İMEAK Deniz Ticaret Odası Mali İşler Danışmanı Murat Erişti, İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısında, Türk Lirası ile ticaret yapma zorunluluğu getiren yönetmelikle ilgili yaptığı konuşmada “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ”in ticari hayatın her tarafında yapılan işlemleri kapsadığına değindi. Erişti, “Bu yeni çıkan kararnamenin kapsamına ve çıkan tebliğe baktığımız zaman ticari hayatın her tarafında yapılan işlemleri kapsadığını görüyoruz. Yani her türlü sözleşme bundan etkilenir” dedi.

 

“TEBLİĞ YAYINLANDIĞI ANDAN İTİBAREN BİRÇOK SORUNLA GÜNDEME GELDİ”

 

13/9/2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türk Lirası ile ticaret yapma zorunluluğu getirildi. Konuyla ilgili olarak Murat Erişti, “Bu yeni çıkan kararnamenin kapsamına ve çıkan tebliğe baktığımız zaman ticari hayatın her tarafında yapılan işlemleri kapsadığını görüyoruz. Yani her türlü sözleşme bundan etkilenir. Ticaretin her adımında yer alan döviz de bu tebliğ kapsamına geldi. Tebliğ yayınlandığı andan itibaren de aslında birçok sorunla gündeme gelmiş oldu” açıklamasına yer verdi.

 

TEBLİĞDE YER ALAN YERLEŞİKLİK KANUNU’NA DA DİKKAT!

 

Yunan filosuna Türk damgası Yunan filosuna Türk damgası

Tebliğde yer alan Yerleşiklik Kanunu’na da dikkat çeken Erişti, bunun çok önemli olduğunu dile getirdi ve “Yani Türkiye’de yerleşiklik kişiler arasında yapılan sözleşmelerde izin verilenler dışındaki tüm sözleşmelerin artık Türk parası cinsinden yapılmasını emrediyor. Fakat Yerleşiklik Kanunu’nda biraz genişleme yapıldı. Yani yurtdışındaki Türk sahipli bütün şirketler Türkiye’de yerleşik sayılırken, (bu da Türklerin sahip olduğu yabancı bayraklar ve gemilerin ait olduğu şirketlerle kapsama girmiş oldu) yurtdışındaki yerleşik şirketlerin Türkiye’de temsilciliği yüzde 51’inden daha fazla olan şirketler de yerleşiklik tanımının dışında çıkarıldı. Bir de tebliğde bazı tanımlar geldi; temsilcilik ve ofis diye iki kavram var. Bu kavramların tanımlarının  ilerde açılması gerektiğini düşünüyorum ” dedi.

Editör: Haber Merkezi