Habertürk’te Noyan Doğan’ın hazırladığı tv programında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Türk denizciliğinin sıkıntıları ve beklentilerini değerlendirdi. Türkiye’nin denizcilik taşımacılığındaki yerinin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Dursun, “Türkiye’miz bir denizci ülkesi ve denizci bir millet olma yolunda. Sınırlarımızın yüzde 70’i denizlerimiz. Nüfusumuzun yüzde 50’si kıyı şeridinde yaşıyor. Denizci bir ülkeyiz. Denizci millet olma hedefinde çalışmalarımızı gayretle sürdürüyoruz. Türkiye’nin denizcilikteki yeri taşımacılıkta dünya ortalamasının üzerinde. Türkiye’mizde bizim ihracatımız 168 milyar dolar, ithalatımız 223 milyar dolar. Deniz ticaretinde 25-30 trilyon dolarlık bir rakam var. Denizlerden elde edilen gelir ilerleyen dönemde artacaktır” diye konuştu.

 

‘Akdeniz’den daha fazla pay almak için çalışıyoruz’

 

Dursun, “Akdeniz havzasındaki gelirden daha fazla pay alma adına çalışmalar yapıyoruz. Tersane sayımız 35’ten 78’e çıktı. Limanlarımız biraz daha iyileştirilmiştir. Bizim hacmimiz 2003’te 9 milyon DWT’lik taşıma sahip olan filomuz 30 Milyon DWT’ye yaklaşıyor. 2003’te 18. Sıradaydık şu anda 15. Sıradayız. Hedefimiz 2023’te 50 Milyon DWT’ye çıkartmak” ifadelerini kullandı.

 

Dursun, 2023 yılında her 50 kişiden birinde Amatör Denizci Belgesi olmasını hedeflediklerini söylerek: “‘1 Milyon Amatör Denizci Projesi’ başlattık. Belge sayısı Ekim 2018’de 400 kişide 1’ken yaptığımız çalışmalarla 200’de 1 kişiye düşürdük.  2023’te hedefimiz her 50 kişiden birinde Amatör Denizci Belgesi olması” dedi.

 

7DENİZ

Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi

 

Editör: Haber Merkezi