Hong Kong, Macau ve Çin anakarasını (Zhuhai şehri) birbirine bağlayacak olan ve dünyanın deniz üzerine inşa edilen en uzun köprüsü olma unvanına sahip Hong Kong-Zhuhai-Macau Köprüsü'nün bu hafta içerisinde açılışının gerçekleştirileceği belirtildi.

İnci Nehri Deltası boyunca 55 km boyunca uzanacak mühendislik harikası Hong Kong–Zhuhai–Macau Köprüsü (HZMB), Hong-Kong, Zhuhai ve Macau Adası’nı birbirine bağlayarak ulaşımda büyük kolaylık sağlayacak.

 

32 KİLOMTERELİK BÖLÜMÜ DENİZ ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ

Toplamda 55 kilometre uzunluğa sahip olan köprünün 32 kilometrelik kısmı deniz üzerine inşa edildi.

Uzunluğu ile dikkatleri üzerine çeken köprünün baştan uca iki bağlantı yolu da dahil edildiğinde San Francisco'nun ünlü Golden Gate Köprüsü'nden yaklaşık 20 kat daha uzun olduğu aktarıldı.

ABD, Husilere ait İHA'ları vurdu ABD, Husilere ait İHA'ları vurdu

Yapının depremlere, mevsimsel tayfunlara ve deniz trafiğinin sebep olabileceği hasarlara karşı direnecek şekilde tasarlanıp inşa edildiği belirtildi.

Gemi geçişlerinin engellenmemesi adına, köprünün iki kanadı, inşa edilen yapay adalarının arasında su altından geçen 6.7 kilometre uzunluğundaki tünel yardımıyla birbirine bağlanıyor.

Proje, Hong Kong'un uluslararası havalimanının uçuş yolundan geçiyor.  Bu durum, mühendislerin sıkı bir yükseklik sınırlamasına bağlı kalmak zorunda olduğu anlamına geliyordu.

 

20 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

Gecikmeler ve güvenlik nedeniyle duraksamalar yaşanan proje, start aldığı 2009 yılından bu güne kadar birçok defa bütçe revizyonu geçirerek, toplamda 20 milyar dolara (Yaklaşık olarak 114 milyar Türk Lirası) mal oldu.

Daha önce açılış tarihi 2016 olarak belirlenen ancak yaşanan güvenlik zaafları, bütçe kesintileri yüzünden geciken projenin bu hafta açılacağı belirtildi.

 

9 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Köprünün inşası devam ederken 9 işçinin hayatını kaybetmesi, köprü inşaatına karşı eleştirilerin yükselmesine neden olmuştu.

Köprüde yolcu ve yük taşımacılığı, otobüs ve ticari araçlarla gerçekleştirilecek. Yerel taksilerin köprüyü kullanımına izin verilmezken, sadece birkaç özel aracın köprüden geçiş izni olacağı belirtildi.

Hong Kong ve Çin anakarası arasında gerçekleşecek seferlerde sınır kontrolünden geçilmesi zorunlu. Köprüyü kullanan yolcuların sınır kontrolünden geçerek yolcuklarına devam edebilmesi için 2 ayrı göç merkezi kurulduğu belirtildi.

 

4 SAAT SÜREN YOLCULUK 30 DAKİKAYA İNECEK

Maliyeti başta olmak üzere deniz trafiğine etkisi ve inşaat sürecinde hayatını kaybeden işçiler yüzünden hala tartışmaların odağında olan köprünün normal şartlarda ortalama 4 saat süren yolculuğu 30 dakikaya indireceği aktarıldı. Köprüden önce İnci Deltası’nın etrafını dolaşmanın ortalama olarak 4 ila 5 saat arası sürdüğü biliniyor.

Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi durumundaki Çin'in ekonomik büyümesinde Yangzte Nehri Deltası'nın büyük payı bulunuyor. Şanghay şehriyle Zhejiang ve Jiangsu eyaletlerini kapsayan yaklaşık 100 bin kilometrekarelik bölgede 72.4 milyon kişi yaşamakta.

Editör: Haber Merkezi