Başrolünde Leonardo DiCaprio'nun oynadığı 2000 tarihli The Beach filmiyle ünlenen Ko Phi Phi Lee adasındaki Maya Koyu turist kafilelerinin verdiği ekolojik zarardan dolayı süresiz olarak kapatıldı.

1 Ekim'de süresiz kapatma kararını duyuran Tayland Ulusal Parklar Departmanı koydaki turizm yasağının 'ekosistem normale dönene kadar' kaldırılmayacağını duyurdu.

Beyaz kumsalı, turkuaz rengi suları ve çevresindeki davasa kayalarla ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim yaşatan koy haziran ayında kumsal erozyonu ve kirlilik nedeniyle 4 aylığına ziyaretçi girişine kapatılmıştı. 

Kumsal erozyonunun yanısıra tekne trafiği de halihazırda artan deniz suyu sıcaklığı ve iklim değişikliği nedeniyle kırılganlaşan koydaki mercan resiflerini tehdit ediyordu.

Ancak Taylandlı yetkililer kısa vadeli önlemlerin soruna çözüm olmayacağını ve zararın tahmin edilen fazla olduğunu tespit etti.

'EKOLOJİK SİSTEMİN CİDDİ OLARAK ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ ORTAYA ÇIKARDIK'

Yunan bakandan 'kapıda vize' açıklaması: "Tüm yıl geçerli olacak" Yunan bakandan 'kapıda vize' açıklaması: "Tüm yıl geçerli olacak"

Ulusal Parklar Müdürlüğü Direktörü Songtam Suksawang "Her ay değerlendirmelerde bulunduk ve günde 5.000 ziyaretçinin gelmesi nedeniyle turizm kaynaklı olarak ekolojik sistemin ciddi olarak zarar gördüğünü ortaya çıkardık" dedi.

Geçici kapatma önelmelerinin koyu iyileştirmeye yetmeyeceğini vurgulayan Suksawang "(Koyu) İyileştirmek çok zor. Çünkü koydaki kumsal tamamen yok oldu. Kumsaldaki bitkiler de öyle" ifadelerini kullandı.

Taylandlı yetkili ayrıca AFP muhabiri ile Maya Koyu sahilindeki bozulmayı gösteren fotoğrafları da paylaştı. Fotoğraflarda beyaz kumların geriye doğru çekilmesiyle  kıyıdaki ağaçlar ve daha küçük bitkilerin kökünden söküldükleri görüldü.

Bölgedeki yerel tu şirketleri kararın işlerii olumsuz etkilemesinden endişe ederken, Tayland hükümetine koy çevresindeki mercan resiflerinin korunması konusunda destek veren çevre örgütü Ocean Quest Global'den Arnaus Simmons  kararı 'çok iyi haber' olarak niteledi.

Simons'a göre Maya Koyu turistlere en az 4 yıl süreyle kapalı kalabilir.

Editör: Haber Merkezi