruvaziyer yolcularının yüzde 60-70'inin limanlarımızdan geçtiği bir ağ kurmak. 30 ülkeye yayılacağız. Önümüzdeki 36 ayda 1 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. 20 liman hedefimizde."

 

Limanlarının kapısını açtı

 

Mehmet Kutman, ekonomi diplomasisine, Türk iş adamlarının yurt dışındaki işbirliğine ve birbirlerine yeni pazarlar yeni yollar açması gerektiğine çok inanıyor. Bu inancını konuşmasında farklı tonlamalarla tekrar ederken daha önce de ifade ettiği "Benim 'Her liman bir Türk büyükelçiliğidir' lafım vardır" cümlesini hatırlattı. Kutman, "Ben bunu çok ciddiye alıyorum. Yurt dışındaki limanlarımıza Türkiye'den halıcı, mücevheratçı, lokumcu götürmek üzere çalışıyoruz. Türk yeme-içme zincirlerimiz düşünüyorsa, görüşelim. Kira değil, sadece cirodan pay alırız" dedi.

 

Dreamlines'a ortak oldu

 

Geçen yıl Dreamlines adında online bir kruvaziyer seyahat acentasına yatırım yaparak ortak olduklarını da hatırlatan Mehmet Kutman, "Dreamlines, dünyanın ikinci büyük online kruvaziyer acentası. O alt yapı üzerinden kruvaziyer yolcusunun tercihlerini çok net görme imkanımız oldu. Dreamlines sayesinde çeşitli kampanyalar düzenleyip Türkiye'ye yolcu yönlendirmesi sağlayabiliriz. Tabii öncelikle İstanbul'da bir kruvaziyer limanı olması gerekiyor" diye konuştu.

 

7DENİZ 

 

Editör: Haber Merkezi